Így mondd le a GYED-et és így igényelj GYES-t!

Szerző: Dátum: 2011. jún. 27. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 46 hozzászólás

Mit tegyél, ha úgy döntesz, hogy a GYED vagy GYES lejárta előtt visszamész dolgozni? Hogyan alakulnak ebben az esetben a juttatások, hol és mikor és hogyan kell intézni ezeket? Nem mindegy, hogy mikorra időzíted ezt, hogy a lemondások és igénylések időben jól alakuljanak! Tanácstalan van? Olvass tovább 🙂

Azt biztosan tudod, hogy GYED mellett 2011-ben nem lehet dolgozni (TGYÁS mellett sem). Ha mégis vissza kell térned a GYES lejárta előtt, vagy nem kell, de szeretnél, akkor bizony a GYED-et le kell mondani (no meg ugye a munkába való visszatérésedet is időben jelezni kell, erről részletesebben itt olvashatsz). Amennyiben a munkáltatód, ahonnan eljöttél szülési szabadságra, TB kifizető helyként működik, akkor oda kell benyújtanod a GYED lemondó nyilatkozatot. Amennyiben nem TB kifizető hely a cég, akkor az Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnak kell küldened, pontosabban az ő ügyfélszolgálati feladataikat átvevő szervnek, aminek a szép magyar neve 2011-ben Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervei (ne ijedj meg, kattints ide, és itt megtalálod a megyei intézményeket, címmel, telefonszámmal, ügyfélfogadási idővel.) De egy biztos, ez a hosszú név alig fér ki a tértivevényes papír címzett rovatánál hagyott kis helyre 🙂

Nos, igen, ebből már tudhatod, hogy ezt is tértivevényesen kell feladni, lehetőleg úgy, hogy a következő folyósítást megelőző hónap 15.-éig beérkezzen a Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervéhez ( 🙂 abból, hogy ez még egyszer kiírtam, láthatjátok, mennyire elbűvöl a név hosszúsága és érthetetlensége…). Persze beadhatod személyesen is, de ki szeret sorba állni? A nyilatkozatnak nincs kötelező formanyomtatványa, de mindenképpen legyenek benne a személyes adataid – név, anyja neve, születési, dátum, születési hely, lakcím, TAJ szám – az, hogy pontosan melyik dátumtól mondasz le róla és néhány sorban maga a lemondás ténye.

Ha visszatérsz dolgozni, két eset lehetséges: az egyik, hogy jogosult maradsz a GYES-re munkavégzés mellett is (hogy ez mikor áll fent, arról bővebben itt olvashatsz), a másik, hogy sajnos a GYES-t nem igényelheted. Ha igényelheted, akkor azt a Magyar Államkincstár honlapjáról töltheted le a kötelező formanyomtatványt, amit vagy személyesen, vagy tértivevényesen kell benyújtanod hozzájuk. Ha az összes igényelt melléklet mellé még a GYED lemondó nyilatkozat másolatát is oda teszed, nagy baj nem lehet belőle 🙂

Még egy fontos dolog: Sok internetes portálon azt találni, hogy munkába állásnál értelemszerűen a GYES igénylés kezdő dátuma a GYED lemondás dátuma utáni nap. A MÁK tájékoztatása alapján azonban én azt javaslom, hogy ha a korábbi munkaviszonyodból származó 8 órás szabadságokat veszed ki, akkor erre az időre ne kérd a GYES-t, mert a MÁK ügyfélszolgálata szerint ez erre az időre nem jár, hanem csak a tényleges munkába állás első napjától kezdve kérd!

(Photo by Asfaloth)

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

46 hozzászólás

 1. Ez a bejegyzés most épp jókor jött, mert épp ezt kell intéznem jövő héten, vagyis GYED lemondót írni (a leírtak alapján talán menni fog. :P), céghez bevinni, aláíratni, szerződést és egyéb dolgokat aláírni, elhozni, majd amit kell, bölcsiben leadni. 🙂
  Azt viszont nem tudtam eddig, hogy ha lemondtam a GYED-ről, mert dolgozni megyek, akkor a szabadságom utántól már igényelhetem a GYES-t is, mert 6 órás leszek, és ekkor jár az is, igaz? De erre még lesz időm, hiszen mindez ősztől kezdődik.

  • Szia Angeli!

   Igen, kérheted, max heti 30 órás munkaviszony mellet jár a GYES! Nem sok az összeg, de néhány pelenka kijön belőle 🙂
   Üdv:

   Ági

   • Úgy tűnik, a cégnél nálunk nem tiszta, hogy nekik kell leadnom a GYED lemondót, pedig TB kifizető hely, legalábbis eddig tőlük kaptam a GYED-t. Ők intézik a lemondást akkor vagy nekem kell tovább vinni?

    • A helyzet tisztázódott, hogy oda kell leadnom számukra is most már. 🙂

     • Örvendetes, hogy tisztába kerültek önmagukkal 🙂

    • Szia Angeli,
     bocsi, nem volt érkezésem válaszolni, igen, oda kell leadni, mert nekik kell intézniük. De mint látom, ezt már megoldottad 🙂

 2. Tegnap töltöttem ki a GYES igénylést és elolvastam minden hozzátartozó útmutatót. Elképzelhető, hogy okt-nov-től dolgozni fogok, de még nem tudok konkrétumokat. Sehol nem találtam ilyesmit, hogy szabadság idejére nem jár a GYES. Honnan származik ez az az információ?

  • Szia! A válasz – mint ahogy a cikkben is benne van – a MÁK ügyfélszolgálatától származik. Mind a saját, mint más anyukák ügyében többször telefonáltam, megpróbálva kideríteni ezt a “szabi alatt nem jár a GYES” dolgot. Az ő álláspontjuk az, hogy GYES és 8 órás munkaviszonyból származó jövedelem nem fér össze (amiben amúgy tisztán a törvényt nézve igazuk is van). Ha tehát 8 órás voltál szülés előtt, akkor szerintük nem jár GYES a szabikra. Más bérszámfejtők és TB szakértők nem ezt vallják, és szerintük a szabik kifizetése nem szabadna, hogy érintse a GYES-t, de az ügyfélszolgálaton karakán választ kaptam: amíg nem mutatunk egy olyan állásfoglalást nekik a Kincstár hivatalos levélpapírjával, hogy fizethetnek, ők ugyan nem fognak. Aki persze 4 vagy 6 órás volt előtte és ennyi órában kapja a szabik kifizetését, ott ez nem gond!
   Üdv:

   Ági

   • Köszi! Meglátom, lesz-e egyáltalán munkám, és a bérszámfejtő cég mit kezd majd ezzel. Ez az “ők ugyan nem fognak fizetni” automatikus vajon, vagy külön ügyintézést igényel, hogy ja, most mentem GYES közben (feltéve, hogy 6 órára vesznek vissza) szabira, és akkor ezt is be kell jelenteni stb.? De nem is fárasztalak ezzel, úgyis van ezer másik kérdésed is, majd ha aktuális lesz, akkor megmondják a bérszámfejtők! Remélem! 🙂

    • Szia, törvény szerint a munkavállalónak kell bejelentenie, ha bármi változás van, azaz mondjuk már nem jogosult a GYES-re, mert mondjuk 8 órában elhelyezkedett. Ahol a cég TB kifizető hely, ott várhatóan azért segítenek az ilyen ügyek intézésében, de ahogy írod, nálatok bérszámfejtő cég van, ők nem hiszem, hogy ennyire segítőkészek lennének. Nyugodtan hívd fel a MÁK ügyfélszolgálatot, és próbáld meg a saját nevedben – de ha ettől félsz, más nevében is lehet – megkérdezni, hogy hogyan járj el. Én is próbálkozom állásfoglalást találni, ami fix és biztos, mert a telefonos “nem fizetünk” válasz nekem sem tetszik. De sajnos amíg mást nem találok, ami ennek ellent mond és hiteles forrásból van, addig sajnos ehhez kell igazodni.
     Üdv:

     Ági

 3. A Kormányhivatalok Integrált Ügyfélszolgálatán, más néven a Kormányablakban is be lehet nyújtani a GYES igénylést (nyitva 8-20-ig minden nap), illetve ügyfélkapu regisztráltaknak elektronikusan otthonról is.
  Amennyiben “ragaszkodik hozzá az ügyfél”, úgy a GYED lemondást is átveszik. 😉

  • Köszi! Sosem árt, ha az ember lánya tájékozott! Minél több infó, annál több esély! 🙂

 4. Kedves Dolgozó Mami!
  Olyan információt olvastam ma, hogy ha a gyermek családi napözibe, állami (biztos önkormányzatira gondoltak) vagy magánbölcsibe jár, akkor nem vehet föl a szülő GYES-t (még ha nem is dolgozik heti 30 órát meghaladó időtartamban). Igaz ez? Mi köze az államkincstárnak egy fizetős napközihez? Hiszen még adóznak is a bevételből, miért lenne emiatt büntetendő a szülő, aki amúgy is azért viszi oda a gyerekét, mert a normál bölibe nem vették fel (bezzeg ha alkoholisták lennénk, felvették volna…)? Na jó, bocsánat, ez már a kérdés költői része.
  Köszi
  Ági

  • Kedves Ági!

   Nem tudom, hol olvastad ezt, én nem tudok ilyen rendelkezésről, hiszen a GYES mellett 6 órában lehet dolgozni, és ama 6 óra alatt hova tennéd a babát? Amivel esetleg keverheted, az az, hogy ha a nagyszülő kapja a GYES-t, akkor nem lehet a picit bölcsibe adni 3 éves koráig. Erről itt találod egy régebbi cikkemet: http://dolgozomami.blog.hu/2011/03/17/gyes_re_megy_a_nagyi.
   Szóval nyugi, ha egy éves kora után megy bölcsibe – gondolom ez a helyzet – jár a GYES! De ha nem vagy biztos benne, nyugodtan kérdezd meg a MÁK ügyfélszolgálatát!
   Üdv:

   Ági

 5. Ne haragudj, de még egy nagy kérdés felmerült bennem. Visszamegyek végül is a régi helyemre dolgozni, valószínűleg 6 órában. A kislányom családi napközis lesz, de amint van hely a bölcsiben (elsők vagyunk a várólistán), átszoktatom oda. A fenti levélben már feltettem egy ezzel kapcsolatos kérdést, de most más is szöget ütött a fejembe.
  Hétfőtől elkezdem kivenni a felhalmozódott szabimat, erre az időszakra le kell mondanom a gyest, eddig értem. De ha nem veszem ki egyből az összes felhalmozódott szabit, hanem mondjuk egy hetet tartogatok az átszoktatás idejére, akkor a hatórás munka alatt újra kapni fogom a gyest, az átszoktatás alatt megint le kell mondanom, aztán utána megint igényelnem? Vagy amúgy se kapnám a családi napközi miatt? Hú de bonyolult.

  Köszönöm szépen az önzetlen segítségedet mindannyiunk nevében
  Ági

  • Szia Ági, nos, a helyzet kissé bonyolult. Ha abból indulok ki, hogy korábban 8 órás munkaviszonyod volt – hiszen a GYES lemondást írod szabi mellett – akkor jól tervezed a folyamat elejét, valóban 8 órás szabikifizetéssel nem megy a GYES. A gond ott lesz, hogy ha elkezdesz ténylegesen dolgozni, akkor a munkaszerződésedet már 6 órásra fogják átírni ezzel az első munkanappal, azaz ha nem veszel ki minden szabit az elején, akkor ezeket a bent maradtakat utólag már csak 6 órával fogják elszámolni neked, hiszen a kifizetéskor érvényes munkaszerződésed szerint 6 órányi szabit kell számfejteniük. Tehát kevesebb pénzt fogsz kapni a bölcsis átszoktatás miatt tartogatott szabira, de jó hír: ezzel egy időben a GYES-t nem kell lemondanod. Az lenne még esetleg megoldás, hogy erre az időre újra 8 órás legyél, de hát ez eléggé macerás, nem tudom, mit szólna hozzá a munkáltatód, hogy csak azért módosítsátok egy hétre vissza 8 órásra a szerződésedet, hogy magasabb összegű szabit kapj… Az, hogy melyikkel jársz anyagilag jobban, attól függ, mennyi a fizetésed, azaz mennyi a 2 órányi szabid, több-e vagy kevesebb, mint az arra az időre járó GYES…

   Szerintem nézd meg, mennyit veszítesz vele – ha veszítesz egyáltalán, és ennek függvényében döntsetek arról az egy hétről.
   Üdv, sok sikert a bölcsihez:

   Ági

   • Kedves Mami,

    Köszönöm, mert ez számomra a lehető legjobb megoldás. A gyes kb az egyórányi munkabéremet teszi ki, de nem baj, emiatt nem fogok semmiféle munkaszerződést módosítani, lényeg, hogy a csana és a gyes nem zárják ki egymást, és a később kiveendő szabi miatt sem lehet gondom az “illetékes hatóságokkal”. És ezek szerint nem is érdemes mondjuk 7 órát dolgoznom, hisz 6 órában megkapom a gyest és anyagilag a hetedik órával emiatt nem is lennék előrébb. Nagyon sokat segítettél, köszönöm (az államkincstárt is megkérdezem azért, nem szeretnék csalás gyanújába keveredni)

    Szia
    Ági

 6. Kedves MAmi!

  Köszönöm, mert ez számomra a lehető legjobb megoldás. A gyes kb az egyórányi munkabéremet teszi ki, de nem baj, emiatt nem fogok semmiféle munkaszerződést módosítani, lényeg, hogy a csana és a gyes nem zárják ki egymást, és a később kiveendő szabi miatt sem lehet gondom az “illetékes hatóságokkal”. És ezek szerint nem is érdemes mondjuk 7 órát dolgoznom, hisz 6 órában megkapom a gyest és anyagilag a hetedik órával emiatt nem is lennék előrébb. Nagyon sokat segítettél, köszönöm (az államkincstárt is megkérdezem azért, nem szeretnék csalás gyanújába keveredni)

  köszönöm
  Ági

  • Örülök, sok sikert az intézkedésekhez!

 7. A MÁK-nál megerősítették az Általad írtakat, köszönöm még 1x! Ági

  • Na, ez külön megnyugtat 🙂 hogy egyet értünk a MÁK-kal 🙂

 8. Kedves Ági!

  Anyagi helyzetem sajnos úgy hozta, hogy vissza kell térnem dolgozni. Én 8 órában dolgoztam kisfiam megszületése előtt, viszont munkáltatómmal meg tudtam egyezni, hogy 6 órában vesz vissza, és emellett meg szeretném igényelni a gyest. Sajnos ez a megállapodás kicsit elhúzódott, és pénteken sikerült az i-re feltenni a pontot. Így tehát 2012. január 1-el ismét állományban vagyok.
  A szabadságomat, mely 35 nap, egyszerre kivehetem a bölcsődei beszoktatás miatt, ami 35 nap, tehát az első munkanapom február 20-ra esik.
  Én hétfőn szeretném intézni a gyes igénylését, és a kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy akkor február 20-tól igényeljem? Mert ugye a gyedemet lemondtam január 1-el, mivel kisfiam csak áprilisban tölti a kettőt, és jelenleg gyeden voltam még.
  Az nem jelent gondot, hogy január 1-től nem vagyok gyeden, kiesik másfél hónap, amikor nem kapok gyest, és február 20-tól igénylem a gyest?

  Bocsánat, hogy ennyire értetlen vagyok, a cikkedből gyakorlatilag ezt szűrtem le, de biztosra szeretnék menni.

  Válaszodat előre is köszönöm

  Bökönyi Bernadett

  • Kedves Berni!

   Teljesen jól csináltad, a szabadságok 8 órás kifizetése mellett (ugye így kaptad meg, pontosabban így fogod megkapni, hiszen januári bért még nem számfejtettek, de kérlek, erősítsd meg, hogy 8 órát fizet ki a munkáltatód) nem folyósítanak neked GYES-t, tehát jó, hogy nem kérted eddig. Most, hogy megvan a fix időpont, hogy mikor fogsz munkába állni, nyugodtan add be az igénylést, s készülj rá, hogy be fogják majd kérni a 6 órás munkaszerződésedet, hogy megbizonyosodjanak róla, valójában nem dolgozol heti 30 óránál többet. A kieső másfél hónap nem gond, hiszen ezalatt aktív állományban vagy már a cégnél, a szabadságodat töltöd 🙂 ez alatt sem GYED-et, sem GYES-t nem kaphatsz!
   Sok sikert a beszoktatáshoz, és utána a munkás hétköznapokhoz és üdv a dolgozó mamik táborában :-)!

   Ági

   • Nagyon szépen köszönöm a válaszod, akkor holnap már intézem is. Igen, munkáltatóm 8 órában fizeti ki a szabadságom, azaz pénteken ezt mondták, mikor bent voltam megbeszélésen, de úgy tervezem, hogy holnap mielőtt a kincstárhoz bemegyek, azért én még telefonálok egyet. Csak hogy biztosra menjek, ugyanis a dátumot, hogy mikortól kérem, pont emiatt hagytam szabadon, mert a munkáltatómtól sajnos bármi kitelik. Mivel én február 2-ig kapom meg a fizetésem, ezért úgy gondolom, hogy holnap már teljesen kész információt kell kapnom ehhez, hiszem már késznek kell lennie a bérszámfejtésnek, mert legkésőbb kedden utalniuk kell ahhoz, hogy csütörtökön biztosan rákerüljön a számlára.

    Köszönöm a segítséget még egyszer

    Szép napot

    Betti

    • Szia Ági

     Még egyszer köszönöm a segítséget, tegnap sikerült elintézni a gyest, úgy ahogy megbeszéltük. A munkáltatóm 8 órában fizeti ki a szabit, és a gyest febr 20-tól fogom kapni, mikor lejár a szabim.
     Viszont egy valamit nem értettem. Tavaly decemberben mikor bent voltam a cégnél, nyilatkoztam ugye, hogy szeretném megszüntetni a gyedem, és újra dolgozni. Tény, hogy mindezt nem írásban tettem, hanem szóbeli megállapodás volt a munkáltatómmal, de megtettem. Ehhez képest tegnap szólt a cég főkönyvelője, hogy töltsek ki egy hivatalos formanyomtatványt erről, mert úgy hivatalos, és küldjem be a decemberi dátummal. Nos, szerencsére találtam nálad erre nyomtatványt, amit szintén meg szeretnék köszönni, és ki is töltöttem, és beküldtem. Azt nem értem, hogy ezt miért kérte, hiszen neki ez nem érdeke. Mert pont azt olvastam, ha nincs írásbeli nyilatkozat, akkor azzal akár húzhatná is az én munkába állásomat. Szerinted nem gond, hogy én ezt megtettem írásban is?
     Köszönöm
     Betti

     • Szia Betti!

      Nem gond, szerintem csak rendbe akarják tenni a papírmunkát… ha már szabit fizettek, akkor újra aktív állományban vagy, innentől kezdve nincs visszaút nekik sem 🙂
      Üdv, jó munkát!

      Ági

    • Betti, nem kell kapkodnod, a GYES-t utólag is igényelheted, szóval nyugodtan várd meg a fizut, és annak függvényében, hogy mennyit fizettek, írd meg a megfelelő dátumot az igénylőlapra!
     Üdv:

     Ági

     • Ági, még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. :o)

 9. Kedves Ági,
  Azt olvastam a honlapodon, hogy a GYED-et előző hónap 15-ig kell lemondani. A fiam most hétfőn megy bölcsibe, tehát nekem le kell mondanom a GYED-et. Én azt gondoltam, hogy a héten megtehetem, de akkor elkéstem vele? Előző hónapban kellett volna? Eddig nem volt biztos a kezdés dátuma, ezért nem intéztem előre. Ebből gond lehet szerinted? Ügyfélkapun le tudom mondani a GYED-et, vagy csak személyesen (a rövid határidő miatt a levelet már kizártam).
  Válaszodat előre is köszönöm:
  Viki

  • Kedves Viki!

   Az előző hónap 15.-ét azért szoktam ajánlani, ha postán adja fel valaki a lemondást, hogy biztosan beérkezzen, feldolgozzák, s a következő hónaptól már ne folyósítsanak. Nem olyan nagy baj, ha nem ennyivel előre jelented be, menj be személyesen, mondd el, hogy a bölcsi kezdés nagyon bizonytalan volt, emiatt nem tudtad hamarabb lemondani, s most kéred, hogy intézzék el. Ha folyósítottak úgy, hogy már nem voltál rá jogosult, majd visszafizeted.
   Üdv:

   Ági

 10. Köszönöm a segítséget!
  Üdv:
  Viki

 11. Kedves Dolgozó mami!
  Következő a kérdésem,gyeden vagyok június 6-ig a munkáltatómnak már jeleztem,hogy vissza mennék dolgozni,de csak gyes mellett.Ő közölte,hogy aug.15-től,mert az iskolai előkészületek ekkor kezdődnek el.De ha én július 7-től már gyesen vagyok akkor,hogyan vehetem ki a kb. 30-35 nap szabimat,mivel 8órás voltam előtte?
  Köszönettel:Rónyainé Enikő.

  • Kedves Enikő!

   Ha a szabadságokat 8 órás bérrel fizetik ki, nem kaphatsz ez idő alatt GYES-t, tehát arra az időre, míg a szabikat kiadják, a GYES-t ne igényeld. Ha életbe lép a 4 órás kinevezésed (bár nem írtad, hogy részmunkaidőben mész vissza, de gondolom a GYES mellett dolgozok kijelentéssel erre utaltál), onnantól kérheted a GYES-t újra.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Dolgozomami!

  A helyzetem a következő. Gyermekem szeptember végén tölti a 2 évet. Augusztus 1-től van/lesz munkaszerződésem (6 órás)–új munkahely (családi vállalkozás-üzletvezető, így effektíve nem érinti a bölcsi beszoktatást), a régi munkaviszonyom határozott idejű volt és megszűnt. A bölcsit augusztus 6-án kezdjük. A gyed lemondó nyilatkozatban július 31-i dátumot írjak? A gyes igénylésnél pedig augusztus 1-et? El akartam intézni a papírokat előre, csak a gyes igénylés 26. pontjánál elakadtam…

  . A kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő másik szülő vagy más személy részesül-e – vagy részesült-e a 22. pontban megjelölt dátumtól (nálam ez augusztus 1.) – az alábbi ellátások valamelyikében, van-e benyújtott kérelme valamelyik ellátás megállapítása iránt:
  a) táppénz
  b) terhességi-gyermekágyi segély
  c) gyermekgondozási díj
  d) gyermekgondozási segély
  e) gyermeknevelési támogatás
  f) egyéb rendszeres pénzellátás, és pedig:………………………….

  IV.26. ponthoz:
  Amennyiben a kérelmező a gyermekgondozási segély igénybevétele mellett vállal munkát és keresőképtelenségére tekintettel jogosult táppénzre, úgy a „Nem”-et kell megjelölni.
  A rendszeres pénzellátások felsorolását a IV. 31. pont tartalmazza. A IV. 31. pontban felsoroltakon túl rendszeres pénzellátásnak minősül a külön jogszabály szerint a gyermek után megállapított egyéb támogatás, pótlék stb.

  Lehet buta kérdés, de akkor most nekem ide mit kell beírni? Köszönöm a segítséget!
  Üdv.

  • Kedves Bevi!

   Sajnálom, de a nyomtatvány kitöltésében nem én vagyok a legjobb forrás 🙂 ez nem munkajogi kérdés, hanem családtámogatási. Javaslom, hogy hívd fel az illetékes szerv ügyfélszolgálatát, jól emlékszem, anno a biztonság kedvéért én is rákérdeztem 1-2 érthetetlen pont esetében az ügyintézőnél 🙂

   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm! 🙂

 13. Kedves dolgozomami! 2012.02.01.-el visszamondtam a GYED-et, ekkor volt a kisfiam 8 hónapos, most viszont elvesztettem a munkámat és elég kilátástalan a helyzetem. Azt szeretném megtudni, hogy igényelhetem-e újra a GYED-et, hisz a papírban az állt ugye hogy a gyerek két éves koráig ez nekem jár. Előre is köszönöm a választ.

  • Kedves tigriiis!

   Természetesen igényelheted, ha a jogosultságot korábban megszerezted, bármikor kérheted újra a folyósítást a kisfiad 2 éves koráig!
   Üdv:

   Ági

 14. Sziasztok! Ha vállalkozóként mennék GYED-re, de még nem jön össze a szülésig az 1 év biztosítási viszony, akkor meg lehet-e azt oldani, hogy a szülés után még annyi ideig vállalkozásomat csinálom, fizetem a járulékokat, amíg össze nem jön az egy év, és csak akkor igénylem meg a GYED-et? Tehát a GYED az most a szülés idejéhet kötött vagy lehet halasztani, amíg a jogosultság összejön? Nagyon köszönöm!!! Szép napot!

  • Kedves Nóri!

   Ez nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási, s erre nem én vagyok a jó szakember. Javaslom, hogy a kérdésedet egy kifejezetten társadalombiztosítással foglalkozó szakembernek tedd fel, a nagyobb babás honlapokon biztosan találsz ilyet.
   Üdv:

   Ági

 15. Szia Ági.
  Jelenleg GYED-en vagyok.Júniusban tölti a kislányom a 2.életévét,szeretnék visszamenni dolgozni 4-6 órában,de nem a jelenlegi munkahelyemre.Az lenne a kérdésem,hogy dolgozhatok másik munkahelyen a GYES végéig(másod állásként)vagy fel kell mondanom?
  Azt pedig jól értem,hogy ha GYED mellett szeretnék dolgozni le kell mondani a GYED-ről?
  Lenne még egy kérdésem.Mivel nekünk három gyermekünk van,főállású anyaként mennyi jövedelemre számíthatnék?
  Válaszod előre is köszönöm.

  • Kedves Viktória!

   Másodállász nyugodtan vállalhatsz, nem kell ehhez felmondanod a mostani munkáltatódnál, bár van néhány alapvető szabály: érvényben vannak a mostani Mt.ben is azok az alapelvek, amik vonatkozhatnak adott esetben a másodállásra, annak vállalására is, ilyen például a tájékoztatási kötelezettség, ami a következőt írja elő: “Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek szempontjából lényeges.” Ilyen lehet például a munkáltató jogos gazdasági érdekének a védelme, azaz hogy te semmilyen olyan tevékenységet ne végezz – másodállásban sem – ami neki gazdaságilag hátrányos lehet. Ez adott munkakörökben nagyon könnyen érthető és elfogadható igény a munkáltató részéről, én legegyszerűbb példaként mindig az értékesítőt szoktam írni, aki mindent tud az ügyfelekről, a fogalomról, a termékekről, nos ő dolgozzon másodállásban a konkurenciának… De vannak munkakörök, ahol tényleg nem kell félni ilyen veszélytől, itt a tiltás indokolatlan. Ennek ellenére a munkáltatónak tudnia kell róla, pontosabban a tájékoztatási kötelezettség értelmében a munkavállalónak be kell jelentenie a másodállást. Ezért azt szoktam tanácsolni, hogy bár konkrétan ezt már nem írja elő a törvény, még mindig jobb bejelenteni. Megtiltani csak indoklással, írásban tudja csak a munkáltató (azaz ha valóban a jogos gazdasági érdekeit veszélyezteted vele), így ha bejelented, tedd te is írásban (röviden leírva a másik állás sajátosságait, jellemzőit). Nem hiszem, hogy meg tudják tiltani, bár nem írtad, mivel foglalkoztál szülés előtt.
   GYED mellett nem lehet dolgozni, ha akár a főállásodban, akár mellékállásban dolgozol, a GYED-et le kell mondani, és GYES-t igényelhetsz, ha maximum heti 30 órában dolgozol, vagy otthon korlátlan időben végezhetsz munkát.
   A főállású anyaság kérdésében nem én vagyok a jó tanácsadó :-), én munkajoggal és karrier-tanácsadással foglalkozom, így kérlek, ebben egy másik szakértőt keress a neten.
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Ági!

  Azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetek ebben az esteben:

  A munkáltatómmal úgy beszéltük meg, hogy 2 év letelte után megyek vissza dolgozni, de úgy alakult, hogy hamarabb (1,5 év után) kellene visszamennem anyagi dolgok miatt. A cég viszont nem akar visszavenni (és fél év múlva sem fog tudni)… Ha aláírjuk a közösmegegyezést (ami nekem kedvező feltételeket biztosít), jogosult vagyok még GYES-re, akkor is ha megszűnt a munkaviszonyom?
  Köszönöm
  Szene

  • Kedves Szene!

   A közöst csak akkor írd alá, ha meggyőződtél róla, hogy legalább annyi van benne, mint egy munkáltatói felmondás esetén! Azt is érdemes megnézni, hogy mi lenne, ha kivárnád a 3. életévet, talán így nőne a végkielégítésed… Nem kell mindenáron ezt a munkaviszonyt megszüntetni, vállalhatsz másodállást is, s ha majd itt lejár a 3 év, akkor is rendezhetitek az ügyet.
   GYES-re, ha közössel jössz el, ha felmondtak – mindenképpen jogosult leszel!
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági!

  Október 6-án lejár a gyedem és a GYES-t már megigényeltem. Viszont jövő héten lenne egy 2 napos munka, amire minimálisan, de bejelentenének. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e megszakítani a GYED-et a fent írt módszerrel, van-e valami más teendő a levél megírásán túl, illetve, hogy a hónapra már megkapott, és október első 6 napjára még járó gyed összegét ez érinti-e valamennyire?
  ELőre is nagyon köszönöm!
  Ildi

  • Kedves Ildi!

   GYED folyósítása mellett egyáltalán nem lehet keresőtevékenységet végzeni, azaz igenis be kell jelenteni, s szüneteltetni kell. Erről és arról, hogy ezt hogyan fogják visszavonni, vagy a következő hónapnál korrigálni) a folyósító szervnél kéne felvilágosítást kérni, ők tudják a legpontosabban.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás