Új utakon…

Szerző: Dátum: 2011. jún. 06. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 6 hozzászólás

Sok nő a gyermekvállalás után jut el oda, hogy szakmát szeretne váltani, vagy új munkahely után kell, hogy nézzen. Ennek lehet az az oka, hogy a régi munkahelyére már nem veszik vissza, vagy időközben rájön, hogy valami újba szeretne kezdeni, a régi feladatok nem motiválják már. Az is a váltás oka lehet, hogy tudjuk, a régi munkakörünk, feladataink és a régi cég munkastílusa nem fér már bele az új életünkbe, például a korábbi 9-10 órás munkaidőt már egyszerűen nem tudjuk a gyerek(ek) mellett vállalni. De szerencsésebb esetben ilyenkor jön el az az időszak is, amikor egy anyuka megvalósíthatja az űlmait, új kihívásokat kereshet. Akár “kényszerből”, akár saját akaratunkból lépünk új útra, érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen fába is vágjuk a fejszénket. Ha továbbra is alkalmazottként szeretnénk dolgozni, és új szakmát, új területet választunk magunknak, van néhány fontos kérdés, amire gondoljuk át, gyűjtsük be a válaszokat. Vannak kérdések, amire mi magunk is tudunk majd válaszolni, és vannak olyanok, ahol az internet, szakemberek (munkaügyi központ, munkaerő-közvetítők, ismerősök, hasonló területen dolgozók) segítségét kell igénybe vennünk. Mindenesetre ne kapkodjuk el, mert egy pályaelhagyás és egy másik pálya kiépítése nem két napba telik, és szerencsés esetben a következő 10-15 évünket is pozitívan befolyásolhatja.

Mit nézzünk meg tehát a kiszemelt munkaterületen, szakmában, munkakörben?

Milyenek a képzési követelmények?

Lehetünk bármennyire lelkesek az adott szakma iránt, ha ott törvényi előírás, vagy alapvető munkaerőpiaci elvárás egy adott végzettség, amivel mi nem rendelkezünk, akkor bizony nincs sok esélyünk az állás elnyerésekor. Bármennyire is tetszik például valakinek a gyógyszertári munka – kellemes, általában nyáron is hűvös munkahely :-), tisztaság, emberekkel való kapcsolat, kommunikációs lehetőség – a munkakör betöltésének igen szigorú követelményei vannak. Érdemes hasonló szakmákban gondolkozni, ahol a jelenlegi végzettségünk segíthet valamennyit az új terepen, vagy amennyiben jelentősen eltávolodunk az eredeti szakmánktól, hagyjunk időt magunknak a képzettség megszerzésére, tervezzük be az ehhez szükséges időt és anyagiakat is!

Milyen előzetes munkatapasztalatot várnak el?

Hasonlóan az előző elváráshoz, itt is alaposan járjunk utána, hogy milyen jellegű és hány éves szakmai gyakorlatot érnek a munkáltatók. Nem kell semmilyen titkos ipari kémkedésre gondolni :-), ha a kívánt munkakörre vonatkozó álláshirdetéseket nézegetjük és elemezzük 1-2 hétig, hamar képet kaphatunk arról, hogy milyen esélyeink vannak a jelenlegi hátterünkkel. Segíthet esetleg ilyenkor, ha a pályázás során majd feltüntetjük azokat a feladatokat, amik bár nem feltétlenül a korábbi munkakörünkhöz tartoztak, de helyettesítés, áthelyezés miatt ideiglenesen el kellett látnunk őket, ezzel is bizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk teljesen kezdők az új területen. Például ha valaki titkárnő volt, de heti 1 alkalommal helyettesítenie kellett a pénzügyi asszisztenst, az 1-2 év alatt kellőképpen beleláthatott a pénzügyi osztály munkájába.

Milyenek az elvárt képességek abban az új munkakörben?

Meglehet, hogy valaki az ügyfélszolgálati területet tűzte ki magának, de amennyiben a kommunikációs készsége nem megfelelő, nem egy extrovertált, nyitott, segítőkész személyiség, bizony sok elutasításra kell számítania a későbbi pályázások során.  Az a szerencsés, amikor az új szakmai terület “illik” is az anyuka személyiségjegyeihez, képességeihez. Aki például nagyon szépen rajzol, jó kézügyessége van, érzéke a színekhez, a széphez, a stílusos dolgokhoz, és jó kapcsolatteremtő készsége van, próbálkozhat például lakberendezéssel, akit pedig a pontos precíz munkavégzés, a jó számérzék és analitikai készség jellemez, kacsingathat a pénzügy, számvitel, kontrolling felé.

Milyen a megkereshető jövedelem az adott szakmában?

Bár új utakon járunk, és “önmegvalósíthatunk” is, azért akkor is kell a nap végén valamit tenni az asztalra vacsora gyanánt (s ez bizony pénzbe kerül), arról nem is szólva, hogy a több évig otthon lévő anyuka lelki világának és önérzetének is jót tesz valószínűleg, ha nem csak a párjától függ a családi kassza állapota, de ő is megengedhet magának néha ezt-azt a saját fizetéséből. Mindig vannak olyan munkakörök, hiány szakmák, melyek anyagi megítélése, értékelése jobb a többinél, érdemes ezt a szempontot is felírni a listánkra.

Milyenek a várható munkafeltételek?

Heti 3x kötelező túlóra, hóvégi zárások esetén szombati munkavégzés, bármikor átsorolhatnak a másik műszakba, vagy stresszes szakmacsoport, hektikusan működő cég vagy osztály? Hiába a többi jó feltétel, ha ezek rövid idő alatt arra késztetnek, hogy újra válts, mert nem tudod vállalni a feltételeket, nem tudod teljesíteni a cég, vagy a szakmából adódó elvárásokat.

Milyenek a jövőbeli kilátások, a mukaerőpiaci trendek abban a szakmában, munkakörben?

Amennyiben előremenetelben is gondolkozol néhány év után, mit kell majd megtenned érte? Új iskola, új nyelvtudás? Érdemes úgy választani, hogy a távolabbi jövőd szempontjából is jó döntés legyen az új munkaköröd, és illeszkedjen a személyes és a család terveihez is. Már most is túlképzettség és túljelentkezés jellemző arra a területre, de ennek ellenére még mindig sokan választják ezt a területet? Akkor készülhetsz arra, hogy sok jelölttel kell megküzdened egy álláspályázatnál…

Biztos vagyok benne, hogy a fenti kérdések megválaszolása után nagyobb eséllyel vágod jó fába a fejszédet!

További bejegyzések álláskeresés témában:

A jó, a rossz meg a fejvadász

Sikeresen az állásbörzén – 2.

Sikeresen az állásbörzén – 1.

A közvetlen pályázás trükkjei

Álláshirdetések

Álláskeresés gyerekkel

 

(photo by Richard Hayley)

Ajánlott bejegyzések:

6 hozzászólás

 1. Szia!
  már segítettél nekem a régebbi oldalon,viszont most megint a segítségedet szeretném kérni!2009-ben született a lányom,előtte egy mekiben dolgoztam!most hogy lejárt a gyedem,arra gondoltam hogy kérném az 1 év fizetés nélküli szabit és elmennék műkörmösnek(ezt a szakmát közben kitanultam).azért nem mondanék fel mert szeretnénk tesót és remélem összejön ez az 1 év alatt!(így kapnék megint gyed-et)viszont a körmözéshez ki kéne váltanom a vállalkozóit!nem tudom hogy ezt így lehet e ?hogy másodállásban 6 óra munkára kiadják e?előre is nagyon köszönöm a válaszod!szép napot!Viki

  • Kedves Viki!

   Megmondom őszintén, hogy vállalkozás téren nem vagyok ilyen tapasztalt, én elsősorban munkaviszonyban dolgozó anyukák ügyeivel foglalkozom. Azonban tudok neked tanácsolni egy másik honlapot, ahol szerintem választ kaphatsz a kérdéseidre, ez a http://www.anyabarat.hu. Bár személyesen nem ismerem Erzsébetet, aki ezt a honlapot működteti, azt látom az általa válaszott témák és a hozzászólások, válaszok alapján, hogy ebben is van tapasztalata. Próbáld meg itt!
   Üdv:

   Ági

 2. Szia!

  Ismét segítséget, illetve információt szeretnék kérni. Az volna a tiszteletteljes kérdésem, hogy miből számolnak táppénzt és gyed-et és egyáltalán mennyi gyedre lennék jogosult, ha néhány hónapon belül várandós lennék, tehát nem lenne meg a 180 napom. szándékosan. 2012. novemberében visszatértem a munkahelyemre gyedről. illetve gyesről, mert két hétig gyesen is voltam. a munkaviszonyom folyamatos 2009. jan. 1 óta. a visszatérésem azonban nem várt fordulatokkal terhelt. ugyanaz a munkaköröm, sőt dupla annyi munkám van, egyéb okokből kifolyólag, de mindenféle jogszabályokra hivatkozva a bérem mindössze 4000 Ft-tal lett több, mint a gyedem (!) volt. nem elírás. magyarán szólva bő 10 ezer Ft-tal keresek kevesebbet, mint amikor 2010-ben eljöttem. állítólag jogszerűen és nem tehetek ellne semmit.
  2010 februárjától táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként. novemberben született a kisfiam. tgyás, gyed és két hét gyes után jelenleg dolgozom közalkalmazottként. határozatlan munkaidejű szerződésem van, de a mostani fenntartóváltás után júliustól újabb fenntartó váltás várható, minden bizonytalan tehát.
  szeretnénk kistestvért a fiunknak és talán éppen ebben a munkahelyileg bizonytalan helyzetben kellene meglépni, de fogalmam sincs, milyen összegű ellátásra lennék jogosult. a gyedem gyedkompenzációval 77 ezer Ft volt, a jelenlegi fizetésem alig lépi át a nettó 80 ezret. 127 ezer bruttóval jöttem el és most is ezt kapom, de ugye közben volt szuperbruttósítás meg egyéb adóváltozások, amikből én, állítólag jogosan kimaradtam és nem tehetek semmit. ha 4-5 hónap munka után állapotos lennék, milyen összegű gyedet kapnék? illetve úgy kérdezem, hogy mi alapján számolnák? mi lenne a gyed vagy az esetleges táppénz alapja a fentiek tekintetében? a 2009-2010-es tényleges bérem vagy az idei-tavalyi néhány munkában töltött hónap? esetleg a kettő együtt? kaphatnám egyáltalán így a kistesó két éves koráig a gyed-et? köszönöm előre is a választ és elnézést a terjedelemért

  • Kedves Andi!

   Ne kérj elnézést, nagyon fontos dolog szerintem anyagilag is megtervezni a második babát, nem mindegy, hogy mennyiből kell gazdálkodni utána. Azonban sajnos ez mind társadalombiztosítási kérdés, én pedig munkajoggal és karrier-tanácsadással foglalkozom, azaz nem én vagyok a jó forrás :-). Azt tudom ajánlani neked, hogy írj az Anyabarát honlapra, ott biztosan megfelelő tájékoztatást kapsz, kifejezetten TB szakértő fog foglalkozni a kérdéseddel.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  2 kislány anyukájaként, 3 év GYED után szeretnék visszatérni a munka világába. Mivel a volt munkáltatóm megszűnt, így most állást keresek.

  Az önéletrajzomban szeretném feltüntetni, hogy GYED-en voltam, de nem tudom ezt hova írjam… A szakmai rész legelejére? Vagy ahhoz a munkáltatóhoz, akitől GYED-re mentem? A szakmai rész legvégére, vagy valahova egészen máshova?

  Letagadni tényleg nem szeretném, hisz nem érdekem olyan munkáltatónál dolgozni, ahol a gyerekeim léte zavaró tényező, de azt se szeretném, ha végig se olvasnák, pusztán azért, mert GYED-en vagyok….

  Válaszod előre is köszönöm!
  Sára

  • Kedves Sára!

   Sajnos nincs rá egyértelmű válasz, jó recept.
   Ha beleírod, bizonyára sokak szemét fogja szúrni rögtön az elején. Ha nem írod bele, és eljutsz az interjúig, akkor meglehet, ott kaszálnak el miatta, a célegyenesben…
   Korábban írtam erről egy bejegyzést még a régi blogon, olvasd el, hátha ez segít dönteni: http://dolgozomami.blog.hu/2011/02/17/allaskereses_gyerekkel_avagy_beleirjam_a_cv_be_vagy_ne
   Ha tudod, ellensúlyozd az otthon töltött éveket azzal, hogy megjeleníted, mit tanultál ezalatt, esetleg ha önkéntes munkát végeztél, vagy bármit, ami amellett szól, hogy nem “gyepesedtél be” 3 év alatt… 🙂 De én ekkor sem írnám be a legfölső sorba, hanem inkább tedd csak bele a kísérő leveledbe valahová ezt az infót (ha meg azt nem olvasta, vessen magára :-))
   Próbáld meg beleírni, és ha úgy látod, emiatt nem hívnak be, vedd ki, és pályázgass enélkül egy ideig. Ekkor, ha elég bátor vagy, s ki tudod dumálni magad az interjún, és persze akkor hozod elő a gyerektémát, mikor már meggyőzted őket, hogy te vagy a jó jelölt, és akarnak téged, talán jobbak az esélyeid.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás