GYES mellett másik munkáltatónál dolgozni – de hogyan?

Szerző: Dátum: 2011. jún. 07. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 143 hozzászólás

Alapszabály, hogy egy anyuka bármikor megszakíthatja a fizetés nélküli szabadságát, hogy visszatérjen dolgozni. Ha ezt időben jelzi a munkáltatója számára, vagy vissza kell, hogy helyezzék a korábbi munkakörébe, vagy állásidőt kell fizetniük neki, ha nem tudnak munkát adni számára (arról, hogy hogyan térj vissza, itt olvashatsz bővebben). Ennek ellenére sokan nem tudnak visszamenni, holott a második keresetre igencsak szükség van. A régi állást felmondani és újat keresni butaság lenne, a megoldás ilyenkor az, hogy másik munkáltatónál keres állást az anyuka GYES mellett, vagy a GYES lemondásával úgy, hogy a korábbi munkaviszonyát megtartja.

Persze  a legjobb az lenne, ha a régi cégéhez tudna mindenki visszatérni, akkor, amikor szeretne, de ismerjük a magyar valóságot. Nézzük, milyen előnyei vannak ennek a “második” munkakörnek:

Itt nem olyan fontos, hogy mindenképpen a korábbi munkakörünket, pozíciónkat kapjuk vissza, hiszen tudjuk, hogy ez most csak egy átmeneti állapot. Így jobban belenyugszik az ember lánya egy kevésbé kihívást jelentő munkakörbe, könnyebben leadja az igényeit, és ezáltal több állás is szóba jöhet. Ebben az átmeneti időszakban az a fontos, hogy visszatérjünk, újra dolgozzunk, pénzt keressünk, és nem a karrierünk építése a cél. Nem baj tehát, ha a feladatok kevésbé izgalmasak. Viszont amennyiben ezt befejeztük, a kicsink 3 éves kora után vár a régi munkaviszonyunk, a régi pozíciónk.

Lehet részmunkaidőben GYES mellett, vagy a GYES lemondása esetén teljes munkaidőben dolgozni, attól függően, hogy milyen állásra bukkanunk – míg az eredeti munkáltatónknál valószínűleg csak az eredeti munkaszerződésünk szerinti munkaidőt tudnánk kiharcolni, mert a módosításra nem kötelezhetjük őt (kivéve köztisztviselők, közalkalmazottak). Vannak esetek azonban, amikor jobban jön a részmunkaidő, több időnk marad a kicsi(k)re, bölcsibe, vagy a nagyobbért oviba menni…

Az eredeti munkaviszonyunk megmarad, a GYES letelte után újra jelentkezhetünk munkára, kötelesek visszavenni. No persze, a felmondási védelem letelte után meg is szűntetheti a munkaviszonyt a munkáltató rendes felmondással, de akkor is lehet egy előnyünk: 1-2 évvel hosszabb munkaviszony, ami a végkielégítésnél bizony nem mindegy! Ha a GYED-GYES alatt alárná az anyuka a közöst, és így menne el máshová dolgozni, akkor ettől – és valószínűleg még más összegektől is – elesne.

Ebből a “második” munkaviszonyból ugyanúgy jár nekünk szabadság – persze nem az, és annyi, amennyi az eredeti cégnél – hiszen az a felhalmozott szabi, amit csak az akadályoztatás megszűnése után, azaz a munkába álláskor vehet ki az anyuka. De időarányosan akkor is kivehetjük az ebből a munkaviszonyból származó szabadságnapokat.

És még egy: meglehet, hogy ez az új munkaviszony annyira megnyeri a tetszésünket, hogy átpártolunk ide 🙂 és lesz egy klassz munkahelyünk.

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

143 hozzászólás

 1. Szia!

  Ez hogy működik a gyakorlatban? Ettől még jogosultak leszünk a bölcsődére? Ilyen esetben hogyan adóznak utánam az “átmeneti” munkahelyemen?

  Köszönöm!

  • Kedves Szilvi!

   Ha más munkáltatónál dolgozol szülési szabi alatt, ugyanazon a szabályok érvényesek mintha az eredeti munkáltatódhoz mennél vissza, azaz heti 30 órát meg nem haladó időtartamban dolgozhatsz GYES mellett, ugyanúgy adózol, mintha a másik helyen dolgoznál, hiszen ugyanúgy munkaviszonyból származó jövedelem ez is, az is. A bölcsit is ugyanúgy érinti, azaz ha a baba egy éves kora előtt mész vissza dolgozni, és adod bölcsibe a kicsit, nem jár a GYES, de utána mehet, ha pedig nagyszülő veszi igénybe a GYES-t, akkor a kicsi 3 éves koráig nem járhat napközbeni ellátást biztosító intézménybe, 3 éves kor után pedig max. 7 órát. Ha viszont letelik a 3 év, és véget ér a szülési szabadságod, vissza kell menni az eredeti munkahelyedre, és a szabadságok kivétele után jelentkezni kell tényleges munkavégzésre, hiszen kötelességed a munkszerződésed szerinti munkavégzés. Hogy aztán itt újra elkezdesz-e dolgozni, vagy megszűnik a munkaviszonyod, mert nem tudnak tovább foglalkoztatni, vagy te szeretnél eljönni, az már másik kérdés…
   Üdv:
   Ági

   • Szia Ági!

    Nagyon köszönöm a válaszod! Vagyis, ha jól értem, akkor az ideiglenes helyen nincs semmilyen könnyítés az adózás szempontjából. Elnézést, ha hülyeséget kérdezek, de akkor nem fizetnek járulékokat kétszer utánam (a cég, ahonnan otthon vagyok, és az új hely is)?
    A munkáról kell szólnom a “régi” munkáltatómnak?

    Köszönöm, Szilvi

    • Kedves Szilvi!

     Elnézést a késői válaszért, de sajnos közbejött a lányom betegsége, így kissé lassabban tudok csak reagálni. Nos ezen az új, vagy ideiglenes helyeden is ugyanúgy adóznod kell, mintha a régi munkahelyedre mentél vissza, hiszen munkaviszony és abból származó jövedelem mind a kettő. Az, hogy mit fizetnek utánad, azt a bérszámfejtőnek, a TB-ügyintézőnek kell tudnia, neked ezzel semmi feladatod nincs. A törvény lehetővé teszi, hogy akárhány munkaviszonyod legyen, amíg el tudod látni őket. Természetesen van néhány korlátozás, amik az adott egyéni esetekből származhatnak, de ehhez minden esetben a munkaszerződésedet kell megvizsgálni. Ha pl. van versenytilalmi záradékod, bizonyára nem “díjazza” az eredeti munkáltatód, hogy a konkurenciához mész GYES alatt részmunkaidőben dolgozni. Az eredeti munkahelyeden szerintem úgy tudsz a legokosabban eljárni, hogy megérdeklődöd, hogy vissza tudnak-e venni esetleg részmunkaidőben, és ha nem a válasz, akkor lehetne mondani nekik, hogy te találtál egy másik, ideiglenes helyet, ahol ezt tudnák biztosítani neked, és így bejelenteni. Ha ők nem tudnak így visszavenni, akkor elméletileg nem akadályozhatják meg ezt a másik munkaviszonyt, de bejelenteni be kell. ez inkább csak tudomásulvétel, mint beleegyezés. Ha okosan, taktikusan jársz el, biztosan sikerül!
     Üdv:

     Ági

 2. Szia Ági!

  Mit tapasztaltál eddig, van ilyen? Mennyire magyar valóság ez ma, hogy ideiglenesen felvesznek kismamákat egy akár egyszerűbb munkakörbe és akár csak 4-6 órában? A lehetőség nagyon jól hangzik és ha minden kötél szakad a korábbi cégnél, megoldás lehet. De mi van olyankor, ha a kicsi sokat beteg, ami azért elég gyakori jelenség, főleg a bölcsibe járás elején, ezzel gondolom számolnak a munkáltatók is. De vajon mennyire tolerálják? Anyukák, van akinél ez most így működik, vagy éppen ilyen állást keres? Remélem, nem lesz rá szükségem, de jó lenne más tapasztalatokat hallani. Köszi!

  • Kedves Angeli!

   Sajnos egyenlőre a részmunkaidő sem túl gyakori Magyarországon és a munkáltatók hozzáállása sem túl “anyabarát”. Azonban vannak cégek, akik foglalkoztatnak 4 és 6 órában is munkavállalókat, illetve vannak olyan munkakörök, ahol nem igazán az a fő szempont, hogy van-e gyermeked, vagy nincs. Jellemzően ezek a kevésbé felelősségteljes munkakörök, de éppen arról szól a cikk is, hogy ezekben az esetekben a visszatérés a cél a munkaerőpiacra, és az anyukák sokszor lejjebb adnak az igényeikből, csak hogy újra dolgozhassanak. És ha 1-1,5 év után valaki egy ilyen állásból pályázik máshová, rögtön előnnyel indul, hiszen ő már bizonyított, dolgozik jó ideje, és láthatóan össze tudta egyeztetni a gyermeket a munkával. Sokszor az is előny lehet egy ilyen helyzetben, hogy az anyuka lényegesen többet tud annál, amit a munkakör igényel, így rutinosan, már-már lazán oldja meg a feladatokat, ezzel is önbizalmat szerez újra a GYED-es bezártság után s a munkáltató is profitálhat a “túlképzett” munkavállalójából. Vannak országok, ahol ez olyan szinten bevett gyakorlat, hogy a nők jelentős része szülés után csak részmunkaidőben dolgozik, és nem is megy vissza évekig teljes munkaidőben (és közülük sokan évtizedekig így is maradnak). És tegyük hozzá, hogy azért ezekben a munkakörökben sokszor nem is kérdezik, hogy van-e az embernek gyermeke. A betegeskedést szerintem senki sem szereti, de hozzá tartozik az emberek életéhez, így a munkavállalók életéhez is. Ha egy anyuka okosan oldja ezt meg, és nem él vissza vele, szerintem kezelhető a dolog (bizony ilyenkor jól jön a nagyszülők, rokonok segítsége, ha a kicsi már jobban van, így anya nyugodtabban megy be dolgozni, de azért még jó lenne 1-2 napig otthon tartani a kicsit.)
   Szerintem keresi kell a lehetőségeket, tudni a jogainkat, lehetőségeinket és nyitott szemmel járni!
   Üdv:

   Ági

   • Köszi a válaszokat! De azóta tudod, úgy tűnik, nem lesz ilyesmire szükségem. 🙂

 3. Kedves Ági!

  Nagyon jó, hogy van egy ilyen oldal, ahol egy kicsit utána lehet járni dolgoknak.
  Szeretném én is a tanácsodat kérni.
  Nekem a gyed augusztusban jár le, egy nem magyar tulajdonú áruházban dolgoztam eladóként. A szerződésben benne van, hogy az ország bármely áruházába áthelyezhetnek, a helyemre határozatlan munkaidőre vettek fel embert. A munkatársaimmal tartottam a kapcsolatot, és tőlük tudom, hogy nem megy túl jól az áruház, alig van forgalom, aki elment ember annak a helyére sem vettek fel már régóta senkit, és talán be is fog zárni, de ezt még nem jelentették ki csak sejteni lehet.
  Jelenleg egy tanfolyamra járok, hogy továbbképezzem magam, és más irányba tudjak majd elhelyezkedni, de ha nem sikerülne a gyed lejárta után, akkor felmerült itthon az eddigi munkahelyem. Ahova az eddigi tapasztalatok és jelenlegi körülmények miatt nem hiszem, hogy visszavennének. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni: Ha jelezném a szándékom a visszatérésre, és a munkaszerződés szerint áthelyezhetnek pl.200km-re, mert éppen ott van hely, az esetemben megtehetik? Vagy ha nem tudnak számomra biztosítani helyet, akkor állásidőt kell fizetniük, és ha nem akarnak mi a teendő? Ha sikerül máshova részmunkaidőben dolgoznom, azt be kell jelenteni az előző munkáltatómnak, és akkor velük megszűnik a munkaviszonyom? Ezt azért is kérdezem ha közben tényleg bezár az áruház, akkor nekem járna a végkielégítés! Vagy a gyermek 3. életév betöltéséig védett vagyok, szóval elbocsájtani nem tudnak, állományban maradok, és csak utána kapok végkielégítést?
  Ha minden igaz bölcsibe megy ősztől a gyermekem, viszont oda kell majd egy munkáltatói igazolás, az is számít ha én nem dolgozom csak az eddig felgyülemlett szabijaimat veszem ki éppen, vagy az igazoláson szerepel, hogy szabin vagyok? A felgyülemlett szabikat csak akkor érdemes kivenni ha ténylegesen vissza tudnak venni?
  A legjobb az lenne ha máshova sikerülne elhelyezkedni, és kifizetnék a szabijaim…
  Köszönöm előre is válaszod!

  • Kedves Melcsi!

   Amennyiben időben jelzed a munkáltatódnak a visszatérési szándékodat, foglalkoztatási kötelezettség terheli, azaz munkát kell adnia neked, vissza kell vennie az eredeti munkakörödbe, akkor is, ha ott dolgozik most valaki. Azt javaslom, hogy a tényleges visszatérés előtt 2 hónappal tértivevényes levélben jelezd, hogy megszakítod a fizetés nélküli szabit, és újra munkába állsz. A felgyülemlett szabadságaidat vagy kiadják, vagy kifizetik (az Mt. módosulásával erre már van lehetőség, ha te is beleegyezel, de gondolom a bölcsődei beszoktatás miatt inkább kivennéd), s ezek után munkába kell állnod. Más helységben végzendő munkára a nő terhessége megállapításának kezdetétől gyermeke hároméves koráig nem kötelezhető beleegyezése nélkül, tehát nem küldhetnek el csak úgy 200 kilométerrel arrébb. Felmondási védelem alatt állsz, nem küldhetnek el, csak mert nincs munka.
   Ha máshol tudsz részmunkaidőben elhelyezkedni, azt szerintem jelentsd be, bajod nem lehet belőle, pláne, ha ők nem nagyon akarnak visszavenni., akkor örülnek, hogy máshol dolgozol jelenleg Ez nem jelenti, hogy megszűnik ez az eredeti munkaviszonyod, ahogy a bejegyzésben is írtam, lehet egy másik munkaviszonyod, csak arra figyelj, hogy a GYES lejártáig tarthat csak. Ha így időközben bezár az áruház, jogosult vagy végkielégítésre a munkaviszonyban töltött évek száma alapján.
   A bölcsődei igazolás miatt ne aggódj, hiszen ahhoz, hogy elkezdj dolgozni, ki kell venned a szabikat, ráadásul a beszoktatáshoz is az kell, tehát ez a kettő együtt jár, előbb szabik kivétele, utána munkavégzés. Sok bölcsibe a szándéknyilatkozat is elég a munkáltató részéről, ezt érdemes a kiválasztott bölcsődével megbeszélni, ők tudják, hogy pontosan milyen papírt kérnek.
   Én azt javaslom neked, hogy először egyeztess a céggel, hogy visszamennél, puhatold ki, milyen a fogadtatásod, s közben keress egy részmunkaidős állást is, biztos, ami biztos alapon. Ha jó a fogadtatás, akkor jelentsd be hivatalosan is, s ha visszavesznek, akkor tudsz újra dolgozni – a szabik kivétele után, vagy kifizetésekor azonnal. Ha nem jó a fogadtatás, akkor válassz inkább egy másodállást a GYES lejártáig, s utána jelentkezz újra a cégednél. A legrosszabb esetben nem fognak tovább foglalkoztatni, de ekkor is alapos indok kell nekik a felmondáshoz, meg kell kapnod a bent ragadt szabikat, a felmondási időre járó bért és a végkielégítést. Ha időközben bármi történne a céggel, a felszámolást intéző személy a te követelésedet is kezeli, számba veszi, azaz nem maradsz le semmiről (de azért tartsd szemmel a céget, hallottam olyan kismamáról, aki véletlenül tudta meg, hogy megszűnt a cége, és bizony elfeledkeztek róla)
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozó Mami!

  Hamarosan én is dolgozó mami leszek, vagy a szülés előtti munkahelyemen, vagy egy új munkáltatónál, még nem tudom. A lányom 2,5 éves.

  Jól értem-e én a cikkből, hogy ha a régi helyemen folytatom a fizetés nélküli szabit, akár 8 órás munkát is vállalhatok máshol (nyilván a gyes lemondása mellett)?
  Ez esetben a régi vagy akár az új helyet kell-e tájékoztatnom a másik munkahely létezéséről?

  Tegyük fel, a kicsi betölti a hármat, és én az új munkahelyen szeretnék maradni, a régi helyen a végkielégítéstől persze elesem emiatt. A régi helyemen a felmondásom 60 nap, ezt persze nem szeretném letölteni, mert két 8 órás állást még én sem tudok betölteni 🙂 Jó megoldás-e az, ha a régi helyemen a gyerek szülinapja előtt 2 hónappal felmondok, hogy a felmonádsi időm leteljen még a fizetés nélküli szabi tartama alatt?

  Remélem, nem vagyok nagyon bonyolult és előre is köszönöm a válaszodat.

  Ági

  • Kedves Ági!

   Igen, vállalhatsz máshol is munkát akár 8 órában is (GYES lemondása mellett), hiszen a törvény lehetővé teszi, hogy akárhány munkaviszonyod legyen, amíg el tudod látni őket. Az eredeti munkahelyeden én azt tanácsolom, jelentsd be, pláne, ha ők amúgy sem tudnának visszavenni most, akkor nem hiszem, hogy lehetne kifogásuk ellene. Elméletileg nem akadályozhatják meg ezt a másik munkaviszonyt. A kicsi 3. életévének betöltésekor – pontosabban ahogy írod, már előtte – el kell gondolkoznod, hogy mi legyen. Azt nem tanácsolom, hogy most azonnal mondj fel a régi helyen, nem lehet tudni, milyen lesz az új. Ha mégis a régi lesz a jó, akkor az újonnan válaszott másodikat szépen felmondod időben, és a 3. szülinap után mész vissza dolgozni az eredeti helyre. Ha itt mégsem tudnak tovább foglalkoztatni, legalább jár a végkielégítés. Ha az új helyen maradsz, akkor felmondhatsz időben a réginél, hogy biztosan leteljen a felmondási időd, de szerintem meg is érdeklődheted, hogy ha közössel jönnél el, akkor abba beleegyeznek-e. A felmondási idő a munkavállalói felmondás esetén inkább a munkáltatónak fontos, hogy legyen ideje pótolni a kieső munkaerőt, és betanítani az újat, hogy ne “lépjen” le másnap a dolgozó, ne maradjon ellátatlanul a feladat. Ha te amúgy sem dolgozol, nem hiszem, hogy nagyon törni fogja magát a cég, hogy 60 napig még állományba tartson. Amit azonban a részedről indított felmondásnál is meg kell kapnod, az a bent ragadt szabadságaid, erre figyelj!
   De összességében, ahogy vázoltad, jól tervezed 🙂
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 5. Nagyon szépen köszönöm!

 6. szia!
  közalkalmazottként szeretnék máshol dolgozni gyes mellett. ezt be is jelentettem a munkáltatóm felé, aki nem akarja “engedélyezni”, azért mert a bentlévő szabijaimat nem vettem ki (nem is teszi lehetővé a kivételt) és szerinte mondjak fel. ezt nem szeretném, de a gyes mellett jól jönne némi jövedelem.
  mire lehet hivatkozni,hogy ez törvényileg lehetséges, ha a gyes melletti munkát szeretném más munkahelyen?
  előre is köszönöm

  • Kedves Rozi!

   Valóban a közalkalmazottak másodállása esetén van néhány tiltás. Nem engedélyezett például a munkavégzésre irányuló további jogviszony, ha az a közalkalmazotti jogviszony alapján betöltött munkakörrel összeférhetetlen. Az összeférhetetlenség egyes eseteit a közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó szabály állapítja meg, de nincs minden esetre egyértelmű leírás. Az is tiltott, hogy a munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt létesítsen (de gondolom nálad nem erről van szó). Ha a munkaidő a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban – részben vagy egészben – azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető, ez is egy korlátozás, de mivel te jelenleg nem dolgozol, erre nem hiszem, hogy hivatkozhatnak. Az általad említett szabadságokra való hivatkozást nem értem, de azt nem ajánlom, hogy felmondj. Esetleg próbáld meg pontosan megkérdezni, hogy mi alapján nem engedélyezik, melyik paragrafusra hivatkozik a munkáltató, s akkor lehet érdemben eljárni, esetleg megtámadni (bár, ezt nem minden esetben lehet, munkaügyi jogvita a tiltó intézkedéseknél kevsé esetben kezdeményezhető). Ha mindenképpen dolgozni szeretnél GYEs mellett, akkor okosan, taktikusan vesd fel neki azt, hogy ha így nem tudsz további pénzkeresethez jutni, akkor részmunkaidősként 4 órába visszajössz dolgozni – közalkalmazottként erre a gyermeked 3 éves koráig jogod van, köteles így foglalkoztatni. Hátha akkor belátóbb lesz 🙂

   Sok sikert:

   Ági

 7. Üdvözlöm.A következö lenne a kérdésem.Kislányom szept-ben lesz 1 éves.Munkáltatómmal nagyon csúnyán váltunk el(eladó voltam egy hideg helységben napi 10 órát,egy szabadnappal:vasárnap)terhesgondozásra is alig engedett el,és utána is visszakellett mennem.Azóta sem beszéltünk,mert a könyvelöjével intéztem mindent.Szóval semmi pénzért nem mennék vissza.Mikor táppénzre mentem el sem számoltunk pedig fenyegettem a munkaügyi birósággal is.Úgy tudom a kislányom 1 éves kora után felmondhatok,és kikell fizetnie az 1 év alatt felhalmozott szabadságom.Ha igy teszek milyen kötelezettségei vannak?Irásban kell-e,vagy elég szóban?Várom válaszát,köszönöm

  • Kedves Aida!

   A munkaviszonyt Ön természetesen megszüntetheti, rendes felmondással, és kezdeményezheti a közös megyegezést is. De ha nem készül visszatérni, és máshol sem akar még dolgozni, én nem javaslom a felmondást, hiszen ez által Ön több dologról mond le, például a munkáltató ugyanis legalább 3 év után – ha Önt nem akarja továbbfoglalkoztatni – végkielégítést kell, hogy fizessen Önnek. Továbbá a jelenlegi törvényi szabályozás szerint, ha a fizetés nélküli szabadságot, azaz a GYED-et augusztus 1-je után kezdte meg, akkor csak az első 6 hónapjára jár szabadság, de ha a GYED-es időszakot még augusztus 1-je előtt indította, akkor az onnan számított 12 hónapra jár Önnek fizetett szabadság. Tehát érdemes meggondolni, hogy most fel kell-e mondani, hiszen meglehet, anyagilag jobban járhat, ha vár még. Amennyiben nincs másik állásajánlata, ahová főállásként helyezkedne el, én azt javaslom, a fenti dátumokat megvizsgálva döntse el, hogy melyik kategóriába esik, és úgy döntsön. Arra is lehetősége van, hogy másik cégnél helyezkedjen el részmunkaidőben GYES mellett úgy, hogy itt is fenntartja a munkaviszonyát (erről többet itt olvashat).
   A munkaviszony megszüntetésénél – a gyermeke 3 éves kora előtt akár Ön mond fel, akár közös megegyezéssel válnak meg egymástól – mindenképpen ki kell fizetnie a munkáltatónak az Önnek járó bent ragadt szabadságokat (erről részletesebben itt olvashat, hogy mi is jár, könnyen ki tudja számolni a cikk alapján: http://dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem) + a felmondási időre járó bért (hogy ez mennyi időre jár, azt a munkaszerződéséből nézze ki, s ez növekedhet a munkáltatónál töltött évek arányában (3 év után +5 nap, 5 év után +15 nap, 8 év után + 20 nap…) Ha megvárja a 3. életévet, a munkáltatója csak akkor mondhat fel Önnek, ekkor viszont végkielégítést is kell fizetnie, és a felmondási ideje is nő ez alatt.
   Ha mégis úgy dönt, hogy felmond, a felmondást mindenképpen írásban közölje, lehetőleg 2 példányt vigyen magával, s az egyiken vetesse át aláírással, hogy később ezt egy esetleges munkaügyi pernél bizonyítékként használhassa (ne kelljen, de inkább legyen óvatos az ember lánya). A kilépéskor szükésges kiadandó papírokra szintén figyeljen, hogy mindent odaadjanak, amire szüksége lehet.
   Remélem jól fog dönteni, sok sikert:

   Ági

 8. Kedves Aida!

  Október végén telik le a gyes-em.
  Munkáltatómmal megegyeztünk, hogy a gyes lejárta után közös megegyezéssel eljövök a cégttől, kiveszem majd a szabit amit kötelező, a többit kifizetik. A kérdésem. Elvileg szept.26-tól 6 órában dolgoznék egy másik cégnél. nem tudom, hogy a gyes lejárta után mi a teendőm. Maradhatok alkalmazásban a másik cégnél és a régi cégemnél párhuzamosan kiadják a szabadságomat majd megszűnik a munkaviszonyom?

  Köszönöm válaszod.

  • Kedves Reni!

   Kissé értetlenül állok a kérdésed előtt, pontosabban nem is a kérdésed, hanem a felvázolt helyzet előtt. Amennyiben nem szeretnél a jelenlegi munkáltatódnál dolgozni, akkor nem kell megvárnod a GYES végét, közössel bármikor megszüntethetitek a munkaviszonyt, s a szabadságokat is kifizetheti, ebben az esetben nem kell kivenni (a munkaviszony megszűnésekor amúgy is kifizetnék ezt). Bár, úgy sejtem ebben az esetben csak a szabadságokat fogod megkapni, és sem felmondási időt, sem végkielégítést nem fognak megajánlani, hiszen nem kötelesek. (Persze ha neked is jó a közös, és nem baj, hogy elesel ezektől az összegektől, dönthetsz így.) Mivel ha egyszerre két helyen vagy, az első munkáltatódnak be kell jelentened a második munkaviszonyt, és ő ezt engedélyezi, vagy nem (bár a legtöbb esetben GYES alatt ezt nem szokták megtiltani).
   Tehát a legegyszerűbb az lenne – hacsak más ok nincs, ami miatt így tervezted – hogy a régi helyen közössel megszüntetiket, és a következő nappal belépsz az új helyen. Így nincs sem két munkaviszony egyszerre, sem bejelentési kötelezettség.
   Ha te elhelyezkedsz a másik cégnél, akkor arra kell figyelned, hogy a 6 órás munkaidődet a cég nem fogja automatikusan megemelni a GYES lejárta után, hanem csak ha ezt ők is akarják (közös megegyezés kell ennek módosításához). Tehát ha te a GYES után is 6 órában akarsz dolgozni, akkor ok, de ha 8 órára szeretnéd növelni, akkor úgy kell megírnotok a szerződést, hogy a GYES folyósítás idején 6 órás, utána 8 órás a munkaidőd.
   Remélem tudtam segíteni a válaszommal, ha valamit nem jól értettem volna, írj egy újabb hozzászólást, s próbálok segíteni még 🙂

   Ági

 9. Kedves Ági!

  A témával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a “második” munkahelyen, csak határozott idejű szerződés lehet, vagy határozatlan is.
  És abban tud-e segíteni, hogy a 6 órás munkaviszonyra járó bér, mennyivel lesz kevesebb, mint a 8 órásra járó. Miként kell ezt kiszámítani?
  Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Szabina

  • Kedves Szabina!

   Ha GYES alatt létesít második munkaviszonyt, akkor azért ajánlott azt határozott időtartamra kötni, hiszen a GYES lejárta után Önnek meg kell jelennie az eredeti munkahelyén, s újra fel kell vennie a munkát, azaz egyszerre két helyen egy időben elég nehezen dolgozhat. Persze elképzelhető, hogy az egyik és a másik munkaideje egyáltalán nem üti egymást, de ennek kicsi az esélye. A törvény nem tiltja a második – sőt harmadik… – munkaviszonyt, de a munkáltatónak engedélyezni kell, tehát be kell jelenteni. A legtöbb esetben a határozottat jobban elfogadják, mint a határozatlant, hiszen a munkáltató is arra fog gondolni, hogy akkor most mi is lesz a GYES végén, hol fog dolgozni az “én munkaválllalóm”, mindkét helyen??
   A 6 órás bért időarányosan szokták számolni – legalábbis a korrekt cégeknél – azaz ha pl. 100.000 a 8 órás, akkor annak 3/4-e, 75.000 a hatórás bér.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági! Még egy kérdésem lenne. Az itteni sorokat olvasva leadtam az igényimet és jelentkeztem egy középfokú végzettséget igénylő állásra, telefonon, kedden találkozom a felvételiztetővel. Kért, hogy vigyek önéletrajzot. Kérdésem, hogy a diplomámat akkor jobb ha fel sem tüntetem. És a jelenlegi (GYES előtti) munkahelyem munkaköréhez, akkor mit vagy hogyan írjam (az diplomás állás)?
  Nagyon boldog lennék, ha ebben is segítene. Köszönettel, Szabina

  • Kedves Szabina!

   Manapság nagyon sok diplomás tölt be olyan munkakört, mihez nem kell a diploma, ez alapból tehát nem gond. Nehéz megmondani azonban, hogy melyik a jó út ebben az esetben, nem beírni a diplomát (és ezzel bizony letagadni valamit 🙁 ), vagy beírni, és kockáztatni, hogy emiatt esik ki, mert túlképzettnek minősítik. Kérdés, milyen az a diploma? Mert bizonyos diplomák értéke annyira alacsony a munkaerőpiacon, hogy nem lesz általa a jelölt túlképzett… Esetleg ellenúlyozhatja a “túlképzettségét” azzal, hogy elmondja, tudja, ugyan, hogy csak középfokú végzettséget kérnek, de ez Önt nem zavarja, sőt, úgy érzi, a diplomával csak többet tanult, így jobb lehet ebben a munkakakörben, ebből is profitálhat a munkáltatója. De nem kell attól félniük, hogy tovább áll, ha diplomás állást talál, mert tudja, hogy manapság mekkora kincs egy jó állás, és Ön nem szeretne ugráni ide-oda, hanem hosszú távra keres. Talán ez beválik a felvételiztető személynél… 🙂
   Üdv, sok sikert:
   Ági

 11. Köszönöm szépen a választ.

 12. Kedves Ági! Én egy két gyermekes(2.5é,13é) anyuka vagyok a sok közül,aki a Te segítségeddel térhetett vissza dolgozni és ez egyedül nem sikerült volna!Igaz nagy harc árán,de vissza vettek kisebb pozícióba,kevesebb pénzzel,lakhelyemtől 3.5-4 órai utazásra lévő üzletbe,de belementem,mert gondoltam ha én is jól állok a dolgokhoz akkor könnyebb lesz.Másfél hónapja dolgozom itt folyamatos megaláztatások közepette,próbálják velem elhitetni,hogy alkalmatlan vagyok mindenre(előtte egy 1400 m2-es üzletet vezettem 40 embert irányítva)most már egy raklapot sem tudok arrébb tenni szerintük,pedig látják,hogy meg sem állok és erőmön felül mindent megteszek minden segítség nélkül(infókra gondolok amik segítenék a vissza tanulásomat) próbálva nem tudomást venni a piszkálódásokról,beszólásokról ami a gyesről visszatérésem miatt van és ezt nem is rejtik véka alá.Gyerekem nem látom csak szabadnapomon mert anyukám van gyesen vele és ő vigyázz rá a nagy egyedül otthon ,suliba is járok már amikor eltudok menni,a párom külföldre kényszerült menni dolgozni,hogy megtartsuk a házunkat.Reggel 4-es vonattal megyek ha de.dolgozom ,ha du.0.30-ra érek haza. Na ennyit arról mi van,ha kiharcoljuk hogy vissza vegyenek 🙁 De nem adom fel a gyerekeknek enni kell:-)Az lenne a kérdésem,hogy mi a menete annak és van e rá lehetőség,hogy másik munkahelyen 8 órában dolgozzak,de úgy hogy ezen a munkahelyemen nem mondok fel és a gyest anyukám megtarthassa.Ezt engedélyeznie kell a mostani munkáltatómnak?Vissza kell mennem előbb gyesre vagy fizetetlen szabadságot kell kérnem (vissza mehetek egyáltalán gyesre,ha úgy gondolom,vagy ha nem engedi a másik munkahelyet a mostani menjek el gyesre utána mondjam le a gyest újból és úgy menjek másik helyre)(Jelenlegi munkahelyem célja megszabadulni tőlem a bérem miatt,amit naponta hangoztatnak ennél a cégnél nincs arról szó,hogy nincs pénz itt naponta jönnek mennek a dolgozok mindig van felvétel főleg helyettesnek csak azt mondták ide nem szoktak vissza venni senkit gyes után és mivel én ezt kiharcoltam hát nem vagyok a kedvenc:-(német multi(L..l)visszatérésemkor ugye aláírtam a helyettesi beosztást és az áthelyezést utólag kifogásolhatom a 4óra utazást?Ilyenkor is érvényes,hogy csak 110 napra helyezhetnek át.Minden megoldás érdekel,ami járható út,hogy emberhez méltón tudjak dolgozni.Nem szeretnék elmenni betegállományba meg hasonló menekülős taktikákat választani megoldásként emelt fővel szeretném bebizonyítani mindenkinek,hogy mindig van kiút ami járható és ha már hosszú évek munkájával elértünk valamit ne hagyjuk,hogy ezt elvegyék tőlünk csak azért mert… nem is értem miért talán rosszindulatból a jó szó rá sok esetben sajnos 🙁 ehhez kérem tanácsodat Köszönettel Mária

  • Kedves Mária!

   Eléggé elkeserítő, amit írsz, de én csak dicsérni tudlak, hogy ilyen körülmények között is kiállsz az igazadért, és dolgozol. Nos, nézzük csak sorjában a kérdéseket: az állandó megaláztatás, zaklatás ha túlmegy egy “normális” határon (de hülyén hangzik ez, miért lenne egyáltalán egy kicsit is normális, hogy ilyet tesz egy munkáltató?), és tudsz esetleg bizonyítékot is szerezni rá, érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyik szakértőjével egyeztetni, hogy érdemes-e eljárást indítani a munkáltatód ellen. Persze, ez azt fogja eredményezni, hogy valószínűleg még ennyire sem fognak szeretni téged (magyarul neked ott lőttek egyszer s mindenkorra), de hát azt hiszem, a helyzeted ennél nem sokkal lehet rosszabb. Ellenben legalább egy kissé vizsgálódnak a munkáltatódnál, ahol nagyon nem korrekt az anyukák kezelése, s ha tényleg bizonyítható a dolog, akkor nem is büntetik. Nem akarok senkit ész nélkül erre buzdítani, de néha érdemes meggondolni, hogy meddig tűr még az ember lánya, s mikor van az a pont, hogy elég… Ha gondolod, hívd fel őket, kérj valakit az EBH ügyfélszolgálaton, aki meghallgatja a történetet, s megmondja, hogy van-e értelme feljelentést tenni, s ha igen, mit kell tenned.
   Ha másik munkahelyet akarsz keresni, akkor én azt ajánlom, hogy kérvényezd újra a fizetés nélküli szabadságot (ezt nem tagadhatják meg tőled, a gyermeked 3 éves koráig erre jgosult vagy), s amikor fizetés nélküli szabin vagy, akkor helyezkedj el máshol. Addig, míg itt állományban vagy, mint aktív dolgozó, nem mehetsz máshová dolgozni. A második munkahelyet azonban majd be kell jelentened a munkáltatódnál, mert törvény szerint be kell jelenteni s a munkáltató engedélyezi, vagy megtagadja. Ha ez utóbbi eset lenne, akkor meg kell indokolnia, hogy miért nem engedélyezi, de nem hiszem, hogy nálad fenn állna olyan ok, mint pl. a munkáltató gazdasági érdekének veszélyeztetése… Ha írásban jelented be, később, ha bármi baj lenne, bizonyítani tudod, hogy te eleget tettél ennek, illetve így fel is kérheted őket az engedélyezésére a másodállásnak. Ha megvan a másik állás, akkor ott a gyermeked 3 éves koráig dolgozhatsz, utána vissza kell menned az eredeti munkáltatódhoz, aki valószínűleg a 30 nap letelte után boldogan kezedbe adja a felmondást (de legalább ebben az esetben kifizeti a végkielégítést, és a felmondási időre járó bért + minden egyebet, amivel tartozik).
   A másik városban való munkavégzés sajnos elég nehéz, és ahogy írod, beleegyeztél, tehát így maximum arra hivatkozhatsz, hogy személyi, családi körülményeidre tekintettel ez a munkavégzés jelentős sérelemmel jár, de ha alapból ilyen “kedvesek” az anyukákkal, akkor ez sem hatja meg őket. A 110 napos áthelyezési kérdésedet nem értem, pontosan mire gondolsz itt? Hogyan van ez beleírva a szerződésedbe? Mert van kiküldetés, átirányítás, kirendelés, ezek mindegyike 44 nap lehet, összesen 110 lehet. Erre gondolsz?

   Tényleg csak azt tudom írni, kitartás, ne hagyd magad!
   Üdv:

   Ági

 13. Szia Ági!
  Szeretném a segítségedet kérni az alábbiakban. Kisfiam 2007.februárjában született, s mivel tartósan beteg, jelenleg is GYES-es vagyok vagyok vele itthon. Lassan 5 éve. A céget ahol dolgozom 2007.decemberében felszámolás alá vették, s ez a felszámolás jelenleg is tart. Szeretnék dolgozni a gyes mellett, de úgy, hogy az előző munkahelyemről járó juttatásoktól ne essek el, vagy legalább is ne mindentől.
  Felhívtam a felszámolót, s azt mondta, nem tudja mikor zárul le a felszámolás (akkor megszüntethetnék a munkaviszonyomat), ha munkába szeretnék állni máshol, akkor küldjem el a felmondásomat, mert addig nem dolgozhatok máshol, amíg ott munkaviszonyban állok.
  Ez valóban így van? Nem mehetek el máshova 6 órában anélkül, hogy itt felmondjak? Ha felmondok mekkora összegtől eshetek el? Megéri felmondanom, vagy a gyest fel tudom-e függeszteni arra az időre, míg ők felmondanak nekem? Nem tudom mit tegyek. Szükségem lenne munkahelyre, mert gyesből nevelni tartósan beteg gyermeket igen nehéz.
  Bízom a segítő válaszodban
  Köszönöm
  Anikó

  • Kedves Anikó!

   Az Mt. szerint igenis létesíthetsz másik munkaviszonyt, a felszámoló nem tájékoztatott téged megfelelően. Az Mt. 108. §-a szerint szerint ha a munkavállaló a munkaviszonyának fennállása alatt további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, köteles azt a munkáltatójának bejelenteni. A munkáltató — eltérő megállapodás hiányában — a jogviszony létesítését akkor tilthatja meg, illetve a munkavállalót a jogviszony megszüntetésére akkor kötelezheti, ha a további jogviszony a 3. § (5) bekezdésébe ütközik. Ez alatt azt érti az Mt., hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt — kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja — nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.
   Ha tehát találsz egy másik állást, ahol GYES mellett alkalmaznak, a régi cégnél csak be kell jelentened. Nem hiszem, hogy megtilthatnák…
   A másik, hogy tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet az anyuka, téged tehát még a heti max 30 óra sem köt!
   Ne mondj fel, hiszen a felszámolás lezárulásával jogosult vagy a bent ragadt szabadságokra, s a munkában töltött évek alapján végkielégítésre (a jogutód nélküli megszűnés esetén a munkavállalónak a munkáltatói rendes felmondás esetén járó végkielégítés is jár), amit vagy a cég megmaradt vagyonából fizetnek majd ki, vagy a felszámoló a bérgarancia alapból igényli meg és fizetteti ki neked. Ez mindenképpen több, mint a te felmondásod esetén neked járó összeg, hiszen az csak a szabik értéke lenne.
   Kezdj el másik állást keresni, ha megvan, jelentsd be írásban a felszámolónak, hogy GYES mellett mellékállást vállaltál, írd le neki az általam fentebb írtakat (hogy az Mt. 108. §-a alapján eleget teszel a bejelentési kötelezettségednek), és kész. Dolgozol, és várod, hogy törvény szerinti úton szűnjön meg a jogviszonyod, s megkapd a jogosultságodat.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a kielégítő válaszodat, nagyon megnyugtattál, így fogok tenni, s gőzerővel munkát keresek.További minden jót kívánok Neked.
    Anikó

    • Sok sikert, Anikó!

     Ági

 14. Kedves Ági!
  Kicsit összetett a problémám. Két gyermekes anyuka vagyok. 2008. januárjában született lányom, 2010. júniusában a fiam. Idén júniusban akarok visszamenni dolgozni, ahogy két éves lesz a gyerkőc. Munkahelyemen az elmúlt évben jelentős változások történtek, a lényeg, hogy pénzügyi területen dolgoztam és a cégnek ezen területét teljesen megszüntették, mert egy másik cégnek adták ki megbízásban /minkét cég ua. azon tulajdonosé, csak egyéb tényezők miatt nem vonják össze őket/. Így leírnám, hogy az eddig olvasottak alapján jól gondolom-e, hogy mi vár rám és mire vagyok jogosult, és erre várnám megerősítésedet, ill. hogy kihagytam-e valami szempontot. Még nem jeleztem munkáltatómnak, hogy vissza akarok menni, mivel előtte tisztában szeretnék lenni a lehetőségeimmel.
  Tehát a fentiek alapján én úgy gondolom, hogy mivel a volt munkahelyemen nincs már ilyen munkakör egyáltalán, így itt gazdasági változásokra hivatkozva nem köteles tovább foglalkoztatni, felmondhat nekem, függetlenül attól, hogy a gyermek még csak 2 éves. Ha felmond én jogosult vagyok a szabiaimra, felmondási időre járó bérre és végkielégítésre. Kérdésem az lenne, hogy ha nem akar fizetni milyen verziót tud elém rakni, ami lehet hogy átverés lenne számomra? Munkát kell keresnem, ez nekem szinte 120%, így mikor érdemes bejelentenem visszatérésemet a m.áltatónak, hogy ne essek el a pénzemtől? Ha viszont felajánlja, hogy a másik cégnél ad állást /ez a cég azonban másik településen van/, akkor mire kell figyelnem az új szerződésben, kérhetem-e, hogy a korábbi éveim ne vesszenek el? Ott még él a gyermek 3 éves koráig a védettség?
  Remélem elég érthetően sikerült leírnom problémám.
  Várom mielőbbi válaszát!

  Üdv
  Gyöngyi

  • Kedves Gyöngyi!

   Először is hadd gratuláljak, jól teszed, hogy előre tájékozódsz, és tervezel. Bárcsak mindenki ilyen előrelátó lenne.
   Nos, nézzük: az eredeti munkakörödbe ha nem tud visszavenni, akkor is csak úgy küldhet el rendes felmondással, ha nincs az általad betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy ha van ilyen munkakör, de te az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítottad. Tehát nem biztos, hogy az egyetlen járható út az elküldésed. Ha mégis felmond, jogosult vagy a szabikra, a felmondási időre járó bérre és a végkielégítésre, ahogy írtad.
   Mire számíthatsz? Például egy közös megegyezésre, amiben az előbb írtaknál kevesebb pénz van… ezt semmiképpen se írd alá! Ha másik állást ajánl neked a másik cégnél, nem hiszem, hogy el fogja ismerni az itteni jogviszonyból származó éveket, hiszen ezzel csak még jobban növelné a fizetési kötelezettségét feléd. Ha másik településen van, figyelj arra, hogy a munkába járás költségeinek térítésére vonatkozó törvényt betartsa, hiszen neked az utazás plusz költséget fog jelenteni. A felmondási védelem nem munkáltatóhoz kötött, bárhová mész dolgozni, érvényes rád, a mindenkor hatályos Mt. szerint. Még egy dolog jutott eszembe: miért nem próbálsz meg GYES mellett 6 órás másodállást találni valahol máshol? Így esetleg eme idő alatt talán változna valami a cégnél és jobb lehetőségeid lennének, mint most azonnal eljönni innen. És két kicsivel a hátad mögött nagyon nehéz állást keresni, érdemesebb lenne megvizsgálni, nem-e járnál jobban, ha itt meghagyod a munkaviszonyodat (talán a végkielégítésed is nőne ez idő alatt, bár nem írtad, pontosan mióta vagy itt), s máshol keresnél másodállást. Esetleg egyeztess a céggel, s ennek tükrében dönts!
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm válaszodat.
    Problémám csak az, hogy nagyon nehéz 6 órás munkát találni itt a környéken:( Bennem is megfordult ennek a lehetősége miután többféle hozzászólást elolvastam, csak épp nem igazán látom kivitelezhetőnek:)
    Még egy kérdésem lenne, ha személyesen beszélek a munkáltatómmal arról, hogy vissza szeretnék menni, de közben mégis találnék valami 6 órás másodállást, akkor a személyes bejelentésem számít-e, vagy mindenképpen írásos kell a fiz.nélküli szabi megszüntetéséhez? Vagyis visszaléphetek-e? Remélem érted, hogy mit is szeretnék:)
    Előre is köszönöm!
    Üdv
    Gyöngyi

    • Kedves Gyöngyi!

     Az Mt. úgy rendelkezik erről, hogy ha fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval. Azt kifejezetten nem írja, hogy írásban kell ezt megtenni, én – és más szakértő – is azért javasolja csak az írásbeliséget, hogy bizonyítható legyen a bejelentés megtétele, s annak ideje. Tudod, szó elszáll, írás megmarad. Innen nézve tehát minden bejelentés bejelentés, a szóbeli is. Másrészről azt is gondold végig, hogy te bejelented a visszatérési szándékodat, a munkáltatód – ideális esetben – megvizsgálja, hogy hogyan tudna továbbfoglalkoztatni téged, úgymond megteremti a lehetőséget arra, hogy visszatérj (ez akár az is lehet, hogy átszervezi a jelenlegi munkaköröket, elküld valakit….), majd utána te közlöd, hogy bocsi, mégsem…. 🙁 Munkáltatói szemmel nézve egy ilyen akció után én sem szeretném a kollégáim között tudni az ilyen anyukát, bár hozzáteszem, hogy bármikor joga van az anyukának újra fizetés nélküli szabira menni. De ha ő tényleg erőfeszítéseket tesz miattad, nem nagyon illik keresztbe szervezni, ráadásul ott van ugye az együttműködési kötelezettség is mindkettőtök részéről, azaz neked is be kell ezt tartanod. Aztán még azt is érdemes meggondolni, hogy ha visszalépsz, mert találsz egy másik 6 órásat, akkor ugye be kell jelentened a másodállásodat, amit neki engedélyeznie kell. Alap esetben nem tagadhatja meg, csak nagyon ritkán, bizonyos okokra hivatkozva, de ezek után vajon lesz-e kedve ezt lazán engedélyezni, vagy látványosan beleköt mindenbe??? De ezek a felvázolt esetek arra vonatkoznak, hogy a munkáltatód hajlandó újra foglalkoztatni, meglehet, hogy nem jár el korrekt módon veled. Ezt sajnos sem én, sem te nem tudhatod előre, viszont én mindig a fair play híve voltam, így ezt tudom tanácsolni neked is.
     Azt javaslom, hogy egyeztess vele elméleti szinten, kérdezd meg, mire van lehetőség. A korábban írtak fényében sajnos megvan az esélye, hogy fel fog mondani, mert nem tud állást kínálni neked, tehát ha nagyon erre hajaz a dolog, akkor ne is erőltesd a visszatérést, maradj GYES-en és keress másik állást 6 órában. Ha nyitott a további variációkra (másik cég, vagy mégis van itt munka neked), akkor kezdjetek el konkrétan egyeztetni a visszatérésedről. Jobbat sajnos nem tudok tanácsolni!
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Köszönöm a részletes válaszodat. Nagy segítséget adtál a variációiddal és persze újabb lehetőségek átgondolására sarkalsz:)
      Üdv
      Gyöngyi

      • Szívesen, Göngyi, sok sikert az egyeztetéshez, ha összejön, akkor a honlapon megtalálod a visszatérés bejelentő nyomtatványt, ha meg nem, akkor javaslom az álláskeresős cikkek olvasgatását 🙂
       Üdv:

       Ági

 15. Kedves Ági!

  Két és fél éves kislányommal vagyok itthon, jelenleg gyesen. Pedagógusként dolgoztam, szeptemberben pedig szeretnék újra munkába állni, erről már nyilatkoztam is a munkahelyemen még novemberben.
  Viszont azóta kaptam egy állásajánlatot, ami magasabb pozíciót és jóval több fizetést jelentene a jelenleginél, de ugyanúgy a közszférában maradnék, ha fölvennének. Az állásinterjúra egy-két héten belül már sor kerülhet.
  Több kérdésem lenne Hozzád, kérlek, ha van egy kis időd, válaszolj rájuk!

  Az első az lenne, hogy a szülés óta mennyi szabadság jár nekem. A pedagógusok szabadságának kiszámítása kissé bonyolult, mert nekünk némi pótszabadság is jár.
  2009. január végétől betegállományban voltam, 2009. július 15-től 2009. dec. 31-ig tgyáson, majd gyeden 2011. július 14-ig. Azóta pedig a gyest töltöm. Tehát 2009-ben nem vettem ki a szabimat.
  A 2009-es évtől járnak-e nekem a gyermeknapok?
  Ezzel kapcsolatban az oldaladon olvastam, hogy a gyermeknap ettől az évtől mindkét szülőnek jár, de mi a helyzet akkor, ha az egyik szülő nem tudja, vagy nem veheti ki a gyereknapot? Akkor a másik szülő kiveheti helyette is?

  A következő, amit kérdezni szeretnék Tőled, hogy ha esetleg az új állást választanám a régi helyett egy sikeres állásinterjú után, a jelenlegi munkáltatómnál milyen feltételekkel mondhatok fel, hiszen a munkába állási szándékomat már jeleztem, tehát a következő tanévben már velem is számolnak.

  Ugyanebben az esetben, az új munkahelyen mikor kezdhetnék dolgozni, lehet-e a szabadság mellett is, vagy addig nem, amíg az összes összegyűlt szabadságomat ki nem vettem?

  Kérhetem-e, hogy áthelyezéssel vegyenek föl az új munkahelyre (bár a két munkakör nem azonos, sőt a fenntartó sem)?

  Válaszodat előre is köszönöm, és most látom, hogy végig tegeztelek, kérlek ne haragudj érte !

 16. Kedves Ági!

  Arra szeretnék választ kapni, hogy GYED mellett végezhetek e önkéntes munkát, díjazás nélkül, szakmai gyakorlatszerzés céljából. Ehhez megbízási szerződést kell kötnöm? Utazási költségtérítést kérhetek e? Van e tapasztalata arra vonatokozóan, hogy egy esetleges ellenőrzésnél mit fogadnak el és mit nem.
  Előre is köszönöm.
  Üdv: Lilla

  • Kedves Lilla!

   A törvény szerint az jogosult GYED-re (többek között), aki nem végez kereső tevékenységet, innen nézve tehát az önkéntes munka nem lehet gátja a GYED folyósításának. Mivel ez azonban nagyon ritka Magyarországon, én sem tudok olyan konkrét példáról, ahol pontosan meglenne, hogy milyen módon kell erre szerződést kötni, a mit kérhet (nem kereset, hanem költségtérítés címszó alatt) az anyuka. Javaslom, hogy kérjen egy hivatalos állásfoglalást írásban az OEP-től, mert sajnos bárki is mondd szóban valamit, ők lesznek azok, akik végső esetben azt mondhatják, hogy jár, vagy nem jár a GYED… de ha Önnek a kezében van egy hivatalos állásfoglalás tőlük, akkor már nyugodtabban vághat bele az önkéntes munkába.
   Sok sikert!

   Ági

 17. Kedves Ági,

  Kissé összetett kérdésem van, mert elég bonyolult a szituáció, amibe kerültem.
  Kisfiam június 6-án lesz két éves, szeptembertől megy bölcsibe (állami v. magán).
  Egy multicég egyik leányvállalatától jöttem el szabadságra, osztályvezetői pozícióból. Időközben átszervezések miatt ez a tevékenység átkerült egy másik leányvállalathoz, ahová engem is jogfolytonosan átvettek. Ide jönnék én vissza kb. július közepétól (40 nap szabival szeptemberben bölcsis beszoktatás után szeretnék dolgozni kezdeni).
  A héten több korábbi kollégámat elküldték a cégtől, közös megegyezéssel, elég jó feltételekkel (fél évig még állományban maradnak és kapnak fizetést és egy elég komoly plusz végkielégítést).
  Az új cégben természetesen van osztályvezető, tehát kérdéses, hogy engem hová, milyen pozícióban tudnának visszavenni.
  A kérdéseim: az új Mt. alapján júliustól arra hivatkozva, hogy nincs szabad, nekem megfelelő pozíció, elküldhetnek azonnal? Ha igen, akkor a fentiek alapján jogosan igényelhetek közös megegyezést és akár a gyerek 3 éves koráig járó fizetésem? Ha fenntartják a jogviszonyom még egy ideig, és az idő alatt jönne a következő baba, annak milyen hatása lenne a közös megegyezésre, érvényes maradna (tehát megszűnne a jogviszonyom)?

  Előre köszönöm véleményed, javaslataid!

  • Kedves Zsuzsanna!

   A munkaszerződésed a jogutódlás révén továbbra is érvényben van, tehát a visszatérés után csak akkor tudnak elküldeni, ha megfelelő indokot találnak, s ez valós, okszerű. Ez lehet az a pont, ami bekerül július 1-jétől az új Mt.-be, hogy nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy van, de a munkavállaló elutasítja az ebben való foglalkoztatást. hogy ők ezzel bepróbálkoznak-e, nem tudom, meglehet. Azonban az, ahogyan a többi kollégát elküldték, némi korrektségre utal, remélhetőleg te is hasonló ajánlatot kapsz, ha mégis úgy döntenek, nem dolgoznak veled tovább. Ha ez a döntés születik, akkor arra figyelj, hogy nem biztos, hogy ugyanazt kapod, mint a többiek, hiszen nem mindenkinek ugyanaz az “értéke” egy új munkáltató szemében. Te számukra ismeretlen vagy, talán úgy vélik, tőled könnyebb lesz megszabadulni, mint rávenni a jelenleg is ott dolgozó kollégákat, hogy írják alá a közöst. Az tehát, hogy mit kérhetsz egy ilyen egyezkedésnél, nincs benne semmilyen jogszabályban, nem tudom azt írni neked, hogy a gyermek 3 éves koráig járó bért kérheted, hiszen éppen hogy a júliusi törvényváltás adja meg nekik azt a lehetőséget, hogy elküldjenek eme időpont előtt is. Az biztos, hogy a számukra nagyobb biztonságot jelentő közös megegyezés aláírásakor általában többet kap a munkavállaló (ha olyan a helyzete, “hatalmi pozíciója”), mint a rendes felmondás során, de hogy mennyivel, az rengeteg faktortól függ. Javaslom, hogy ha erre kerül a sor, kérd te az ő javaslatukat, utána kérj gondolkozási időt, és számold ki, hogy megfelelő-e neked az ajánlat. De nem tudod kikényszeríteni a közöst, és az ezzel járó több pénzt, ha ők úgy vélik, hogy nem jelentesz veszélyt rájuk nézve, és simán felmondhatnak neked rendes felmondással.
   Amennyiben bármilyen hivatalos megállapodás születik a munkaviszonyod megszüntetéséről, az ez után bejelentett várandósság nem lesz semmilyen hatással a megállapodásra, mert az Mt. július elsejétől úgy módosul, hogy a várandósság csak akkor akadálya a felmondásnak, ha ezt az anyuka előre közölte. Azaz a jogviszonyod megszűnne így is, úgy is.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    köszönöm a válaszod. Még az érdekelne, hogy szerinted stratégiailag jobb lenne e, ha korábban, még júl. 1. előtt mennék vissza dolgozni, azaz megkezdeném a szabik kivételét ez előtt. Hisz addig egyrészt él a védelem, másrészt addigra meg kell tudni mondaniuk, hogy milyen munkakörbe vesznek vissza, milyen feltételekkel. Vagy megteheti a cég, hogy visszavesz állományba és a szabim lejárta után közli, hogy nincs számomra megfelelő munkakör és ezért felmond?
    Vagy az a jó megoldás, hogy már várandósan jelzem, hogy vissza szeretnék menni, hogy legalább a 180 napom meglegyen?
    Olyan ez, mint egy sakkjátszma…és ez elég elkeserítő!

    • Kedves Zsuzsa!

     Ha még július 1-je előtt úgy mész vissza, hogy nem csak a felgyülemlett szabit tudod kivenni, de tényleges munkavégzésre is sok kerül, biztosan jobb helyzetben vagy. Jelenleg még megváltható pénzben a bent ragadt szabik egy része (6 hónapra járó), ezzel is tudod esetleg a szabin töltött időt rövidíteni, és a tényleges munkába állást előrébb hozni. Július 1-jéig semmilyen rendes felmondást nem közölhetnek veled, utána azonban – ahogy alább is írtam – megtehetik, ha úgy döntenek, s ha valók, okszerű indokuk van rá. Ha esetleg időközben a munkavégzésed alatt “bejelentkezne” a második baba, azonnal közöld ezt a cégnél, mert csak így lehetsz biztosan védett július 1-je után is. Ha várandósan mennél csak vissza, az is megoldás a védettség megszerzésére, bár azt hiszem, nem nagyon díjazná a cég, hiszen úgy nem nagyon tudnának megszabadulni tőled, ha ez a szándékuk. De ha korrekt módon tudnál velük egyeztetni, lehet, hogy okosabb lennél a jövőt illetően. Nincs olyan kollégád, akit megkérdezhetnél, hogy kit kereshetsz meg a HR-en a visszatéréssel kapcsolatban? Egy kis előzetes tájékozódás sosem árt…
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági,

      ahogy korábban már írtam neked, kiszervezés miatt az osztályom egy másik céghez került (ugyanazon cégcsoport másik leányvállalatához), ahol a korábbi vezetői pozíciómat más tölti be. Azóta egyeztettünk a céggel néhány dolgot, a júl. 1-től érvényes Mt. módosítással a cég nem kíván élni, tehát törekszik a továbbfoglalkoztatásomra. E szerint hamarosan kapok egy ajánlatot, előzetesen annyit mondtak, hogy valószínűleg határozott időre kötnének szerződést (1 év), nyilván alacsonyabb bérrel, hisz nem vezetői pozíció lesz. Kérdésem, hogy köteles vagyok elfogadni, a korábbi határozatlan idejű szerződésem helyett egy határozott idejűt, illetve az alacsonyabb juttatást? Ha határozott idejű szerződést kötnénk és ez alatt köszönne be a kistesó (ha nem is születne meg addig), akkor mi lenne a helyzet? Élne a védelem akkor is, vagy akkor a határozott idő lejárta után megszűnne minden jogviszony a cég és köztem?

      Ismét köszönöm a segítséget.
      Zsuzsa

      • Kedves Zsuzsa!

       Ha határozott időre módosítanák ezt a szerződést, sajnos az pont a kistesó jövetele esetén lenne igencsak hátrányos neked, hiszen a határozott idő lejártával nem védene téged a várandósság sem, a szerződésed meghosszabbítását nem tudod “kicsikarni” a cégből, így igen kellemetlen, anyagilag hátrányos helyzetbe is kerülhetsz… A másik, hogy ha most határozatlan idejű szerződésed van, és ezt határozatlanra módosítjátok közös megegyezéssel, annak letelte után egyszerűen, automatikusan megszűnik a jogviszonyod, mindenféle végkielégítés nélkül. A bérezés már másik kérdés, hiszen ha a munkakör alacsonyabb pozíciót takar, nem vezetői, akkor értelemszerűen a bér is alacsonyabb, ez magában nem jogellenes, hanem érthető. Ha mindenképpen itt szeretnél tovább dolgozni, s a felajánlott munkakör és annak bérezése elfogadható számodra, akkor a határozott idő helyett a határozatlan jogviszony fenntartására kéne törekedni, módosítás nélkül. Így egy második baba esetén nem maradsz hoppon, és nem is kell attól félned, hogy a felajánlott állás csak egy ideig tart, utána a jelenleg neked járó juttatások nélkül “megválnak” tőled.
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági,

        utolsó kérdesem az lenne, hogy ha nem fogadom el az ajánlatukat az új munkakörre, akkor csak rendes felmondással küldhetnek el (vagy közös megegyezéssel)? Tehát a szabadságomra és a felmondási időre járó béremre és a végkielégítésre jogosult leszek? A végkielégítés kalkulálásánál figyelembe kell venni a gyed idejét vagy sem?

        Előre is köszönöm a válaszod.

        • Kedves Zsuzsa!

         Ha nem fogadod el az új munkakört, akkor a munkáltatónak kell felmondania neked, azaz nem kényszeríthetnek a közösre. Mindenképpen meg kell kapnod ebben az esetben a szabadságokon kívül a felmondási időre járó bért és a végkielégítést, melynek kalkulálásakor figyelembe kell venni az otthon töltött éveket is.
         Üdv:

         Ági

 18. Kedves Ági!
  A segítségedet kérem;augusztusban lesz a kisfiam kettő éves és szeptembertől mennék vissza dolgozni(6 órába),ezzel egy időben Őt bölcsődébe adni.A munkáltatómnak telefonon jeleztem,hogy szeretnék a jelentkezéshez tőlük egy szándéknyilatkozatot, majdpedig szeptembertől egy igazolást.Ettől elhatárolódva céloztak rá, hogy nem biztos,hogy vissza tudnak venni,így szándéknyilatkozatot sem adnak(nemhogy igazolást),mert nem szeretnének munkaügyi bíróságra menni emiatt.Ezt követően email-ben kértem tőlük szándéknyilatkozatot de nem kaptam választ. Ugyanezt feladtam ajánlottan és várom(meddig?)a válaszukat.Kérdésem: kötelezhető a munkáltató szándéknyilatkozatra?Még sokminden csak ezután dől el,pl.szabadság kivétele is,amiről úgy tájékozódtam,hogy közösen kell egyeztetni de,.. megteheti a munkáltató,hogy a szabadságokat csak a gyes lejárta után adja ki,tehát amikor a három évet betölti a baba és megszűnik a védettség?
  Köszönöm a segítséget,üdv:Jana
  Üdv!

  • Kedves Jana!

   A szándéknyilatkozatot nem tudod kicsikarni belőlük sajnos. Ha a munkáltatód már most látja, hogy nem fog tudni munkát adni neked, vagy azon mesterkedik, hogy ne vegyen vissza, akkor érthetően elzárkóznak ez elől. Nem írtad, hogy mekkora cégről van szó, milyen munkakörben dolgoztál, milyen osztályon, kit és hogyan vettek fel a helyedre (határozatlan vagy határozott idős szerződéssel), milyen a cég gazdasági helyzete, ha ezeket végiggondolod, némi sejtésed lehet arról, hogy milyenek az esélyeid. Ha eddig nem 6 órás munkaidőd volt, nem tudom, hogy érnéd el, hogy ezen túl az legyen, ezt is gondold át, hiszen július 1-től ugyan kötelező lesz a részmunkaidő alkalmazása, ha a visszatérő munkavállaló kéri ezt, de csak 4 órában, de ezzel egy időben a felmondási védelem teljessége is megszűnik, erről többet itt olvashatsz. Tehát itt a visszatérést, a részmunkaidő “erőltetését” a felmondás esélyével kéne összevetni…
   A szabadságok kiadásáról is nemrég írtam több cikket, olvasd el őket, hogy mindenről tájékozódj időben! Az biztos, hogy ha megszakítod a fizetés nélküli szabadságot, akkor ki kell adnia a szabikat, nem várhat vele a GYES végéig!
   Jana, olvasgass, nézd át az ajánlott cikkeket, és utána gondold át az esélyeidet. Ha még további kérdésed van, keress nyugodtan!
   Üdv:

   Ági

 19. Kedves Ági!
  Január elején gyesről visszatérve az eredeti poziciómat más töltötte be,hasonlót ajánlottak.Elkezdtem dolgozni benne.Januárban még az eredeti bérem kaptam.Március elején,februárra visszadátumozva tettek elém egy munkaszerződést, melyben a béremet 30ezer forinttal csökkentették.Én ezt nem írtam alá. A fizetésem ennek ellenére a lecsökkentett bérrel számfejtették.Azóta elköltöztem egy messze lévő városba, betegállományban vagyok.A fönök nem veszi fel ha keresem,a betegállomány lassan véget ér.Nyilván arra játszik hogy én mondjak fel-s így elesek a végkielégítéstől- vagy ha nem jelenek meg a munkahelyen a bá.lejárta után rendkívüli felmondással kirúghat.
  Azonban a törvény ha jól értelmeztem, úgy szól ha:Nem tud az eredeti poziciómba visszavenni, előnytelen ajánlatot én nem vagyok köteles elfogadni,akkor a munkáltatónak kell felmondania.Mivel kötelezhető erre? Hogyan zárható le egy ilyen inkorrekt helyzet?
  Köszönöm szépen.
  Kata

  • Kedves Kata!

   A fizetés nélküli szabadságot megszakítva neked érvényes munkaszerződésed van a korábbi munkakörödbe. Az, hogy a főnököd valakit oda felvett a távolléted alatt, az nem a te gondod, téged abban a munkakörben kell foglalkoztatnia. Azonban ha te is beleegyezel, akkor más felajánlott munkakört is elfogadhatsz, de mivel ez megegyezés kérdése, erre nem kötelezhetnek – bár az együttműködési kötelezettség téged is terhel, tehát ha megfelelő másik munkakört ajánlanak, mondjuk úgy, illik elfogadni. Az, hogy te egy másik munkakörben kezdtél el dolgozni, de a munkaszerződésedet ezzel egy időben nem módosították, nem túl szerencsés számodra, mert az, hogy elvégezted a másik munkát, ráutaló magatartásnak minősül, tehát mondhatja, hogy elfogadtad a másik munkakört, az alacsonyabb bérrel – bár akkor meg januárban miért kaptál többet? Nem írtad, hogy a visszadátumozott szerződés pontosan mit tartalmazott, munkaszerződés módosítás volt-e, más volt benne a munkaköröd is, mint a korábbi, vagy csak a béredet csökkentették? Mire hivatkozva?
   Sajnos nem kellett volna ezt a másik munkakört elfogadnod, vagy csak úgy, hogy az elején aláírjátok a munkaszerződés-módosítást, hiszen így láttad volna te is, hogy a módosítás mit jelent neked anyagilag.
   Én a helyedben megkeresnék az összes dokumentummal (eredeti szerződés, módosítások) egy munkajogászt, és a teljes történetet részletesen elmondva kérnék tanácsot. A hasznos linkek között megtalálod a Jogpont hálózat elérhetőségeit, itt néhány ezer forintért kaphatsz jogi segítséget.
   Sok sikert:

   Ági

 20. Kedves Ági!
  Jelenleg gyeden vagyok itthon a 13 hónapos kislányommal. Szeptemberben megy majd állami bölcsibe. Én viszont szeptembertől nem a jelenlegi munkahelyemre szeretnék visszamenni, hanem egy ötletemet szeretném megvalósítani egyéni vállalkozóként. Mindezt úgy szeretném csinálni, hogy továbbra is fizetés nélküli szabadságon maradok, hogy ha mégsem jön össze a vállalkozás, akkor a gyerek 3 éves koráig vissza tudjak menni a biztos munkahelyre. Az a kérdésem, hogy jogosult vagyok-e fizetés nélküli szabadságra úgy, hogy a gyerek bölcsibe jár? Másik kérdés, hogy ha a bölcsiben kérnek munkáltatói igazolást, akkor mit tudok felmutatni. Egyéni vállalkozóként akár írhatok magamnak egyet? A munkahelyemen nem szeretném elárulni, hogy vállalkozom.
  Köszönettel, Annus

  • Kedves Annus!

   A fizetés nélküli szabadság és a bölcsőde között nincs olyan kapcsolat, hogy ne lehetnél jogosult bölcsire, ha még szabin vagy, bár az tény, hogy a legtöbb bölcsiben előnyt élveznek a már dolgozó anyukák a férőhelyekért folytatott harcban, tehát én inkább úgy tenném fel a kérdést magamnak a helyedben, hogy lesz-e férőhelye a kislányomnak, ha én még nem dolgozom? Ha a munkáltatód nem ad sem munkáltatói igazolást, sem szándéknyilatkozatot arról, hogy hamarosan visszavesz, a legtöbb helyen, félek, nincs sok esélyed arra, hogy felvegyék a bölcsibe a kicsit. Az, hogy a bölcsi mi egyebet fogad el, az vagy a saját szabályozásuktól, vagy az önkormányzat szociális osztályától függ, attól, hogy ki kéri be a felvételi papírokat, s hogyan zajlik a döntés. Szerintem előbb ezt kérdezd meg: mennyi az esélyed, mik a feltételek, s utána jobban látod, mit tehetsz. Bár nem írtad, milyen munkakörben dolgozol, s milyen vállalkozást szeretnél, arra figyelj, hogy a munkáltatód tevékenységével megegyezőt azért ne indíts, ezt igen nagy valószínűséggel nem engedélyeznék, ha véletlenül mégis megtudják. Nézd meg, hogy van-e olyan kitétel a munkaszerződésedben, hogy tájékoztatnod kell a munkáltatódat efféle tevékenységről, vagy egyáltalán vállalkozást indításáról (sosem lehet tudni, mit írtál alá korábban, amire most már nem is emlékszel…) Arra figyelj, hogy GYED mellett semmilyen keresőtevékenységet nem folytathatsz (kivéve szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazás), GYES mellett azonban már lehet jövedelmed.
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági!

  Szeretném a segítségedet/tanácsodat kérni az alábbi problémám miatt. Elég sürgős lenne, mert holnap választ kell adnom és nem szeretnék rosszul dönteni. Kérlek segíts!
  Jövő áprilisig gyesen vagyok. Jelenleg egy cégnél vagyok “állományban”, ahova biztos hogy nem tudok majd visszamenni. Jelenleg van egy lehetőségem határozott időre (1 hónap)elmenni egy másik céghez dolgozni, ahol lehet hogy a későbbiekben lenne további munkalehetőség is. Az új cégnél csak 8 órába jelentenek be, ezt már megkérdeztem. Kérdésem az lenne, hogy ha erre az egy hónapra visszamondom a gyest és elvállalom a munkát, akkor megmaradhatna az eredeti munkahelyem? Mivel az új lehetőség nem biztos, nem szeretném felmondani a régit, viszont az újat sem akarom elszalasztani, hátha később alkalmaznának….

  Előre is köszönöm válaszodat!
  Emese

  • Kedves Emese!

   Ha a GYES-t lemondod, mehetsz nyugodtan 8 órában is dolgozni a másik munkáltatóhoz, nem csak 6 órában, míg az eredeti munkahelyeden fizetés nélküli szabadságon vagy.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a gyors válaszodat!
    Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha jól értem, akkor az eredeti munkahelyemen a gyerek 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságon vagyok? Akkor is, ha közben visszamondom a gyest?
    És köteles vagyok az eredeti munkáltatómat értesíteni arról, hogy van másik munkahelyem vagy sem? Ha kötelező, akkor ha jól gondolom, rögtön fel is mondhatnak nekem…
    Köszönöm válaszodat!
    Emese

    • Kedves Emese!

     A fizetés nélküli szabadság és a GYES két külön dolog, nem feltétlenül jár együtt. Aki a gyermek gondozása miatt van fizetés nélküli szabin, igényelheti a GYES-t, de ha pl. nem igényli, vagy elrontja az igénylőt, akkor nem kap. Úgymond alanyi jogon jár, de van olyan, hogy nem kapja valaki, mert pl. elfelejtette igényelni (nekem az ilyen ismerősöm). Ez az egyik dolog. A másik, hogy a GYES folyósítása nem függ össze a védelemmel, hanem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele függ össze a védettséggel. Ha te tehát továbbra is fizetés nélkülin vagy, akkor ők nem mondhatnak fel neked. A korábbi Mt. hatálya alatt úgymond bejelentési kötelezettsége volt a másodállásról a munkavállalónak, s a munkáltató csak akkor tilthatta ezt meg, ha valóban oka volt rá (írásban, indoklással), pl. jogos üzleti érdekét veszélyeztette. Az új Mt.-t gyorsan átnézve én nem találtam meg ezt a pontot, de az általános magatartási elvek továbbra is tisztességet, s a jogos gazdasági érdek veszélyeztetésétől való tartózkodást írják elő, tehát extrém példát említve a konkurens cégnek nem lenne jó dolgoznod.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Köszönöm szépen a válaszodat!

      Közben elvállaltam a munkát a másik cégnél, ahol időközben az egy hónapból, két hónap határozott munkaviszony lett, 8 órában. A gyest visszamondtam.
      Még mindig azt nem tudom, hogy ilyen feltételek mellett az eredeti cégnél továbbra is a gyerekem 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságon vagyok? Ha így van, akkor addig ha jól tudom, nem rúghatnak ki.?

      Köszönöm válaszodat!
      Emese

      • Kedves Emese!

       Igen, ha ott nem szüntetted meg a fizetés nélküli szabit, még mindig azt veszed igénybe, azaz védett vagy az ottani felmondással szemben!
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszaidat!

        Emese

       • Kedves Ági!

        Időközben maradtam az új cégnél, jelenleg a határozott szerződésem június 30-ig szól, amit reményeim szerint ismét hosszabbítani fognak. Április végén tölti be kisfiam a 3 évet és az eredeti munkahelyemen “le kellene zárni” a munkaviszonyomat. Az lenne a kérdésem, hogy mi ami megillet, illetve mivel járok jobban: közös megegyezéssel vagy ha felmondanak nekem. (2009. augusztustól vagyok ott)

        Köszönöm válaszodat!
        Emese

        • Kedves Emese!

         Ha a munkáltatód felmond neked, akkor végkielégítést és a felmondási időre járó bért is ki kell fizetnie neked a felhalmozott szabadságokon kívül (hogy mennyi, arról ide kattintva olvashatsz). Ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyod, akkor a törvény szerint csak a szabadságokat köteles kifizeti a munkáltató, minden más a felek megegyezésén, közös akaratán múlik. De ha ő mond fel neked, a felmondási idő felében munkavégzésre kötelezhet a törvény szerint, azaz ebben az esetben neked dolgoznod kell menni. Ezt te látod, hogyan tudod összeegyeztetni a másik munkáddal.
         A legnagyobb kérdés persze az, hogy ők mit terveznek, fel akarnak-e mondani neked, vagy arra várnak, hogy te mondj fel… Tehát az, hogy te melyikkel jársz jobban, nem csak az anyagiak kérdése, hiszen ha ők nem akarnak felmondani, hanem arra várnak, hogy te javasold a közöst, akkor hiába jönne jó a végkielégítés összege… 🙁
         Javaslom, hogy próbálj meg egyeztetni velük okosan, kipuhatolva, hogy mik a szándékaik, s ezek után döntsd el, hogy mit tegyél!
         Üdv:

         Ági

         • Szia Ági!

          Köszönöm szépen!

          Emese

         • Szia Ági!

          Megint kérném a segítségedet…
          Április 29-én lejár a gyesem, 2 hete próbálok valakit (ügyvezetőket, könyvelőt) elérni a “régi” cégnél, ahonnan eljöttem szülni, de csak annyi vált világossá, hogy felszámolás alatt van a cég és nem akarnak semmit mondani.
          Mit lehet ilyenkor csinálni? Hogyan tovább? Állítólag 1 éve van a cég felszámolás alatt és még nem jelöltek ki felszámolót. Létezik ez?
          Nem kellett volna erről valami értesítést kapnom?

          Köszönöm előre is!
          Emese

          • Kedves Emese!

           Sajnos nem is olyan ritka az eseted, mint ahogy gondolod, egyre több ilyen történetet hallok más anyukáktól is. Annak, hogy felszámolás alatt van-e a cég, s ki a kijelölt felszámoló, ezen a honlapon tudsz utánanézni: http://www.magyarcegjegyzek.hu/felszamolasi_lista/
           Jó hír, hogy a felszámoló a felszámolás alatt munkaviszonyban lévő munkavállalók igényeit automatikusan, hivatalból veszi nyilvántartásba, tehát olyan, hogy elfelejtenek, elméletileg nem szabadna, hogy legyen (de én már ilyet is hallottam, így mindig az aktív kapcsolattartást ajánlom minden anyukának).
           Javaslom, hogy először is ellenőrizd le, hogy tényleg nincs-e még kijelölt felszámoló. Ha már van, vele vedd fel a kapcsolatot, s próbáld meg elérni, hogy rendezzétek a kérdést (ha lehet, ne te mond fel, mert úgy nem kapsz végkielégítést, vagy ő mondjon fel neked, vagy közössel gyere el, de akkor csak úgy, ha mindent megkapsz, ami munkáltatói felmondás esetén járna). Ha még nincs felszámoló, a munkáltatói jogkör gyakorlónak írj egy tértivevényes levelet (tudod, bizonyíthatóság), hogy lejárt a GYES-ed, s kéred haladéktalanul a tájékoztatását, hogy mennyi felhalmozott szabadságod van, s tud-e tovább foglalkoztatni (ez utóbbit nem hiszem). Ugyanezt küldd el tájékoztatásként is a könyvelőnek, s ha semmi válasz nincs egy, max. két héten belül, vagy keress egy jó ügyvédet, vagy fordulj a Jogpont Plusz hálózathoz (hasznos linkek között megtalálod itt a honlapon).
           Ne hagyd magad, ez egy ilyen játék sajnos, meglehet, arra játszanak, hogy te mondj fel, s így elkerüljék a nagyobb összeg kifizetését…
           Sok sikert:

           Ági

 22. Kedves Dolgozómami!
  A segítségedet szeretném kérni!b Olvastam a bejegyzésedet a Magyar Közlönyből idézve, miszerint a GYED-en lévő kismamának jár a bérkompenzáció, attól a naptól kezdve, hogy újra munkába áll. A főnököm szerint ez rám nem vonatkozik, mert mi egyedi szerződéssel vagyunk szerződtetve, nem kollektívvel. Tudok róla, hogy volt fizetésemelés, míg GYEDen voltam, és bár névlegesen mindenki ugyanabban a munkakörben dolgozik, nem emelnek mindenkinek bért, és nem is ugyanakkora mértékben. Tudok valamit tenni? Köszi!!!!!!!!!!!! nagy segítség a honlapod!!!!

  • Kedves Petra!

   Bérkompenzáció alatt a fizetés nélküli szabadság megszüntetése utáni bérmódosítást érted? S mit értesz az alatt, hogy egyedi szerződés? Azt sejtem az írásodból, hogy a cégnél nincs kollektív szerződés, de ettől nem függ a bér emelése, rendezése a visszatérés után.
   Sajnos igen ritkán tartják be ezt a szabályt, és őszintén szólva nem is tudsz nagyon mit tenni ilyenkor. Amennyiben a munkáltató ezt nem teszi meg saját magától, akkor az anyuka egyetlen lehetősége a munkaügyi per lenne, ahol majd a bíróság megvizsgálja, hogy valóban kellett-e volna a munkáltatónak ajánlatot tennie a bér módosítására. Innen nézve tehát ha megvan az esélye, hogy egy esetleges “összetűzés” következményeként úgy döntenének, hogy nem szeretnének veled a jövőben dolgozni, s ha megfelelő indokkal is alá tudják támasztani a felmondást, könnyen az lehet a következmény, hogy megszüntetik a munkaviszonyodat.
   Sajnálom, ennél jobbat nem tudok tanácsolni. Megpróbálhatsz még egyszer egyeztetni a főnököddel, de ha nemet mond, akkor onnantól kezdve a fentiek szerint kell végiggondolnod, mit teszel.
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Ági!
  2009.12.21 kezdtem el dolgozni egy cégnél(heti 20 órába) középvezetőként.2 hónap múlva kiderült, hogy babát várok. 2010.06.30. dolgoztam utána táppénz, GYÁS, GYED. 2012.10.12-én tölti be gyermekem a 2 éves kort.Megüresedett az állásom, és most keresnek valakit a helyemre. Én felajánlottam nekik, hogy esetleg visszamennék előbb, akár augusztustól (lemondanék a gyedről, és igényelném a GYES-t). Nem tudom hogy szeretnének-e engem visszavenni.A pályázatot írtak ki az állásomra.A heti 20 órás munkaviszony, módosult, ugyanis 30-35 órás helyetteset keresnek.Így a gyest már nem kapnám.Kérdéseim a kövatkezők lennének. Mi a jobb nekem, ha visszamegyek előbb dolgozni?Ki tudnak-e tenni valamilyen okkal a közeljövőben? Kötelesek-e visszavenni, ha esetleg csak október (+szabadságok kiadása) után megyek vissza? Mi van akkor ha most felvesznek valakit, velem mi lesz? mi a szerencsésebb ha megvárom még lejár a gyed és utána megyek vissza dolgozni? Tudok-e tenni valamit annak érdekében, hogy a heti óraszámom ne emelkedjen?Várom válaszát! Nagyon köszönöm!

  • Kedves Márti!

   A július elsejével módosult Mt. már nem ad korlátlan felmondási védelmet a dolgozó anyukáknak, így ha nem vagy fizetés nélküli szabin, megszüntethetik a jogviszonyodat adott indokkal (erről többet itt olvashatsz).
   Tehát ha most üres a pozíciód, és jelzed a visszatérési szándékot, esetleg azt is beleírva, hogy láttad a pályázatot, nem mondhatják azt, hogy nincs üres állás. Ha felvesznek, utána csak adott indokkal küldhetnek el (lásd fentebb belinkelt cikk). Ha valakit felvesznek ide most – és nem határozott szerződéssel, a te távollétedig, hanem határozatlannal (ez sajnos még most is gyakran előfordul, holott a munkáltató is tudja, hogy az anyuka vissza fog jönni, tehát csak határozott idejű helyettesítéssel lehetne a későbbi vitát elkerülni) – a te visszatérésed a jövőben sokkal kockázatosabb, hisz a fent idézett cikk alapján nem kötelesek foglalkoztatni téged, ha nem tudnak munkát adni, s nincs másik állás, amit felajánlhatnának, vagy van, de te nem fogadod el, jogszerűen felmondhatnak.
   Ha a munkaidőben megegyeznétek, azt később, csak közös megegyezéssel lehet módosítani. A GYES-t esetleg átveheti nagyszülő, de akkor a kicsi nem járhat bölcsibe a 3. életévéig.
   Hát, Márti, ezeket kéne végigolvasni, s utána ennek megfelelően dönteni.
   Sok sikert:

   Ági

   • Köszönöm a válaszodat. Lenne még egy kérdésem? Amennyiben visszamegyek dolgozni és valamilyen okkal mégsem foglalkoztatnának tovább, mint mondjuk két hónap, akkor az államkincstártól újra igényelhető a GYES (a gyermek 3 éves koráig), vagy ilyenkor már csak (munkanélküli) álláskeresési segélyre vagyok jogosult?Köszönöm a segítségedet. Márti

    • Kedves Márti!

     A GYES jár a gyermek 3 éves korági biztosan, tehát na mégsem foglalkoztatnak, újra visszamehetsz GYES-re.
     Üdv:

     Ági

 24. Kedves Ági!

  Kislányom szeptemberben lesz két éves. A GYES megigénylése után 6 órában egy másik cégnél fogok dogozni. Ilyenkor az eredeti munkaviszonyomat fizetés nélküli szabival kell fenntartanom?
  A második gyerek, (GYED. TGYÁS stb.) szempontjából érdekes-e, hogy mennyivel, mennyivel leszek bejelentve a második cégnél?

  Köszönöm válaszod!

  Manka

  • Kedves Manka!

   Igen, az eredeti munkahelyeden a fizetés nélküli szabadságot továbbra is fenntartod, s ez az új munka egy teljesen külön jogviszony lesz.
   Mivel a második gyerek után járó juttatásoknál pontosan a szülés előtti 180 bérezett nap a fontos, szerintem igen, számít, hogy mennyivel leszel bejelentve. De mivel én nem foglalkozom TB tanácsadással, kérlek, hogy a juttatásokkal kapcsolatos kérdéseket inkább egy Tb szakérős fórumon tedd fel.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Ezek szerint a GYED alatti idő is fizetés nélküli szabinak számít? Tehát most szabin vagyok? 🙂

    Manka

    • Kedves Manka!

     Ha már nem dolgozol a munkáltatódnál, mert megszületett a pici (vagy előtte 4 héttel), akkor először 24 hét szülési szabadság jön, s ha ez letelt, az anyukák fizetés nélküli szabit igényelnek és kapnak a munkáltatójuktól, ami a gyermek 3 éves koráig tart. Ez nem a “normális” szabadság, hanem ahogy a nevében is benne van, fizetés nélküli, és kifejezetten a gyermek gondozása miatt lehet igénybe venni. Pongyolán fogalmazva (néha én is így teszek :-)), ez a GYED ideje, meg utána a GYES-é…
     Üdv:

     Ági

 25. Kedves Ágnes!

  2012.októberében lesz a kislányom 2 éves. Már júliusban jeleztem a főnökömnek, hogy szeretnék visszamenni, akár augusztustól, először a felgyülemlett szabijaimat kivéve, majd aktívan október végétől.Hát a beszélgetésünkből egyértelmű volt, hogy nem igazán akarnak visszamenni, mert rögtön a végkielégítést emlegette, meg, hogy jobban járnék más munkával, ami gyerekbarát stb. Mondtam, utána járok és próbáltam utalni arra, hogy a gyerek 3 éves koráig védne a tv. Persze közölte, hogy ez megváltozott és még hasonló munkakört sem köteles ajánlani, mert vezető beosztásban voltam, a mostani munkakörömet pedig betöltötte más. Arról hallottam, hogy vezető beosztású kismamát még kevésbé “véd” a tv, de mégis milyen lehetőségem van? Tényleg semmi és csak 3 hó végkielégítést kaphatok 13év után? Felmondási időre sem jár semmi, mert vezető beosztású szerződésem van? Nem köteles visszavenni egyáltalán, más pozícióra sem? A lakhelyemtől milyen messzire küldhet el, ha mégis vissza kellene venni?

  • Kedves Mariann!

   Abban igaza volt a főnöknek, hogy július 1-től már nem teljes körű a védelem, bizonyos esetekben felmondhat a munkáltatód. Írtam nemrég erről részletesen, kérlek, olvasd el ezeket:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Tehát ha valóban van okszerű, valós indoka, s nincs másik munkakör, ami a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelel, azon a munkavégzési helyen, ami a szerződésedben van, akkor igen, elküldhet. Ha van másik megfelelő munkakör, de te ezt nem fogadod el, akkor is felmondhat. De mindkét esetben is ki kell fizetnie a szabadságaidat, a végkielégítést, és a felmondási időre járó bért, ami azért nem kevés 13 év után.
   A vezetői beosztásodról annyit, hogy július 1-től csak az lehet vezető az Mt. szerint, akinek az alapbére eléri a minimálbér hétszeresét, mindenki másnak, akinek eddig vezetői szerződése volt, automatikusan megszűnnek az addigi, vezetői mivoltból fakadó pontok, kitételek, s a “sima” alkalmazottakra vonatkozó Mt. lesz érvényes rájuk. Ha neked tehát nem ennyi az alapbéred, akkor semmi hátrányod nem származhat már a korábbi vezetői szerződésedből. De a korábbi vezetői jogállásnak is két fajtája volt, s bár nem írtad, hogy milyen munkakörben dolgoztál, nem hiszem, hogy munkáltatói első számú vezetője voltál (csak ott vannak igen szigorú kikötések, pl. a korlátozott felmondási védelem). A munkavégzés helyét sem lehet, csak közös megegyezéssel megváltoztatni, így nem kell attól félni, hogy rákényszerít egy másik munkakörre 100 km-rel arrébb.
   Javaslom, hogy várd ki a fejleményeket, s kétség esetén – ha felmondanak, vagy közöst ajánlgatnak – fordulj munkajogászhoz, aki segít dönteni, hogy mit írj alá, mit fogadj el…
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!

  Jelenleg gyesen vagyok 3 eves iker gyermekeimmel. Jol tudom hogy az uj torveny szerint a munkaltato csak a gyermek 3 eves koraig koteles( ?) reszmunkat biztositani ( ha jol tudom negy orat ) ? Szeretnek vissamenni hat oraban
  dolgozni az iker gyes mellett.
  Koszonom a valaszod!

  Udv:
  Heni

  • Kedves Heni!

   Igen, csak a gyermek 3 éves koráig kötelező a részmunkaidő, ha az anyuka kéri, s csak a munkaidő felében – azaz ha 8 órás voltál, akkor 4 órában. A 6 óra már a munkáltató elbírálási körébe tartozik. Ha nem szeretnél 8 órában dolgozni, akkor vagy a jelenlegi munkáltatódnál kéne megkérdezni, hogy van-e rá lehetőség, vagy kifejezetten részmunkaidős új állást kellene keresned – nem lesz sok, de azért akad… 🙂
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Koszonom szepen a valaszt!

    Minden jot, legyen aldas a munkadon es amit ertunk itt teszel! 🙂

    Udv:
    Heni

 27. Szia Ági!

  Nekem az lenne a kérdésem, van két gyermekem, 4, és 2 éves, a munkahelyemről ahonnan eljöttem szülni, kb fél éve elkezdtem intézni, hogy visszamennék, vagyis hogy mégse mert azt mondták nem tudnak visszavenni kiszámolják mennyi pénz jár, ma már most ezt a mai napig nem sikerült, én ott 6 órába dolgoztam, most találtam magamnak máshol egy szintén 6 órás állást, ahol azt mondták a gyermek 3 éves koráig a másik helyen ne is mondjak fel, időközben ésn is hagytam inkább az egészet, mondván ráérek a lányom 3 éves koráig.
  Két kérdésem pedig az:
  1. a szerződésembe azt írták, hogy főállásúként alkalmaznak, ez ilyenkor mikor gyes-en vagyok, illetve fizetés nélkülin az eredeti munkahelyemről,ez megnevezhető főállásnak?
  2. Azt mondta a főnököm, hogy gyes alatt nem jár táppénz, akkor ha beteg a gyermek, vagy esetleg én és nem tudok dolgozni menni, akkor azokra a napokra, nekem nem jár táppénz, csak a gyes?
  Köszönöm a válaszodat előre is: Anita

  • Kedves Anita!

   Nem értem, hogy miért írta be a munkáltatód a szerződésbe, hogy főállásúként alkalmaz, szerintem a főállásod az az első munkaviszonyod, s ez másodállás, vagy mellékállás. Van ennek szerinte jelentősége? Ne haragudj, nem tudom, miért írta bele, s így nem is tudom, hogy ez rád nézve hátrányos lehet-e? A főállásod az első állásod, minden további, később jövő, az mellék, vagy másodállás szerintem. Talán kérdezz rá, hogy ez miért került bele, hiszen neked ez nem a főállásod…
   A második kérdésed nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási jellegű, amiben én nem vagyok annyira otthon, nem ez a szakterületem. De szerintem nem jól tájékoztatott a munkáltató, én úgy tudom, hogy jár, csakhogy jogosultság ideje annyi lesz, ahány napot már dolgoztál a határozott idejű szerződéssel ennél a másik cégnél (mert itt az a fontos, hogy új munkáltatód van, nem a korábbi), és csak a minimálbér lehet a táppénzszámítás alapja mindaddig, amíg a ledolgozott napok száma el nem éri a 180-at.
   A jelenleg hatályos törvényben azt, hogy jogosult vagy, itt találod:
   Ebtv. 47. §
   (1) A táppénz – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.
   (2) Nem jár táppénz

   c) a gyermekgondozási segély folyósításának az idejére, ide nem értve a segély mellett végzett munka alapján járó táppénzt
   Tehát szerintem jár neked, de az a legbiztosabb, ha az OEP-től kérsz egy hivatalos állásfoglalást erről.
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!

  Jelenleg egy magyar multinál van munkaviszonyom pénzügyi vonalon, és fizetés nélküli szabadságon vagyok. (GYES-t nem kapok, mivel külföldön élek.)A munkaszerződésemben 60 nap a felmondási időm.
  Külföldön állásinterjúkra járok, és most van egy esélyes poszt, ahová nagyon gyorsan keresnek egy embert. Kérdésem az lenne, hogyha engem választanak a külföldi munkahely betöltésére, akkor is maradhatok fizetés nélküli szabadságon a gyermekem 3 éves koráig a magyar munkahelyemen? Jelen esetben, ha megkapom az állást, mikor célszerű felmondanom?

  A válaszodat előre is köszönöm!

  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   A felmondási időd felében kötelezhet munkavégzésre a munkáltatód, ha egyéb más kitétel nincs a szerződésedben erre vonatkozóan. Persze ettől el is tekinthet, ha akar, s semennyit nem kell dolgoznod… A másik megoldás a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése, ha ebbe mind a ketten belementek., egyet értetek ezzel. Ha a minél sürgősebb kezdés a célod, szerintem próbáld meg a közöst kérni. Ebben az esetben csak a szabadságok pénzbeli megváltását kell a munkáltatónak megadni, mást nem, míg a te felmondásodnál – igaz 30 napot dolgoztathat – de 60 napnyi bért kellene kifizetnie még. Ha eddig odahaza voltál, eléggé valószínű, hogy nem is tudna mit kezdeni a 30 napnyi munkáddal, hova tenne, milyen feladatot adna neked??? Arról nem is szólva, hogy meglehet, nem is tudnának visszavenni, így talán “örülnek” is, hogy szeretnéd megszüntetni a munkaviszonyodat.
   Tehát én a közöst ajánlanám, s úgy időzítve, hogy ha mégsem megy (bár nem hinném), akkor legyen időd a 30 napnyi munkára. A felmondási időd felében már ha itt nem vagy köteles dolgozni, mehetsz a másik helyre.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat!
    Eszerint nem tudok a fizetés nélküli szabadságom alatt dolgozni, és utána felmondani, mivel 60 nap a felmondási időm. 30 napon belül ezek szerint nem is engedhetnek el?
    Ha ezalatt az idő alatt mégis munkába állnék külföldön ebből lehet bármiféle problémám?

    Üdvözlettel:

    Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsa!

     Mint azt fentebb is írtam, ha te mondasz fel, a munkáltatód ragaszkodhat ahhoz, hogy a felmondási időd felét ledolgozd. Ha tehát ő ezt kéri, akkor 30 napon belül nem “szabadulhatsz”. De a közös megegyezés esetén bármiben megállapodhattok, abban is, hogy holnaptól nem vagy állományban.
     Mivel a fizetés nélküli szabi után akár a munkába állásodat is kérheti a munkáltatód – azaz a jelenlegi szabályozás szerint nem biztos, hogy a bent ragadsz szabik kivételével kezdesz – azt tudom tanácsolni, mint fentebb is: ha semmiképpen nem tudod vállalni az esetleges 30 nap felmondási idő ledolgozását, akkor vagy kérd közössel a munkaviszonyod megszüntetését, mielőtt elkezded az új munkát külföldön, vagy ha a fizetés nélküli szabid alatt is dolgozol már külföldön, akkor a 3 év lejárta előtt mindenképpen egyeztess a munkáltatóddal, hogy nem fogsz tudni visszamenni, és ezért kéred a közöst a 3. év lejárta után. Ha ő ebben belemegy – szerintem igen – semmi bajod nem lesz. Szerintem a korrekt, egyenes kommunikáció a legcélravezetőbb.
     Üdv:

     Ági

     • Köszönöm szépen a válaszodat, nagyon sokat segítettél!!

      • Szívesen 🙂

 29. Kedves Ági!
  Az alábbi kérdéssel fordulok hozzád. Kisfiam 2,5 éves. Elkezdtük a bölcsit. Jelenpillanatban a munkahelyemen szabadságon vagyok és nem jelzik, hogy mi lesz a sorsom.:( Szeretném megkérdezni, hogy elképzelhető eltudok menni hosszabbított GYES-re. (Gyermekem 1 vesével született) szeretném megtudni, hogy GYES mellett vállalhatok e munkát, a munkahelyemen megmaradok e állományba, illetve a picurka mehet e bölcsibe.
  Előre is köszönöm válaszod.
  Üdvözlettel:
  Gabrovits Andrea

  • Kedves Andrea!

   GYES mellett – ha a gyermeked tartósan beteg – időkorlátozás nélkül végezhetsz munkát, egyébként csak heti 30 órát meg nem haladó időben. Ehhez kérlek, bizonyosodj meg róla, hogy valóban tartósan beteg “besorolást” kapott a kicsi, különben jogosulatlanul kéred a GYES-t.
   Az, hogy a munkahelyeden állományban maradsz-e, nem tudhatom, hiszen azzal, hogy nem vagy fizetés nélküli szabin, megszűnt a teljes védettséged, adott esetben megfelelő indokkal felmondhatnak neked, erről többet ide kattintva olvashatsz. Sajnos, ha nem jelentkeznek, az nem túl jó hír, kérlek, keresd te velük a kapcsolatot, hogy mihamarabb tisztázzátok, mire számíthatsz!
   Bölcsibe szerintem gond nélkül mehet a kicsi, ez nem függ sem a GYES folyósításától (ha neked folyósítják, és nem a nagyszülőknek), sem attól, hogy a régi munkahelyeden dolgozol, vagy egy másiknál.
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági!

  Érdeklődnék, hogy ha úgy döntenék, hogy a gyes mellett egy másik munkahelyen szeretnék napi 4 órában dolgozni azt megtilthatja-e a jelenlegi munkahelyem?
  Most egy pénzintézetnél vagyok lakossági tanácsadó, a másik hely ahová mennék az pedig egy “családbarát” kft. irodai munkatársa munkakör lenne. Érdekelne, hogy be kell-e jelentsem a mostani munkahelyemen ? Illetve mi van akkor, ha ők megtiltják és azt mondják álljak munkába? Mondhatom azt, hogy nem? Állásidő van ilyenkor v. valami más? A jelenlegi melóhelyre visszamenni én nem szeretnék, majd ha csak a kicsikém 3 éves lesz.

  Köszi a segítséget, szép napot! Mariann

  • Kedves Mariann!

   Ha jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagy a gyermek gondozása miatt, nem kérhetik, hogy állj munkába. Ha te a fizetés nélküli mellett másodállást szeretnél vállalni, jogod van hozzá, hiszen a törvény nem tiltja (bizonyos esetektől eltekintve), hogy második, harmadik munkaviszonyod legyen. Ha semmiképpen sem szeretnél később gondot magadnak, jelentsd be a munkáltatódnak, hogy részmunkaidőben szeretnél elmenni máshová dolgozni, mert szükséged van a pénzre. Ezt ők – ha kifejezetten nem veszélyezteted a munkáltatód jogos gazdasági érdekeit (márpedig a leírásodból nem ez látszik) – nem tilthatják meg. (Ha mégis meg akarják tiltani, csak írásban, és megfelelő indokkal lehet, de nem hiszem, hogy ez lesz. Általában örülnek a munkáltatók, hogy nem kell a visszatérő anyukával foglalkozni, pláne, ha részmunkaidőt is “követel” az anyuka.)
   Az állásidős kérdésedet kérlek, fejtsd ki, mert nem értem, hogy mikor, milyen jogcímen, melyik munkáltatótól szeretnél állásidőre járó bért kapni…
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    köszi a válaszod, szerintem nem fogják engedni a munkavégzést “másodállásban” máshol, amikor az 1. gyerköccel voltam itthon gyesen, akkor sem engedték, igaz nem írásban jelentettem be, hanem csak telefonon érdeklődtem.
    Akkor mi a helyzet, ha ők írásban is azt mondják nem lehet másodállásban dolgoznom? Mivel indokolhatják? El kell, hogy fogadjam ezt a tiltást? Az állásidőre a tiltás miatt gondoltam, tehát, hogy ha nem engedik, hogy dolgozzak, akkor majd fizetnek ők? (bár ez kétlem, mert fizetés nélküli szabin vagyok, és az csak akkor járna, ha ők nem tudnak munkát biztosítani, ha jól tudom) Válaszod köszi, szép estét Neked! üdv: Mariann

    • Kedves Mariann!

     Jelentsd be írásban, s írd bele azt is, hogy ezzel a másodállással nem veszélyezteted a munkáltatód gazdasági érdekeit (írd le az állás jellegét), s kéred a jóváhagyásukat. Az indoklás lehet pl. ez a bizonyos gazdasági érdek sértés, de ez nem áll fent. Ha mégis írásban megtiltják, csak indoklással lehet, s ha az nem helytálló, akkor jogvitát kezdeményezhetsz. Ez az egyik út.
     A másik, hogy nem jelented be, én ennek nem vagyok a híve…
     Állásidőre járó bér nem jár neked, ha fizetés nélküli szabin vagy, ha meg visszamennél dolgozni, akkor megfelelő indokkal felmondhatnak neked, ha nem tudnak foglalkoztatni…
     Üdv:

     Ági

 31. Kedves Ági!

  Köszönöm önzetlen segítségedet és mindazt, amit a “mamikért” teszel!

  A bejegyzéseket olvasva, látom, hogy problémáimmal nem vagyok egyedül.

  Nekem is van néhány kérdésem.
  Közalkalmazott vagyok (pedagógus), jelenleg GYED-en, határozatlan idejű szerződéssel. Egy korábbi bejegyzésben olvastam, hogy, ha a GYES ideje alatt másik munkáltatónál is lehet dolgozni, ám a közalkalmazottaknál vannak más megkötések is. A megváltozott Mt. is így rendelkezik? A “másodállás” csak közalkalmazotti lehet, vagy bármilyen más?
  A jelenlegi munkahelyem a törvényi változásokat követően is köteles részmunkaidőben foglalkoztatni a gyerekem 3 éves koráig?

  Köszönettel:
  Márti

  • Kedves Márti!

   A közalkalmazottaknál a további munkavégzésre irányuló jogviszonyra elég részletes szabályozás van, nagyon sok esetet leír a törvény. Elég sok lenne idemásolni :-), inkább idelinkelem neked a törvényt, a 41. §-tól kezdve nézd át, hogy beleesel-e valamelyik kategóriába: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   Alapvetően ha nem ütközik a munkaidőddel (márpedig nem, mert nem dolgozol :-)), akkor egy előzetes írásbeli értesítéssel szerintem elintézheted a dolgot. Ha finoman érdeklődsz előre a munkáltatódnál, esetleg elmondod neki, hogy GYES alatt részmunkaidőben szeretnél dolgozni, s ha ők nem tudnak foglalkoztatni, akkor másodállást kell keresned a GYES végéig, szerintem jól elő is tudod készíteni a terepet. Ha olyan a másodállásod, amivel nem sérted a törvényt, nem hiszem, hogy gond lesz belőle.

   Sok sikert:
   Ági

 32. Kedves Ági!

  Elolvastam a GYES alatti szabadságos írásodat, és az lenne a kérdésem: amíg én szabadságon vagyok (8 órás munka után járó szabadságon, a gyermekem 2 éves kora után) és nem kaphatom a GYES-t, addig valamelyik nagyszülő kaphatja. Ha igen, akkor a kb. 70 napos szabadságom lejárta után kérhetem, hogy ismét én kapjam, mert ha nem én kapom, akkor kötelezhet a munkáltatóm a 8 órás munkavégzésre, és én csak részmunkaidőbe szeretnék visszamenni. Összefoglalva: arra a 70 nap szabira kérjem-e a GYES folyósítását valamelyik nagyszülő számára vagy ez nem így működik?
  Előre is köszönöm válaszod: Judit
  Ui: OEP-nél egy hónapja azt a választ kaptam, hogy 8 órás szabadság mellett is igénybe vehetem a GYES-t, ha utána részmunkaidőben dolgoznék! A munkáltatóm mondta, hogy szerinte ez nem így van…

  • Kedves Judit!

   Az OEP sajnos néha attól függően mond véleményt, hogy éppen ki veszi fel a telefont… nekem anno többször is megerősítették, hogy a szabadság 8 órás kivétele/kiadása, és a GYES nem fér össze. Az egyetlen megoldás az lehet, hogy kérsz egy írásos állásfoglalást tőlük, hivatalosan, lehetőleg valami vezetői funkcióban lévő ember aláírásával, s ha utólag mégis vissza akarják vonni a GYES-t arra az időszakra, lobogtatod a papírt előttük… 🙂
   A nagyszülők – ha amúgy megfelelnek a feltételeknek – átvehetik a GYES-t erre az időre, de figyelj, hogy akkor a kicsi nem mehet bölcsibe!
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!
  Két kicsi anyukája vagyok, a kisebbik decemberben lesz 2 éves. Már kiderült, hogy a multi cég, ahonnan szülni mentem,nem tud visszavenni (átszervezések, kevesebb megrendelés stb), végzettségemnek megfelelőt sem tud ajánlani. Fizetne állásidőt is, mint egyik opció, de a közös megegyezést támogatná, ez az ajánlatából is látszik. Eközben a kicsim kezdi a bölcsit.Ha a közöst aláírom, igényelhetem a GYES-t a GYED lejártával, míg nem találok másik állást (esetleg vállalkozást indítanék)? A GYES alatt biztosítva vagyok-e,ha nem vagyok már fizetés nélküli szabin? Beszámít-e a nyugdíjba ez az idő?
  Köszönettel,
  Bernadett

  • Kedves Bernadett!

   Ha annyira megalapozott, és valós az, hogy nem tudnak visszavenni, miért akar közöst a cég??? Hiszen ha jogszerű a felmondásuk, akkor nincs mitől félniük…
   Kérlek, hogy a közöst nagyon jól fontold meg, itt egy post kifejezetten arról, hogy mit kel mérlegelni, ha a munkáltató ezt ajánlja: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%e2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   A GYES-t természetesen bármikor kérheted a kisebbik csemete 3 éves koráig, s ez alatt biztosított is leszel. Tudtommal a GYES beleszámít a nyugdíjnál a szolgálati időbe, de mivel ez nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés (én pedig ez utóbbival nem foglalkozom, nem a szakterületem), ennek azért járj utána máshol is, kérlek!
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Ági!

  Ha nem az eredeti cégemnél vállalok munkát a GYES alatt,akkor köteles vagyok bejelenteni az “eredeti” céghez, vagy az új cégnél meg kell mondanom,hogy máshol fiz.nélküli szabin vagyok?

  Köszönettel:

  Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   Korábban volt az Mt.-ben erre vonatkozóan külön szabályozás, a jelenlegi Mt.-ben ez már nincs benne, de továbbra is érvényben vannak azok az alapelvek, amik vonatkozhatnak adott esetben erre is. A tájékoztatási kötelezettség a következőt írja elő: “Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan
   tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek szempontjából lényeges.” Ilyen lehet például a munkáltató jogos gazdasági érdekének a védelme, azaz hogy te semmilyen olyan tevékenységet ne végezz – másodállásban sem – ami neki gazdaságilag hátrányos lehet. Ez bizonyos esetekben nagyon könnyen érthető, pl. egy értékesítő, aki mindent tud az ügyfelekről, ne dolgozzon másodállásban a konkurenciának, de vannak munkakörök, ahol tényleg nem kell félni ilyen veszélytől. Ennek ellenére a munkáltatónak tudnia kell róla, pontosabban a tájékoztatási kötelezettség értelmében a munkavállalónak be kell jelentenie továbbra is ezt. Úgyhogy az én álláspontom az, hogy bár konkrétan ezt már nem írja elő a törvény, még mindig be kell jelenteni. A másik cégnél sem érdemes titkolni, sosem vezet jóra az ilyen dolgok elhallgatása, ráadásul ha a 3. életév letelik, neked az eredeti munkáltatódnál van munkavégzési kötelezettséged (most attól tekintsünk el, hogy vissza várnak-e vagy nem), így hogyan is tudnál a másiknál tovább dolgozni?
   Azt szoktam javasolni, hogy ha azért mennél el másodállásban, mert részmunkaidőben dolgozni szeretnél, először próbáld meg az eredeti helyeden a részmunkaidőt kérni (hivatkozva arra, hogy az Mt. lehetővé teszi a részmunkaidős foglalkoztatást az anyuka kérésére, s neked a pénz miatt nagyon kellene egy 4-6 órás állás), s ha nem látod a nyitottságot bennük, akkor keress másodállást máshol, s így jelentsd be nekik. Ekkor talán jobb a fogadtatása, hiszen ők nem tudták/akarták neked megadni, így ne is gátoljanak benne, ha máshol megoldod. Amúgy megtiltani indoklással, írásban “illik”, így ha bejelented, tedd te is írásban (röviden leírva a másik állás sajátosságait, jellemzőit), s tudd, hogy csak megfelelő indokkal mondhatnak nemet.
   Sok sikert:

   Ági

 35. Kedves Ági!
  Elég különleges a helyzetem. Jelenleg Gyes-en vagyok 2,5 éves kisfiammal. Kaptam egy új, kihagyhatatlan ajánlatot, a végzettségemnek megfelelőt. Az állást 12.10-től be kell töltenem, tehát megszakítom a Gyest, és felmondok a jelenlegi munkahelyemen
  A jelenlegi munkáltatómnál a Gyes időtartamára “kaptam”
  meg a munkaviszonyt a szülésem előtt. Kérdezném, hogy lemondhatok-e a szabadságomról, hogy ne kelljen a munkáltatómnak ezután járulékot stb. fizetni?
  Köszönöm a válaszodat: Viki

  • Kedves Viki!

   Sajnálom, hogy csak ilyen későn tudok reagálni a kérdésedre, de nagyon sok dolgom volt mostanában, így nem tudom a korábban ígért 5-6 napos válaszadási határidőt garantálni. A szabadság mindenkinek jár, nem tudsz lemondani róla, ezt ki kell fizetniük. Remélem, sikerült megállapodnotok valahogy..
   Üdv:

   Ági

 36. Kedves Ági!

  GYES mellet szeretnék részmunkaidőben munkát vállalni új cégnél. Érdeklődöm, hogy megbízási szerződéssel van-e erre lehetőség. Ha igen, mi a teendőm, illetve mire figyeljek a szerződéskötéskor? Jelenlegi munkahelyemmel kell-e közölni, határozott idejűség kiköthető-e a megbízási szerződésben? Hogyan alakul a szabadság kivétele (én ha lehet a gyermek 3. életévének betöltése után venném ki a szabadságot, ami az első cégnél gyűlt)?
  Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Márta!

   Ha GYES mellett szeretnél dolgozni, akkor ha azt munkaszerződéssel teszed, akkor a heti 30 órás foglalkoztatás esetén még jár a GYES, az ezt meghaladó időtartamban már nem. Ha megbízási szerződéssel dolgozol, akkor a munkaidő nem értelmezhető, így tudtommal akkor nincs korlátozás, járhat a GYES. Az Mt. előír egy bizonyos tájékoztatási kötelezettséget a felek részére, s ebbe az is beletartozik, hogy ilyen esetben bizony a munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatóját. Hogy a megbízási szerződésnek milyen feltételei vannak (lehet-e határozott időre kötni…), már nem munkajogi kérdés, de szerintem a feleken múlik, s persze a Ptk.-n, hogy mi kerül bele, tehát igen, lehet határozott időre is kötni.
   A szabadságok kivétele nem is merülhet fel, hiszen másik cégnek fogsz dolgozni, azaz a munkáltatódnál fizetés nélküli szabadságodat nem szünteted meg. Ezt akkor adja majd ki a munkáltató, ha visszatérsz a céghez fizetés nélküli szabi után.
   Azt tanácsolom, hogy mielőtt belevágsz a megbízási jogviszony keretében történő munkavégzésbe, mindenképpen kérj segítséget annak jogi és adózási vonzatáról, nehogy utólag derüljön ki valami kellemetlenség..
   Üdv:

   Ági

 37. Kedves Ági!

  GYES mellet szeretnék részmunkaidőben munkát vállalni új cégnél. Érdeklődöm, hogy megbízási szerződéssel van-e erre lehetőség. Ha igen, mi a teendőm, illetve mire figyeljek a szerződéskötéskor?
  Válaszod előre is köszönöm!

 38. Kedves Ági!
  A cég ahonnan eljöttem gyedre külföldi érdekeltségű, a főnököm aki az ügyvezető igazgatója volt alapitott egy másik céget és az összes dolgozót át jelentette oda (kivéve engem mert gyeden voltam, most már gyesen). Tehát a cég ugyanazt a tevékenységi kört folytatja. Július 29-én jár le a gyesem, a napokban felkerestem őt és meg kérdeztem, hogy visszamehetnék-e dolgozni de persze előbb ki venném a felgyülemlett szabimat. Ő közölte, hogy miféle szabimat amikor a régi cégben nincs senki mert nem működik (jogilag még nem szűnt meg) és hogy én csak lógok a levegőben mert én gyesen vagyok. Én semmiféle kilépő papirt nem irtam alá sőt a könyvelő is azt mondja, hogy persze hogy ott vagyok mindig lejelent engem. Az a kérdésem, hogy köteles-e átvenni az új cégbe és köteles-e kiadni a szabimat vagy kifizetni még akkor is ha nem működik a cég? Nem tudom mit tegyek várjam meg mig megszűnik a cég és akkor mindent ki kell fizetnie akkor is ha nincs pénzmozgás a cégben (csak én vagyok oda bejelentve) Ha átvesz a másik cégbe és lemondok a végkielégitésről a szabi akkor is jár? Remélem érthetően le tudtam irni. Előre is köszönöm válaszod!

  • Kedves Anikó!

   Ez az ügy kissé bonyolultabb, minthogy ezt így meg tudjam válaszolni, az általad írtak alapján. A fő kérdés, hogy a többi dolgozó hogyan került át a céghez anno? Milyen jogügylet volt? Ha munkáltató személyében bekövetkező változás, akkor téged miért nem vettek át? Akiket átvett, azokkal újra kötöttek egy másik munkaszerződést? Elismerték a régi jogviszonyt ebben? Nagyon zavaros ez nekem… Ennek utána kéne járni, hogy megtudd, át kell-e oda vennie, vagy sem… mert ez jogutódlás volt, akkor téged nem szabadott volna a másik cégben hagyni…
   De mindegy is, annak alapján, amit írsz, egy biztos, ez a munkáltató nem túl korrekt (a szabis állítása alapján), így szerintem ne sok jóra számíts, készülj fel.
   Nézzük: ha a cég nem szűnt meg, neked érvényes munkaszerződésed van. Ha bejelented most a fizetés nélküli szabi megszüntetését, 30 nap múlva újra foglalkoztatnia kell, azaz vagy elkezdi kiadni a szabit, és utána munkát ad, vagy felmond neked, írásban, indoklással, felmondási idővel, végkielégítéssel. Olyan nincs, hogy nem adja ki, és ha felmond, nem fizeti ki, ami törvény szerint jár. Ha a cég megszűnik idő közben, akkor is ugyanígy kell eljárnia, jár a szabi és a végkielégítés neked! Nem írtad, mikor mentél oda dolgozni, és hány évről van szó, de kérlek, ne várd a végkielégítésről való lemondásért cserébe azt, hogy átjelent a másik cégbe… ez rossz taktika! Ő most arra játszik, hogy elküldjön költségek nélkül, márpedig ez jogellenes!!!
   Akár átvesz, akár nem vesz át, a törvényben írtakhoz jogod van, ha ő nem fizet ki, bármelyik bíróság megítéli neked az ügyet!
   Döntsd el, hogy visszamész-e most, vagy megvárod a GYES végét, és utána ragaszkodj a neked járó összegekhez!
   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Ági!

  Megbízási szerződéssel lehet GYES-t igényelni?

  Köszönöm a válaszod!!

  üdv.
  Réka

  • Kedves Réka!

   Igen, mivel a megbízási szerződésben nincs munkaidő.
   Üdv:

   Ági

 40. Kedves Mindenki!

  Tartós beteg gyermekkel vagyok GYES-en, szeretnék elhelyezkedni, úgy tudom, így nincs időkorlátozás, de nem tudom, van-e bejelentési kötelezettségem bárhová is, vagy ez mind a munkáltatót terhelik. (mármint a felvétellel kapcsolatos ügyintézés és a gyes miatti további ügyintézés)

  Köszi előre is a választ.

  Üdv:
  Anikó

  • Kedves Anikó!

   Bár nem vagyok TB szakértő, azt tudom mondani, hogy a legjobb, ha bejelented, a közvetlenül a MÁK-nál érdeklődsz, hogy mi a megfelelő eljárás. Saját tapasztalatomból mondom, hogy korábban az volt a szabályozás, hogy csak azt kellett (volna) bejelenteni, ami változást okozott a folyósításra való jogosultságban, de ennek ellenére a 6 órás munkaviszonyoknál is bekérték a munkaszerződéseket… 🙂 holott ugye heti 30 órás foglalkoztatásnál még lehet GYES-t kérni. Szóval szerintem hétfőn hívd fel az ügyfélszolgálatot, és kérdezd meg, kinek, hogyan és mikor kell bejelentened, kérdezd meg az ügyintéző nevét, majd a vele folytatott beszélgetésre hivatkozva küldd el a kért papírokat. Így biztosan jól jársz el.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Anikó!

    Új hír, hogy most már nem kérik a munkaszerződés másolatát, ha részmunkaidős jogviszonyban helyezkedik el az anyuka GYES mellett, úgy néz ki, ők is rájöttek, hogy felesleges munkát okoznak maguknak, amit a jogszabály sem követel meg tőlük 🙂
    Üdv:

    Ági

 41. Kedves Ági!
  2011.03.01-jén született meg a kisfiam, 2011.01.14-ig dolgoztam az eredeti cégemnél. Közben a cégem felszámolás alá került.. Még mindig felszámolás alatt áll. 2013. Márc.2-től GYES-en lennék, szeretném megkérdezni, hogy mit tudnék tenni, hogy járnék a legjobban, mert úgy tudom gyes alatt nem mondanak fel, milyen juttatást kapnék ha én mondanék fel? És milyen összefüggés van a GYES illetve a felszámolás alatt álló cég között? Nekem ma azt mondták, ha jogosult vagyok végkielégítésre akkor nem kaphatok gyest… Kérlek segíts,mert én nem értek hozzá.. Köszönöm válaszod! 🙂

  • Kedves Timi!

   Ha a cég felszámolás alá került, akkor előbb, vagy utóbb vége lesz, megszűnik jogutód nélkül. Ebben az esetben a te jogviszonyod is megszűnik, a törvény erejénél fogva. Amíg fizetés nélküli szabin vagy, valóban nem mondhatnak fel neked, azonban közös megegyezéssel megszüntethetitek a jogviszonyt, ezt semmi nem tiltja. Ezt azonban csak akkor érdemes aláírnod, ha legalább annyit kapsz, mintha a cég mondana fel neked. Érdemes lenne megkeresned a felszámolót, s a kollégákat is megkérdezni, hogy mi zajlik éppen most, küldenek-e már el embereket, ha igen, hogyan, milyen megállapodásokkal. Vannak felszámolók, akik ilyenkor arra törekednek – nagyon emberséges módon – hogy minden dolgozót minél hamarabb kifizethessenek, hiszen a munkabérek elsőbbséget élveznek. Ha tehát egy ilyen tevékenykedik nálatok, meglehet, érdemes vele egyeztetni, s ha a cég felszámolása még nagyon sokáig elhúzódhat, jobb, ha megállapodtok (de ehhez gyűjts be minden infót, amit csak tudsz). Ha nem egy ilyen együttműködővel hozott össze a sors, akkor is érdemes megkeresni, mert sajnos hallottam már olyat, hogy a felszámoló “elfelejtette” a passzív állományosokat, és hoppon maradtak a kismamák. Ha te mondasz fel, elesel a végkielégítéstől, így ezt érdemes meggondolni…
   Ha a cég megszűnéséig nem tudtok megállapodni, a felszámoló dolga a munkaviszonyod megszűnésekor a járandóságok kifizetése, s ha a cégnek nem marad elég vagyona, akkor a Bérgarancia Alapból kell ezt megigényelnie (ennek felső határa egyénenként kb 1.000.000 Ft jelenleg). A pénzedet tehát meg kell kapnod, a kérdés, hogy mikor…
   A GYES kérdést pedig úgy tisztázd, hogy mérj egy írásos állásfoglalást a MÁK-tól, mert erre sajnos ahány ügyintéző, annyi választ kapsz… Ha írásba kell adniuk, akkor már komolyabban veszik ők is.
   Üdv:

   Ági

 42. Kedves Ági!

  Ikreim idén szeptemberben kezdik az iskolát jelenleg GYES-en vagyok velük az év végéig. Tavasz végén szeretnék munkát vállalni, hogy heti 30 órás, vagy napi 8 órás lesz azt még nem tudom. Semmiképp sem a jelenlegi munkáltatómnál, mert ott nem tudnak számomra megfelelőt biztosítani, már az előttem visszatérni akaró kismamának sem tudtak, tehát így ő is GYES-en maradt. Ha találok munkát azt bejelentem a jelenlegi munkahelyemen, remélem ott nem kötnek bele semmibe. Én magamtól felmondani nem szeretnék, mert akkor elesek 14 év munkaviszony után járó végkielégítéstől, felmondási időtől, tehát jelentős összegtől. Mit tehetek? Szeretnék jól kiszállni ebből az egészből, egy közös megeggyezéssel történő felmondás esetén, ha belemennek, alkudozzunk hogy ne csak a szabadságokat fizessék ki. Vagy kérjem meg őket hogy rúgjanak ki. Mi lehet a jó megoldás számomara.

  Köszönettel,
  Gabi

  • Kedves Gabi!

   Ha a munkáltatód nem tud foglalkoztatni, s megfelelő, jogszerű indoka is van, akkor sajnos a felmondást meg kell várnod. Azzal nem tanácsos odaállítani, hogy van egy másik állásod, s egyezkedjetek, hogy mit adna, ha… hiszen ha tudja, hogy máshová is mennél, meglehet, nem akar majd felmondani neked. Ez sajnos gyakori magatartás a munkáltatóknál. 14 év után valóban sok pénz jár, nem ajánlott ezt kockáztatni, ha már most tudod, hogy nem fognak visszavenni.
   A legjobb lenne, ha nem lenne másik állásod – persze nem a te szempontodból :-), hanem a jövőbeli tárgyalási helyzetedet nézve… mert akkor nekik sem adsz alapot arra, hogy trükközzenek. Viszont ha a fizetés nélküli szabi után felmondanak, a felmondási idő felében munkavégzési kötelezettséged van, azaz ezt össze kell egyeztetned a másik munkahellyel (persze ha a munkáltatód valóban tud is munkát adni…).
   Szóval a kérdés nem egyszerű… én a helyedben megpróbálnék úgy határozott időre elhelyezkedni, hogy a fizetés nélküli szabim végéig tartson, így ha kell az eredeti munkáltatónál mégis tudok rugalmasan reagálni, ha a felmondási idő felében munkát tud adni , de ugyanakkor hangsúlyoznám az új cégnek, hogy szeretnék hosszú távon maradni, csak hát ugye ott még van egy munkaviszonyom, ami valószínűleg semmi elfoglaltságot nem fog jelenteni. A GYES vége előtt írnék a cégnek, hogy akkor tud-e tovább foglalkoztatni, ha igen, milyen munkakörben, szabik kivétele, stb… ekkor majd kiderül, hogy mik a szándékaik.
   Persze megpróbálhatsz egyeztetni most is velük, de mivel fizetés nélküli alatt nem mondhatnak fel neked, max a közösre játszhatsz, ha meg nagyon azt látják, hogy szabadulnál tőlük, meglehet, nem fizetnének ki mindent, ami járna a munkáltatói felmondás esetén…
   Sajnos nincs tökéletesen biztos recept 🙁

   Sok sikert:

   Ági

 43. Igazából nekem két kérdésem lenne,hogy jelenleg gyesen vagyok,6 órában dolgozni gyes mellett csak az állandó munkahelyen lehet,vagy máshol is?A választ megtaláltam közben!Szóval lehet!
  A másik kérdésem,amit a munkahelyemen megkérdeztem de ott azt a választ adták,hogy majd megláom ha odakerülök:-( Jelenleg Gyesen vagyok a kislányomal aki nov.29-én tölti a hármat.Amikor betöltötte a második életévét kivettem a szabadságomat,mert úgy volt hogy visszamegyek dolgozni,de mégsem úgy alakult.Ha a gyes alatt terhes lennék,akkor milyen juttatásokra számíthatok?Azt tudom,hogy nyilván a gyes helyett táppénzre kellene mennem mert az jobban megéri..és utána gyest kapnék?Gondolom összeget ezegből az adatokból nem lehet mondani,azzal tisztába vagyok.(A gyedem a maximum volt)
  Ugyebár a 180 biztosított napnak kell meglennie,aminek a fele szabadságokból már megvan.ha elmennék valahova dolgozni 6 órában az is beleszámitana igaz?( az állandó munkahelyemre az időbeosztás miatt sajna nem tudok visszamenni)
  Nagyon szépen köszönöm a válaszod!

  • Az első érdésemre megtaláltam a választ,a másodikra nem.Köszönöm!

  • Kedves Erika!

   Igen, lehet másodállásod GYES mellett egy másik munkáltatónál, nem csak a korábbinál.
   A másik kérdésedre sajnos azért nem tudok válaszolni, mert ez nem munkajogi jellegű, hanem társadalombiztosítási, s ezzel én nem foglalkozom. Ajánlom neked az Anyabarát honlapot, ott biztosan megfelelő szakértői választ kapsz 🙂
   Üdv:

   Ági

 44. Kedves Dolgozómami,

  ha a Gyes mellett vállalkozó szeretnék lenni, akkor azt kell egyeztetni a munkahelyemmel? Ha vállalkozó leszek, az ugyanez a fenti kategória, vagy más?
  KÖszönöm!
  Marcsi

  • Kedves Marcsi!

   Nem írtad, hogy miként dolgozol, milyen törvény hatálya alá tartozol, s mi lenne az a tevékenység, amit végeznél, így ne haragudj, látatlanban nem tudok semmi konkrétat mondani. Az Mt. már nem írja elő kötelezően, hogy be kell jelenteni a további jogviszonyt, erről többet itt olvashatsz, de ez nem azt jelenti, hogy ne kéne bejelenteni. (Kjt. és Kttv. alá tartozóknál több korlátozás is van.) Kérdés, mennyire sértheti a munkáltatód jogos gazdasági érdekeit, amit csinálsz, meg van-e eleve tiltva a szerződésedben, hogy másik állásod, vagy vállalkozásod legyen… én a korrektség híve vagyok, és általánosságban azt tudom mondani, ha olyan csinálsz, amit nem tilthatnak meg, mert nem sérti őket, s nem ütközik törvénybe, akkor miért ne jelentsd be?
   Üdv:

   Ági

 45. Kedves Ági! Megszakítottam a Gyedemet és visszamentem dolgozni a régi munkahelyemre, de mivel ez 6 órás állás, ezért a GYESt igénybe veszem mellette. Azt jól tudom, hogy ez idő alatt míg gyesen is vagyok, túlórát nem számolhatok el? Az éves szabadságomat ugyanúgy számolják, mintha nem lennék gyesen? Idén április 1-től mentem vissza, május 13ig letöltöttem a felgyülemlett szabikat, akkor most még mennyi jár nekem? Melyik hónaptól számolják az időarányos szabit, áprilistól vagy onnan amikortól letelt az előző szabi?
  Táppénzre ugyanúgy jogosult vagyok?
  Üdv.: Gina

  • Kedves Gina!

   GYES mellett valóban nem lehet több a heti 30 óránál a keresőtevékenységed, így igen, nem szabadna túlóráznod sem, különben elveszíted a GYES-t.
   Az éves szabadságok tekintetében – ha arra gondolsz, hogy hány nap illet meg akkor – azt tudom mondani, hogy ugyanannyi nap, ami mást a te életkoroddal, a különbség csak ott van, hogy te 6 órás kifizetéssel fogod kapni. A mindenkori érvényes szerződésed szerint fizetik ki a szabinapokat, azaz ha váltottatok 6 órás munkaviszonyra, onnantól 6 órát kapsz egy szabinapra. Ezért is kell megvárni, míg a munkáltató kiadja a felhalmozott szabadságot, s csak utána szerződést módosítani! A visszatérésed utáni időarányos szabit onnantól számolják, amikortól nem vagy már fizetés nélkülin, azaz ha április 1-től már szabin voltál, akkor onnantól. A táppénz már nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási, de tudtommal igen, jogosult vagy táppénzre.
   Üdv:

   Ági

 46. Kedves Ági!
  Május eleje óta dolgozom 6 órában gyes mellett. Szeptembertől azonban a cégem már nem engedélyezi a részmunkaidőt annak ellenére, hogy kisfiam csak áprilisban lesz 3 éves. Mivel sok minden megváltozott azóta, hogy elkezdtem dolgozni, a megbeszélt feltételeket (munkaidő, szabadság, ünnepek) munkáltatóm nem tartja be, szeretnék visszamenni gyesre. Erre hogyan van lehetőségem? Mennyivel előbb kell bejelentenem, illetve kötelezhetnek e arra, hogy bizonyos időt letöltsek előtte.
  A másik kérdésem az lenne, hogy ha visszamentem gyesre és közben találok új állást, akkor ha az eredeti cégemnél felmondtam, kötelezhetnek a felmondási idő letöltésére? Esetemben ez 2 hónap, ennyit azonban nem szeretnék várni, ha találok egy új munkahelyet.
  Segítségét előre is nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   A gyermeked 3 éves koráig bármikor kérheted újra a fizetés nélküli szabadságot, 15 napos határidővel. Tehát írásban kéred újra, s az igénylésed átadása után 15 nap múlva újra otthon maradhatsz. Ha találsz egy másik állást, elvállalhatod másodállásként is, nem kell felmondanod. Ekkor megmarad a jogviszonyod, s majd a 3. szülinap után a munkáltatód eldöntheti, hogy felmond-e neked (ekkor jár a végkielégítés), vagy ha nem, te felmondasz, vagy közös megegyezéssel kéred a munkaviszony megszüntetését. Ha nem tud foglalkoztatni, nem hiszem, hogy ledolgoztatja veled a felmondási idő felét (ha ő mond fel), vagy a teljeset (ha te mondanál fel). Ez is egy ,ehetőség, gondold végig, kérlek!
   Ha mégis GYES alatt szeretnél felmondani, akkor inkább kérd a közöst, mert úgy hamarabb, akár azonnal megszűnhet a munkaviszonyod. Nem hiszem, hogy kifogása lenne ellene, mivel úgysem végzel munkát, fizetés nélkülin leszel.
   Üdv:

   Ági

 47. Kedves Ági!
  2012. szeptemberében amikor a kislányom 2 éves volt, visszavettek a munkahelyemre 6 órában (külön kötöttünk egy 6 órás munkaszerződést, nem a régit módosítottuk).
  Nem sokkal később a munkahelyem felszámolás alá került, 2013. március 31-én a felszámoló megszüntette a 6 órás munkaviszonyomat, kifizettek 6 nap időarányos szabadságot.
  A 8 órás munkaviszonyomról június 1-én kaptam meg a felmondást, aznap amikor lejárt a gyesem, majd 1 hónapra felmentettek a munka alól, vagyis a munkaviszonyom 2013.07.06-án szűnt meg, viszont csak 2 nap szabadságot számfejtettek.
  A kérdésem az, hogy ebben az esetben, mivel ugyanannál a munkáltatónál két jogviszonyom volt, így a szabadság is mindkét jogviszony után járt volna?
  Tehát volt egy 6 órás jogviszonyom március 31-ig, ami után meg is kaptam a szabadságmegváltást, és volt egy 8 órás jogviszonyom, ami mellett gyesen voltam 2013. június 1-ig. Erre a 8 órás jogviszonyra is járna szabadság addig amíg meg nem szüntették?
  Amúgy amikor visszamentem tavaly szeptemberben dolgozni, kiadták a 2 év otthonlét alatt felgyülemlett szabikat.
  Vagy ez maximalizálva és azért számfejtettek csak 2 napot?
  Nagyon köszönöm előre is a választ!!

  • Kedves Vivi!

   Ne haragudj, de ez nem áll így össze.
   Azt írod, hogy nem az eredeti jogviszonyodat módosítottátok, hanem egy új szerződést kötöttetek. Azaz a régi, eredeti jogviszonyodban továbbra is fizetés nélküli szabadságon voltál, márpedig ha ez így van, nem adhatták volna ki neked a korábban felgyülemlett szabikat…
   Szóval vagy nem új jogviszonyt létesítettetek 6 órában, hanem a régit módosítottátok, s mivel így a fizetés nélküli szabid megszüntetésével tértél vissza dolgozni, megkaptad a felhalmozott szabikat (ami nem 2 évre, hanem a szülési szabadság 24 hetére és a fizetés nélküli szabi első 12 hónapjára jár, azaz közel másfél évre), vagy új jogviszonyt kötöttetek, de a szabidat – amúgy nem jól de – kiadták.
   Bárhonnan is nézem, a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabid első 12 hónapjára, és a szülési szabi 24 hetére járó fizetett szabit kiadták, több pedig nem jár, mert a fizetés nélküli szabi első 12 hónapja után nem jár szabadság senkinek.
   Az egy hónap felmentésre jár szabi, az volt valószínűleg az a 2 nap.
   Üdv:

   Ági

 48. Kedves Ági,

  helyzetem a következő. egy cégnél kezdtem dolgozni 2008.09.22-én, ahová azért kerültem, mert az egyik dolgozó szülési szabadságra készült menni. úgy vettek fel, hogy ennek a hölgynek a helyére, csak átmeneti időre. én ezt így elfogadtam, de a szerződésünk határozatlan idejű. a hölgy el is ment szülni, majd egy év múlva én is terhes lettem, és bejelentettem, hogy mikortól fogok szülési szabadságot igényelni. a hölgy vissza jött dolgozni a pozíciónkba, én meg szülési szabadságra mentem, majd gyedre, közben még egy gyermekem született, aki most lesz 2 éves. bölcsibe írattam, de a feltételük, hogy mondjam le a gyedet és hozzak igazolást a munkáltatótól. be szeretném jelenteni a visszatérésem a munkáltatómhoz, bár tisztában vagyok vele, hogy ez a pozíció, amiben dolgoztam, egy emberes, és arra már megvan az emberük, más ilyen hasonló nincs a cégnél. 100%, hogy elküldenek.
  kérdésem: kötelező visszavenniük? ahogy visszavettek, rögtön felmondhatnak? ha jól számoltam, akkor jár nekem a felgyülemlett szabim, a felmondási időre járó pénz, és a végkielégítés, ami nagyjából 5-6 havi munkabéremnek felel meg. jól gondolom?
  itt többeknek javasoltad, hogy maradjanak állományban a régi cégnél és kezdjenek máshol új munkaviszonyt, többedik állást, ez nekem is tetszene, csak ha nem találok hónapokig másod állást, akkor miből fogok élni? mert ugye akkor nem látok pénzt a régi cégemtől, ha nem szűnik meg a munkaviszonyom…
  nagy dilemma. most 5 éve dolgozom ott, mennyivel több pénzre lennék jogosult, ha csak egy év múlva mondanának fel? akkor lenne 6 éves a munkaviszonyom. van annyi különbség a mosthoz képest, hogy érdemes legyen állományban maradnom?
  előre is köszönöm a választ.

  • Kedves Kiki!

   Nem írtad, hogy melyik törvény hatálya alá tartozol, így abból indulok ki, hogy Mt. Az hogy mennyi járna neked a munkaviszonyod megszüntetése esetén (végkielégítés, felmondási idő), ebben a cikkben jól le van írva, kérlek, ezt olvasd el: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   Innen láthatod, hogy az 5 és 6 év között már nincs különbség, ugyanaz illetne meg mindkét esetben munkáltatói felmondás esetén.
   A felhalmozott szabadságok száma attól függ, hány éves vagy, de ha a fizetés nélküli szabadságot 2011. augusztus 1-je után kezdted meg, akkor közel egy évi szabadsággal számolhatsz (24 hétre és 6 hónapra jutó szabadságnap).
   Már nem kötelesek visszavenni, ha megfelelő indokuk van, elküldhetnek a gyermeked 3 éves kora előtt is, ha nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabadságot.
   Ahhoz, hogy erről teljesen tájékozott legyél, ajánlok még 2 postot, kérlek, ezeket is olvasd el alaposan:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,
    köszönöm a választ, sokat segített a postod a közös megegyezésről. Igen, az Mt. hatálya alá tartozom, és a szabadságaimat ki tudom számolni, azzal nincs gondom, lévén munkaügyi végzettségem. közben jelentkezett a munkahelyem, természetesen nem vesznek vissza, hanem közös megegyezéssel javasolják a munkaviszonyom megszüntetését, csak éppen összeget nem írnak, mennyit fizetnének ezért. most próbálom belőlük kicsalogatni… gondolom nem lesz könnyű.
    az hogy szóban elhangzott, mikor felvettek, hogy egy olyan hölgy helyére kerülök, aki szülni megy, és csak 1-2 évre, míg vissza nem tér, de ez sehol nem szerepel leírva, sem a szerződésemben, sem sehol, és a szerződésem határozatlan idejű, erre ugye nem hivatkozhatnak a felmondásnál??? mert ennek a ténynek sehol nincs nyoma.
    fel akarok készülni egy esetleges tárgyalásra. köszi a választ előre is!

    • Szia, ha nem határozott időre, a kolléganő visszatértéig vettek fel (s ez nevesítve van a szerződésedben), akkor erre nem hivatkozhatnak. De lesz más 🙁
     Vagy ajánlanak egy közöst, amit vagy elfogadsz, vagy nem 🙂
     Üdv:

     Ági

 49. Kedves Dolgozó Mami!

  Több mint egy éve dolgozom hetes adószámmal itthonról, fizetem magam után az EHO-t, az SZJA-t és a TB-t (egy internetes magazinnak írok). Nincsen munkaviszonyom, viszont azt olvastam, hogy így is jár a GYES 3 éven keresztül, csak a GYED nem. Továbbá azt is, hogy az 1 év után folytathatom itthonról a munkát – korlátlanul.

  Van rá esély a cégnél, hogy visszavesznek majd, mert elégedettek velem, de nem kötelesek rá, hiszen nincs munkaviszonyom velük.

  Ebben az esetben nincs kiskapu, hogy a GYES is járjon és a munkát is folytathassam? Tehát hogy ne kelljen 1 évig se abbahagynom a melót?

  Nem keresek sajnos túl fényesen, mire mindent kifizetek, kb. annyi pénzem marad, mint amennyi a GYES. Viszont aktív anyuka szeretnék maradni mindenképpen és a biztos állást nem szeretném feladni.

  Előre is köszönöm!

  • Kedves Kenyérke!

   Tudtommal – bár nem vagyok TB szakértő – a GYES mellett egy éves korig nem lehet keresőtevékenységet folytatni, így kiskaput nem tudok mondani.
   Üdv:

   Ági

 50. Kedves Ági!

  Ki tudnád fejteni a véleményed a legújabb Gyes extra és társai tv. rendelkezések függvényében? El lehet menni másik munkáltatóhoz dolgozni (mint ahonnan a szülési szabadságot megkezdtük)? Ha igen hány órában? Illetve milyen bejelentési kötelezettségeink vannak most 2014-ben? Köszönöm! Edina

  • Kedves Edina!

   Ha Mt. hatálya alá tartozol, akkor a fenti cikkben írtak továbbra is igazak a további jogviszony létesítésére. GYES és GYED mellett pedig időkorlátozás nélkül lehet dolgozni (GYED-nél az egy éves kor után), azaz akár a régi, de akár egy másik cégnél vállalhatsz munkát úgy, hogy a réginél fizetés nélküli szabadságon vagy.
   Üdv:

   Ági

 51. Tisztelt Dolgozomami!

  Terveim és kérdéseim a következők:
  Munkahelyem engedélyezte a fizetés nélküli szabadságot, gyermekem 2 éves koráig. Azonban a gyermekem 1 éves kora után vállalkozni szeretnék. Kérdésem, hogy ezt jelentenem kell-e a munkahelyemen? Megtarthatom a régi munkahelyem a gyed ideje alatt, vagy fel kell mondanom? Ha vállalkozom jár a gyed extra?
  Válaszát előre is köszönöm! Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra!

  Éva

  • Kedves Éva!

   A vállalkozásra ugyanaz vonatkozik, mint a fenti cikkben az Mt. hatálya alá tartozóknál a másodállásra, be kell jelenteni. A GYED a gyermek egy éves kora után munka mellett is jár.
   Üdv, sok sikert a vállalkozáshoz!

   Ági

 52. Keves Ági!
  Jelenleg GYES-en vagyok és fizetés nélküli szabadságon, visszamentem volna dolgozni a régi pozíciómba, de az sajnos megszűnt és nem tudnak helyette olyat felajánlani, amit el tudnék fogadni. Szerencsére sikerült egy 6 órás munkát találnom máshol, de nem tudom, hogy ha a munkakezdésig nem zárul le a jelenlegi munkahelyemmel az elszámolás, köteles vagyok-e nekik bejelenteni az új állásomat, a kilépő papírokra szükség van-e, stb.
  Köszönettel,
  Nóri

  • Kedves Nóri!

   Nem tudom, hogy a régi és az új állásod milyen, hol van, milyen cégeknél, milyen munkakör (azaz sérted-e a jogos gazdasági érdekét), mikor várható a korábbi jogviszonyod lezárása, felmondás előtt, vagy után kezdenél-e az új helyen, mentesítenek-e a felmondási idő alatt is a munkavégzés alól, vagy nem, Mt hatálya alá tartozol-e, vagy Kjt., Kttv. hatálya alá, mit mond a szerződésed/kinevezésed a további jogviszonyról, így nem tudom azt sem megítélni, hogy valóban nagyot vétesz-e, ha nem jelented be. Ezek már olyan kérdések, amire felelősséggel csak akkor tudok választ adni, ha mindent átolvastam, a szerződésedet, s tudom a fenti részleteket.
   Jó esetben semmi bajod nem lesz, rossz esetben meg azonnali hatállyal (végkielégítés és felmondási idő kifizetése nélkül) elbocsáthatnak. Az ördög sajnos a részletekben rejlik. A bejelentéssel meg azt kockáztatod, hogy a munkáltatód meggondolja magát, ha új állásod van, minek mondjon fel ő, majd te úgyis felmondasz, hiszen menni akarsz a másik helyre…
   Ha gondolod, keress meg a tanácsadással kapcsolatban, s úgy jobban rálátva az ügyedre, tudok többet segíteni.
   Üdv:

   Ági

 53. Kedves Ági!

  Van kettő gyermekem, az elsőt otthon szültem.A férjem kiment külföldre dolgozni és én mivel Gyesen voltam kimentem hozzá, hogy ne legyek egyedül.A második gyermekem már külföldön született, így a munkahelyemen újraindult a Gyed/Gyes procedúra, de mi azt nem igényeljük, mert kint is kapunk ellátást a picire.A kérdésem: otthon még él a munkahelyem, de lenne most lehetőségem heti 1x dolgozni kint.Most Gyeden lennék, vagyis vagyok, csak nem igénylem a pénzt.Ezt megtehetem, vagy csak a munkahelyemen dolgozhatok újra.A felmondás még kérdéses mert lehet, hogy addigra visszamegyünk Magyarországra és kivárnám ezt az időt.Köszönöm a választ!Anikó

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás