Hogyan kell a diszkriminációról bejelentést tenni és mire számíts az eljárás során?

Szerző: Dátum: 2011. máj. 30. Kategória: Újra munkában, Várandósan dolgozni | 6 hozzászólás

Várandósként, vagy anyukaként úgy érzed, hogy hátrányos megkülönböztetésben van részed a munkahelyeden vagy pályázás során? Tudod, hogy van egy hatóság, ami eljár az ügyedben, és kivizsgálja a panaszodat, de nem tudod, mire számíts? Mit kell tenned, mennyi ideig tart és mi is fog történni veled az egész eljárás során? A mai bejegyzésben ez járom körbe…

Az első lépés egy ilyen helyzetben az lehet, sőt, kell, hogy legyen, hogy felveszed a kapcsolatot az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. Ezt megteheted telefonon, vagy személyesen is, ne aggódj, ez még csak egy tájékozódó beszélgetés, semmi következménye nincs, nem kell tehát attól félned, hogy bárki is megtudja, hogy ilyet tervezel. A beszélgetés azért is fontos, hogy megtudd, érdemes-e egyáltalán továbblépned, valóban fennáll-e a gyanú, hogy a munkáltatód jogsértő magatartást tanúsított.

Amennyiben ez a gyanú áll fenn, segítséget kapsz a Hatóság munkatársaitól, hogy hogyan készítsd el a kérelmet a kivizsgálásra. Ezt csak írásban lehet beadni, sem a telefonos bejelentést, sem az e-mail-es kérelmeket nem áll módjukban elfogadni, de ha belegondolsz, ez teljesen érthető is, hiszen egy komoly, jogkövetkezménnyel járó vizsgálatot lefolytatni csak pontosan és hitelesen megadott adatok alapján lehet. Neked csak annyit kell tenned, hogy összefoglalod, mi történt veled, miért gondolod, hogy diszkrimináltak. A bizonyítás innentől kezdve a munkáltatót terheli. Amennyiben valamilyen adatra, vagy információra van még szüksége a Hatóságnak, jelentkeznek nálad, és hiánypótlásra kérnek fel. Ezek után elkezdődik a vizsgálat, és alapos, mindenre kiterjedő módon, rendkívül sok adatot és információt gyűjtenek be az ügyben. Természetesen tanúkra is szükség van, ám nem kell attól félned, hogy senki nem fog kiállni melletted a cégnél, mert nem mernek tanúskodni, féltve az állásukat. Részben a gyakorlat azt mutatja, hogy – pláne anyasággal kapcsolatos diszkriminációnál – a cégnél lévő anyukák szívesen segítenek a másik anyukának, és tanúskodnak, de van egy úgynevezett zárt adatkezelés is, ami annyit jelent, hogy az az információ, hogy pontosan melyik munkavállaló mondta ezt vagy azt a tényt és erősítette meg a te állításodat, ez nem kerül a munkáltató birtokába, nem láthatja semelyik jelentésben, jegyzőkönyvben. Amennyiben vidéki vagy, a Hatóság a 2. osztályú tömegközlekedési jegy árát is kifizeti neked, ami szintén nem mellékes szempont :-). Maga a vizsgálat – természetesen az ügy összetettségétől, iratok és meghallgatandó tanúk számától függően – néhány hónapig tart.

A vizsgálat végén születik egy határozat, amelyben vagy megállapítják a jogsértő magatartást, vagy nem. Ha igen, akkor a munkáltatód a Fővárosi Bíróságnál tudja ezt megtámadni 30 napon belül. Ha ezt nem teszi meg, akkor a határozatban foglaltak végrehajthatóak, azaz kötelezik a céget a veled szemben tanúsított diszkriminatív magatartás megszüntetésére, a jövőben kifejezetten eltiltják a hasonló magatartástól, és bírságot szabhatnak ki rá. Mint azt a korábbi cikkben is írtam, az ügyek egy része – és szerencsére egyre nagyobb része – egyezséggel zárul, azaz a bejelentést tevő és a munkáltató a Hatóság közbenjárására és annak segítségével megegyeznek. Nem jut el tehát a perig a dolog, mai véleményem szerint nagyon kedvező kimenetel lehet adott esetben, hiszen ezáltal elérheted, amit szerettél volna. Amennyiben a határozat a kezedben van, és kártérítésért bírósághoz fordulsz, általánosságban elmondható, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntése után gyorsabb bírósági ügyintésére számíthatsz.

Kérdésed van ezek után is? Biztosra szeretnél menni a GYED vagy GYES lejártával, s félsz, hogy nem vesz vissza a munkáltatód? Szeretnél maximálisan felkészülni és magabiztosan képviselni a jogaidat, nem csak a hátrányos megkülönböztetés esetén, hanem minden szóba jöhető munkajogi vitánál! Kattints ide a részletekért!

Korábbi bejegyzések diszkrimináció témában a régi blogomról:

Az egyenlő bánásmódról, a diszkriminációról és annak következményeiről egyszerű nyelven…

Diszkrimináció – kihez forduljak?

(Photo by Damian Rees)

Ajánlott bejegyzések:

6 hozzászólás

 1. Szia!

  Gratulálok a lapodhoz, nagyon sokat tanultam belőle, sajnos úgy tűnik utólag!
  Azért leírom, mi történt velem, talán az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál még van esélyem!
  Egy multi cégnél dolgoztam, területi képviselőként 14 évig, 1997. februárjától. 2009. májusától pedig szülési szabadsgon voltam első gyermekemmel. 2011. tavaszán jeleztem a mukáltatómnak, hogy 2 év után szeretnék visszamenni dolgozni. Közben a helyemre felvettek egy embert határozatlan időre, mikor visszamentem nem vettek vissza a helyemre, hanem az első értekezleten, amikor már munkába álltam, kaptam egy másik területet,úgynevezett kisbolt látogató címen, ami napi 300km-es autózással járt. Fél év után, 2012.április 26-án, egy végigült értekezlet után, közölték, hogy a munkaköröm, mint kisbolt látogató megszünt és negyed magammal, akik mind kisgyerekes anyukák, ki vagyunk rúgva! Elkövettünk egy nagy hibát, aláírtuk a közös megegyezést, ami végülis korrekt, de hatalmas lelki nyomás alatt voltunk, ezért írtuk alá! Ügyvédnél már jártam, nyilván nem tudom bizonyítani, hogy kényszer alatt írtam alá, pedig így volt, ráadásul a maximumot kaptam mindenből, így megtámadhatatlan!
  Az aggályaim a következők:
  1. Vissza kellett volna venniük az eredeti helyemre, mivel nem volt a cégnél szervezeti átalakítás és megvolt a pozícióm, területem!
  2. Mikor erre rákérdeztem, közölték velem, hogy ez azért nem történt meg, mert én azt kommunikáltam, hogy hosszabb távon maradok távol a cégtől, azaz, még szeretnék szülni!!!! Ezt csak a helyemre felvett kolléganőmnek mondtam, ami igaz is volt, csak közben változott a helyzet, építkeztünk, hitelre volt szükségünk, ezért úgy döntöttünk, hogy várunk a második babával! Ezt közöltem is a közvetlen vezetőmmel!
  3. A munkaszerződés nem let módosítva, nem lett rögzítve, hogy kisbolt látogató vagyok, se teljesítményt, sem értékelést nem vettek figyelembe, hanem minden ezen kreált munkakörben dolgozót, akik mindannyian Gyesről jöttünk vissza, kirúgtak! Ezt a munkakört akkor találták ki, amikor a kismamák jöttek volna vissza dolgozni és nem tudtak munkát adni, az állásidőt pedig nem akrták kifizetni!
  Kérlek, írd meg van e eslyem valamit elérni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, ha csak jobban oda figyelnek ezekre a dogokra másokkal szemben, akkor már megérte!!!!
  Válaszodat várva, köszönettel: Bea

  • Kedves Bea!

   Köszönöm, hogy leírtad, valóban nagyon tanulságos a sztori! Gondolom azt már te is bánod, hogy aláírtad a közöst, sajnos igen nehéz azt bizonyítani, hogy kényszerítettek, fenyegettek, stb… A másik, hogy új munkaköröd volt, de nem volt új munkaköri leírásod, ezt sem szabad ennyiben hagyni, s ha megszűnt a nem létező és nem is dokumentált munkakör (mert ugye ez volt az indokuk), akkor az azért eléggé gyanús… Ha minden anyukát rendes felmondással küldtek volna el (már aki nem volt védett), az azért egy sokkal könnyebben bizonyítható diszkrimináció lett volna, s aki meg védett, azt nem küldhetik el, állásidőt kellett volna fizetni, ha nem tudnak foglalkoztatni. Sajnálom ami történt veled, tipikus példája annak, hogy a munkáltató hogyan tudja kijátszani a szabályokat. Bár így a leírtak alapján nem sok esélyt látok, azért tovább küldtem a történetedet a Hatóságnál dolgozó egyik szakjogász ismerősömnek, azt ígérte, hogy átnézi az ügyet, s jelentkezik a válasszal. Talán ő tud valamit még tanácsolni, lévén ez a szakterülete.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Bea!

    Sajnos az ismerősöm is úgy véli, hogy ezt a közöst nem nagyon lehet megtámadni, s a diszkriminációt sem lehet bizonyítani, mivel aláírtad, aláírtátok a közöst, ráadásul, ahogy elismerted, korrekt kifizetést kaptatok. Sajnálom 🙁
    De ha talán mások is olvassák itt a sztorit, tanulhatnak belőle… anyukák, ne tessék aláírni a közöst, legalább kérjetek gondolkozási időt, és egyeztessetek valakivel, aki segíteni tud a helyzet megítélésében!
    Üdv:

    Ági

    • Köszönöm szépen, hogy azért rákérdeztél! Remélem, legalább sokan olvassák és tanulnak az esetből!
     További jó munkát!

     Üdv: Bea

 2. Gyed határozattal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A kételyem a következő lenne. Megkaptam a Gyed határozatomat, amelyben le van írva egy bruttó és egy nettó összeg naptári nap szerint lebontva. Tehát x ezer forint/nap. Józan paraszti ésszel gondolkozva, a nettó összeget megszorzom annyi nappal, ahány nap van az adott hónapban és annyit kellene kapnom Gyedként a számlámra, nem igaz? Vagy rosszul gondolom? Nos, nekem 10.000 Ft-tal kevesebb utalás érkezett, mint ami a határozatban szerepel. Először nem értettem, hogy miért, mert a meghatározott napi nettó összegről minden magyar ember úgy gondolkodna, hogy azért nettó összeg, mert abból már mindenféle járulék+adó le van vonva. Vagy rosszul gondolom? Bementem a helyi Oep kirendeltségre, ahol utána érdeklődtem, hogy hogy is van ez az egész, hogy képben legyek, ha esetleg én gondolom rosszul, mi alapján számolják stb. Az ügyintéző hölgy akihez kerültem, elég faragatlan tuskó módon minden létező eszközt bevetett (még egy másik kolléganőjét is), hogy megmagyarázza nekem, hogy miért én vagyok a hülye, bunkó, aki rosszul gondolom a dolgokat, és hogy merészelem én kevesellni a Gyed-emet.

  A lényeg lényege az, hogy a határozatban bruttó és nettó összeg van megadva. Nyilván a nettó összeg az, ami nekem jár. Viszont, és ezen van a hangsúly, hogy sehol nem szerepel tájékoztatásul, hogy bocsi, de ebből a nettó összegből még levonjuk a járulékokat és az adót, ezért kapsz egy 10-sel kevesebbet havonta.

  Erről szeretnék információt kérni, hogy tényleg levonhatnak-e még a meghatározott nettó összegből bármit is? Mert én eddig úgy tudtam, hogy csak a bruttó összegből vonnak, azért kapok nettóként annyit, amennyit. Vagy az ügyintéző hölgy csak félre akart vezetni engem, mert egyébként is egy hatalmas tuskóként viszonyult hozzám. Másik kérdésem, a családi adókedvezményemet is rosszul rögzítették, ami miatt szintén leordította a fejemről a hajat a hölgyemény és teljes mértékben belém akarta magyarázni, hogy szintén én vagyok a hülye. Nem szeretném, ha emiatt a jövőévi adóbevallásnál gondjaink lennének és súlyos pénzeket kellene visszafizetnünk a NAV felé. Igényeljem újra a családi adókedvezményt? Vagy mivel tudom bizonyítani, hogy nem én hibáztam el, hanem ők?
  Várom mielőbbi válaszodat. Addig is További Szép Napot!

  • Kedves Flower!

   Én munkajogi kérdésekkel foglalkozom, a GYED összege pedig nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés. Bátran tudom neked javasolni az anyabarát honlapot, ott tedd fel a kérdésedet, az oldal üzemeltetője profi TB kérdésekben – és adózással is foglalkozik!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás