Most min is vagyok?

Szerző: Dátum: 2013. okt. 23. Kategória: GYED-GYES alatt | 16 hozzászólás

fizetés nélküli szabadság

photo by CollegeDegrees360

Amióta “anyukás munkajoggal” foglalkozom, állandó kérdés az anyukák részéről, hogy ők akkor most min is vannak? 🙂 “Kedves Ági, azt írod, hogy meg kell szüntetnem a korábban igényelt fizetés nélküli szabadságot, de hát én nem is igényeltem soha… én csak TGYÁS-on voltam, utána meg GYED-en.” Legutóbb pont múlt szombaton válaszolgattam a blogon a kérdésekre, s újra előjött ez a téma. TGYÁS, GYÁS, GYES, GYES… brrr… ennyi ronda rövidítést! Nosza, tegyük gyorsan tisztába a gyereket!

Elöljáróban: van a köznapi beszéd, és vannak a szakmai fogalmak. Ritkán én is – általában időhiányban, sietve – slendriánul fogalmazok, de ha nagyon pontosan akarunk lenni, akkor a szakmai fogalmakat tisztázzuk először.

Munkajogi fogalom szempontjából azt, hogy anyuka a gyermeke születése napjától, vagy a várható időpontot megelőzően leghamarabb 28 nappal abbahagyja az addig végzett munkát, szülési szabadságnak nevezzük. 24 hétig tart, s ez minden anyukának jár. Ez számos jogosultság tekintetében munkában töltött időnek minősül (igen, ugye milyen fura? :-)), például megilleti az anyukát a fizetett szabadság erre az időre, beszámít a végkielégítésre való jogosultságnál a munkaviszonyban töltött időbe…), egybefüggően kell kiadnia a munkáltatónak, s örökbefogadás esetén is jár.

A másik, amivel most megismerkedünk, a fizetés nélküli szabadság intézménye. A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkáltatónak a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Így szól a törvény. Itt már nem csak az édesanya, de a munkavállaló jogosultsága van rögzítve, azaz apa is igényelheti a munkáltatójától (az apukák otthon töltött idejéről egy régi, de még mindig elgondolkodtató postomat itt olvashatjátok, ekkoriban még volt egy tervezet, mely szerint apuka is otthon maradna a svéd modell mintájára 1-2 hónapot). Ez az a fizetés nélküli szabadság, amit vagy megszüntet a munkavállaló (az esetek nagy százalékában az anyuka, a gyermek 3 éves kora előtt, hogy hamarabb visszatérjen dolgozni), vagy ezt veszi igénybe a 3 éves korig. Azaz figyelem: nem a munkáltató dönti el, hogy te még otthon maradsz, mert nincs üres állás, hanem te döntöd el, hogy mikor szeretnéd ezt megszüntetni (természetesen betartva a törvény által szabott határidőket)!

Ugye, hogy nem volt eddig egy ronda rövidítés sem? Na, de most majd jön 🙂

Azok a rövidítések, amiket fent említettem, nem munkajogi fogalmak, hanem a pénzbeli ellátások nevei, aminek a folyósítását kérhetitek az otthonlét alatt, ha megfeleltek a jogosultsági feltételeknek (TGYÁS, GYED), illetve a harmadik a GYES egy családtámogatási ellátás. Ezeknek bizony semmi köze a munkajoghoz! Tehát ha nagyon szigorúan nézzük, csak akkor lehet GYES-en, ha leteszed a havi 28.500 bruttó nettóját a földre, és ráállsz 🙂 (analóg módon ez igaz a TGYÁS-ra, és GYED-re). A zavart sokaknál az okozza, hogy ezek időben egybe esnek, azaz a szülési szabadság alatt folyósítják a TGYÁS-t, majd amikor a fizetés nélküli szabadságot igényled, azzal egy időben a GYED folyósítást is kérned kell. De nem GYED-en, GYES-en vagy!

Nos, ugye, hogy nem is olyan nehéz? S hogy miért tartom ezt fontosnak? Minél jobban tisztában vagy a jogaiddal, minél inkább ki tudod helyesen fejezni magadat, minél többet olvasol erről, annál kisebb az esélye, hogy a munkáltatód átver téged, vagy hogy te döntesz rosszul téves információk alapján. Rengetegszer hallom, hogy de hát GYES-en vagyok, GYES-t kapok, akkor nem mondhatnak fel, védett vagyok, nem? S ez már nagy tévedés: a GYES semmitől nem véd meg téged, semmilyen felmondástól. A fizetés nélküli szabadság véd meg, azaz ha ezt megszünteted, s visszamész dolgozni GYES folyósítás mellett, nem vagy abszolút védett!

Ha még mindig össze vagy zavarva  a munkajogi  kérdésekkel, nem tudod, mikor menj vissza dolgozni, milyen jogaid vannak a visszatéréskor, ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnod! Minden, amit egy kisgyerekes anyukának tudnia kell! KATT IDE!

 

Ajánlott bejegyzések:

16 hozzászólás

 1. Tisztelt Dolgozó mami, kedves Ágnes!

  Köszönöm a folyamatos tájékoztatást, nagyon sokat segítesz vele. Azt szeretném megkérdezni (senki sem tudott eddig pontos választ adni), hogy a most bevezetett pedagógus béremelés érinti-e a GYED-et. Eddig az összege nem emelkedett (már kellett volna októbertől), de azért még reménykedem, hátha visszamenőleges hatállyal lesz érvényes.
  Válaszodat előre is köszönöm:
  Petra

  • Kedves Petra!

   A GYED összege nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási téma, így ez nem az én szakterületem. De mivel tudommal a korábbi, valós, megszerzett jövedelem, illetve a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér az alapja, nem hiszem, hogy egy mostani emelés, ami a dolgozókat érinti, hatással lenne az otthon lévőkre.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ágnes, Kedves “Dolgozó Mami” !

  Az hiszem nagyon találó a témacím számomra; a “Most min is vagyok?” ezért is itt érdeklődnék.

  Sokszor olvasgattam a blogot az elmúlt 3 évben sok esetben és nagyon hasznosnak bizonyultak a leírtak.
  Most viszont tanácstalan vagyok, ezért kérek segítséget, tanácsot.
  16 éve dolgozom egy 400 fős közszolgáltató cégnél,(de ahol nem köz-tisztségviselők dolgoznak).
  2010 őszén született a kisfiam, annak rendje módja szerint előbb GYED-en most pedig GYES-en voltam, természetesen gyermekem után igénybe vett fizetés nélküli szabadság kérvényezése mellett stb.
  Október 20.-án kisfiam betöltötte a három éves korát. Ezt megelőzően természetesen felvettem a kapcsolatot a munkahelyemmel és érdeklődtem a teendőkről. Igaz teljesen átszerveződött a munkahely , és új igazgatója is van , de tájékoztattak, hogy visszavárnak, a helyem meg van sőt még hiányzik is 2 fő mivel időközben ők is elmentek szülni stb,..és hogy az új MT szerint egy nyilatkozatot kell tennem az igazgató felé írásban hogy vissza kívánok térni a munkahelyemre. Ennek eleget is tettem tehát~60 nappal a GYES lejárta előtt írásban un.”Nyilatkozatban” jeleztem, hogy gyermekem után igénybe vett fizetés nélküli szabadság 2013. Október 20-val bezárólag lejár, erre való tekintettel ismét munkába kívánok állni, és kértem szíves tájékoztatást munkába állásommal és a szabadságok kiadásával kapcsolatban.
  Ezzel párhuzamosan felvettem a kapcsolatot volt főnökömmel, aki szintén arról biztosított, hogy visszavár, szüksége van rám, munkámmal meg volt elégedve stb..
  Tehát megnyugodtam, lesz helyem legalábbis remélem. Nem mindegy mivel sajnos nálunk is a lakás devizahitel igencsak „megnyomorítja”a megélhetésünket, – bár tudom sokan így vannak ezzel – ezért számítok, számítunk a volt „helyemre” is..

  Csakhogy időközben igencsak fura híreket kaptam.
  Igaz hogy a terület, és a munkakör ahol dolgoztam továbbra is megvan, – és továbbra is meglesz- igaz hogy létszám”hiánnyal” küszködnek, igaz hogy várnak vissza, de az új igazgató nem igazán szeret engedélyezni semmit, különösen a „régi” dolgozókkal bizalmatlan. (Régi dolgozónak számít nála, aki 5-10 éve már ott dolgozik). Az is igaz hogy felvettek ~ 40 -50 új dolgozót, a régi munkaköröket átnevezték stb.. de az Én munkaköröm továbbra is meg van, de az igazgató nem igazán akar /szeret aláírni ilyen kérelmeket (??) Pl. Egy nemrég visszatérő anyuka érdekében szabályos harcot kellet vívnia a volt főnökének az igazgatóval azért, hogy visszavegyék.

  Bizonytalan lettem, ezért tovább érdeklődtem munkahelyemen.
  Volt főnököm továbbra is visszavár, és elmondása szerint még mindig mínusz létszámmal üzemelnek, de még nem jutott be az igazgatóhoz ( 55 nap után sem) hogy beszéljen vele.
  A HR-es kolléganő arról tájékoztatott, hogy bizony, ha az igazgató aláírja a „kérelmemet” (Én nyilatkozatot adtam be,..) csak akkor tehetünk bármit is, addig nem, de azért megmondja, hogy mennyi felgyűlt szabadságom van (67 nap), addig is várjak türelmesen . (?)

  Most 20.-án letelt (!!) a gyermekem után igénybe vett fizetés nélküli szabadság és a GYED is. A helyzet változatlan, vagyis az új igazgató még nem „írta alá” a „kérelmemet” azaz nyilatkozatomat, (bár nem igazán értem, hogy egy nyilatkozaton mit kell aláírni), többször érdeklődtem és írtam e-mailt a HR felé, hogy mikor kell bemennem pl. egyeztetni, vagy mikortól tölthetem szabadságomat, a válasz az hogy az új igazgató még nem írta alá a nyilatkozatomat. Időközben a HR-t is központosították új dolgozókkal, és mivel velük már nincs meg a régi jó kapcsolatom, az az érzésem hogy nem igazán működik a régi „humán-politika a kismamákkal szemben” nem igazán kommunikatívak, egyszóval nem a régi pozitív hozzáállás tapasztalható részükről.

  Tanácstalan vagyok. Most aztán se GYED se szabadság se fizetés esetleg SE munkahely?
  Annak ellenére, hogy vezetőim arról tájékoztattak, hogy várnak vissza, hogy szükség van a munkámra, és hogy a helyem is meg van?
  Nem kellett volna a munkáltatómnak kötelezően lépnie 20.-ig valamit?
  Vagy esetleg 20.-ától nem kell állásidőd fizetnie a munkáltatónak részemre a vonatkozó Tv szerint?
  Vagy 20-ától automatikusan töltöm a fizetett szabadságomat? Mi a helyzet a novemberre és decemberre vonatkozó –részarányos-juttatásokkal?
  Sajnos ezekre sem kaptam választ eddig az új Hr-esektől…

  A kismamák valóban ennyire kiszolgáltatottak?
  Meddig vagyok köteles állni és várni?

  Nagyon örülnék, ha valamilyen hasznos tanáccsal tudnál tudnátok ellátni.

  Köszönettel : Zsóka

  • Kedves Zsóka!

   Ha 2010 őszén szültén, akkor álláspontom szerint semmiféle nyilatkozatot nem kell adnod, pláne nem 60 nappal előbb. Ha az Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy, akkor a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságot annak 3 éves koráig igényelted, azaz nem a szabadság idő előtti megszakításáról van szó (erre vonatkozik ugyanis az előzetes jelzés, de ez sem kérelem, hanem egyoldalú jognyilatkozat, ami után legkésőbb 30 nappal kell a munkáltatódnak foglalkoztatnia / felmondania, ha megfelelő indoka van rá). Azaz a kérelmet el is felejtheted, nem kellett volna ilyet írnod. 🙂
   Ha lejárt a 3 év, akkor a következő lépés a felhalmozott szabadságok kiadása, erre az időre bér illet meg, tehát november 10.-éig a számládon kell, hogy legyen az időarányos fizetésed. Ha ez nincs ott – nem hiszem, hogy ekkora hibát követnének el – akkor azonnal jelezd ezt nekik, írásban, s kérd haladéktalanul a szabadságnapokra téged megillető távolléti díj utalását!
   Ha kiadták az összes szabadságot, akkor pedig mindenképpen nekik kell lépniük, vagy tovább foglalkoztatnak az eredeti munkakörödben, vagy másikat ajánlanak (amit vagy elfogadsz, vagy nem), vagy ha tudnak, megfelelő, valós indokkal felmondhatnak neked, írásban!
   Hogy az új igazgató mit szeret, meg mit nem, az egyéni ízlés, addig, míg a döntését jogilag megfelelő indokkal nem tudja alátámasztani, bármit szerethet :-). De sajnos az, hogy emberhiány van a cégnél, azaz sok a munka, és kevés a dolgozó, nem azt jelenti, hogy van üres állás, ahová te visszatérhetsz. Arról, hogy mi lehet egy visszatérő anyuka sorsa, itt olvashatsz többet:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Türelmesen várd ki, hogy leteljenek a szabadságok, és írj egy rövid levelet a HR-nek, hogy utánajártál, s tekintettel arra, hogy nem megszakítottad idő előtt a fizetés nélküli szabadságot, hanem az lejárt (mert lejárt a 3 év), tekintsék tárgytalannak a “kérelmedet”, mert nem is kellett volna ilyet beadnod. S várod a részükről a további egyeztetést, lehetőleg még a szabadságok kiadása alatt, hogy az eredeti munkakörödbe tudsz-e visszatérni, vagy egy másikat tudnak felajánlani?
   Aztán meglátjuk… ha új hír van, írj ide válaszként, s így egyben látom a teljes ügyedet, s segítek a továbbiakban is.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ágnes!

  Köszönöm, hogy ilyen részletesen válaszoltál, kicsit megkönnyebbültem, hogy nem Én “rontottam” el valamit az ügyben, sőt ezek szerint többet is tettem 🙂 mint kellett volna.
  Közben sikerült nagy nehezen felvenni a kapcsolatot a cég HR-sével, aki arról tájékoztatott, hogy sajnos még mindig nem sikerült az igazgatóval aláíratnia a “papíromat” …(de ahogy írtad ezt akkor papírt el is felejthetjük ) de addig is menjek be, és írjuk ki a szabadságomat. Megetettem.
  Egyúttal felkerestem volt „nagy főnökömet” és az új”kisfőnökömet” akik továbbra is arról biztosítottak, hogy visszavárnak, számítanak rám.
  De igaz, pontatlanul fogalmaztam az előző írásban “a sok munka kevés ember tekintetében”,.. ez úgy értendő pontosan, hogy a 8 fős csoportból (rajtam kívül) 1 fő elment külföldre, 1 fő pedig elment “babázni” 🙂 tehát velem együtt, ezáltal jelenleg (-) 3 fővel üzemelnek, helyemre és helyükre nem vettek fel senkit…

  De azért egy kis üröm is vegyül az örömbe ugyanis ismét érdekes híreket halottam:
  Főnököm –aki nagyon rendes volt eddig is-tájékoztatott, igaz nem hivatalosan tehát inkább megsúgta- hogy igaz Ők nagyon szeretnék ha a helyemre kerülnék vissza de a Cég új Hr-esének „pompás új alkotó ötletei” vannak az új vezetés felé.. Pl: Engem nem a volt munkakörömbe kíván elhelyeztetni (pedig ahogy említettem a helyem és még 2 hely meg van) hanem egy a munkahelytől távolabb eső, azaz helyileg máshol elhelyezett ügyfélszolgálati jellegű más munkakörbe, más munkaidő beosztással stb.
  Tenné ezt ezért mert a jelenleg ott dolgozó „új munkaerő”(akit nemrég vettek fel) nem igen felel meg nekik, a képességei miatt és jobbnak látnák ha az Én helyemre ülne be a „központba”.
  Azonban ez nem igazán tetszik a vezetőimnek sem és nekem sem, ugyanis ezáltal eléggé lehetetlenné tennék a munkavégzésemet,gyermeknevelésemet mivel a babámat nem tudnám ellátni rendesen , mivel a munkaidő pl. több napon keresztül esete 7 –ig (!!!) tartana, és nekem nincs szülői/hozzátartozói segítségem, akire külön számíthatok, férjem meg megint más munkaidő-paraméterekkel dolgozik, nem beszélve a plusz utazgatásokról – mivel nem a jelenlegi munkahelyre kellene bemennem, dolgozni, hanem attól távolabb. A jelenlegi munkaköröm tökéletes a mama szerephez mivel reggel 7-től du 3-ig tart tehát meg tudok oldani mindent, ami a gyermekneveléshez ellátáshoz szükséges.
  Szép humánpolitika az ilyen mondhatom.

  Egy Kismamát kényszerítenének olyan helyzetbe, hogy nem tudja ellátni anyai feladatait, szemben egy egyedülálló független „leány-munkaerővel szemben”aki nem felelt meg a jelenlegi posztra, csak ezért – mert bizony ez is hozzátartozik- az új vezetéshez fűződő protekcióval rendelkezik…

  Az az érzésem (és főnökömnek is, akik nem igazán támogatják ezt az ötletet, de nem tehetnek semmit) hogy ez egy „direkt ellehetetlenítő” megoldás javaslat részemre az új HR részéről annak érdekében, hogy ne fogadjam el az új felajánlott munkakört és agy majd felmondhatnak. De kíváncsi vagyok, hogy mi lenne az a megfelelő, valós indok amivel ebben az esetben felmondhatnak nekem?

  Lehet-e “megfelelő indok” akkor a részükről, ha meg van a régi helyem (sőt még kettő) és nem töltötte be senki?
  Lehet-e megfelelőindok az, hogy a másik kollegina nem felelet meg az eredeti munkakörében ezért Őt az Én helyemre teszik?

  Ebben a kiélezett és kiszolgáltatott “kismama-foglakoztatási” munkarendszerben úgy érzem, hogy az Én esetemben joggal és megalapozottan ragaszkodhatok ahhoz, hogy tovább foglalkoztassanak az eredeti munkakörödben, pláne ha főnökeim támogatását is élvezem, és nem kevésbé figyelembe véve azt hogy meg van a helyem.

  Üdvözlettel:
  Zsóka

  • Kedves Zsóka!

   Nem az a kérdés, hogy hányan dolgoznak jelenleg, hanem hogy van-e betöltetlen állás. Hiába ment el két fő (külföldre és babázni), ha időközben úgy döntöttek, ezeket nem pótolják, akkor most nincs üres munkakör. Akkor van, ha pl. hirdetik, vagy a neked való felmondás után egy nappal belép egy végzettségben, gyakorlatban képességben nagyon hasonlító munkavállaló a te korábbi munkakörödbe, vagy a másik kolléganőt valóban átteszik a te helyedre (kérdéses persze, hogy mikor teszik át, ha ezt a te elküldésed után 1-2 hónappal teszik meg, már nem könnyen bizonyítható, hogy kinek volt igaza, mondhatják, hogy hát 2 hónap múlva annyi lett a munka hirtelen, hogy kellett még egy fő…). Ha egyértelműen volt üres munkakör, azt nem neked adták, s felmondtak azzal az indokkal, hogy nincs üres munkakör, perelhetsz, s majd a bíróság eldönti, jogszerű volt-e a felmondás, vagy jogellenes. De most van üres munkakör? Az hogy valaki elment egy munkakörből, nem jelenti, hogy az most is nyitott, most is üres. Érted a különbséget?
   Vagy a régi munkaköröd (ha üres), vagy megállapodtok egy újban (megállapodtok, azaz nem kényszeríthetnek), vagy felmondás (ha van rá megfelelő indokuk). másik munkavégzési helyet, vagy munkakört nem vagy köteles elfogadni, de ha nem tudtok megállapodni, s a régi munkaköröd nem üres, akkor könnyen megteremted azt a helyzetet, hogy felmondhassanak a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva.
   A főnököd mennyire támogat téged? Ha nagyon, akkor ragaszkodjon hozzád, és kész! Nehogy már egy HR-es írja felül a vezető igényeit…
   Sok sikert:

   Ági

 4. Kedves Ági!
  2013 12 08-án lesz 2 éves a fiam tehát eddig leszek gyeden
  Nem megyek még vissza dolgozni csak májusba
  Szeretném megigényelni a gyest, a munkaügy szerint van 36nap szabim amit kiszeretnék venni mielőtt munkába állok.
  Az lenne a kérdésem,hogy mi a teendőm mivel én 8 órában vagyok alkalmazva , kell-e szüneteltetni a gyest szabi alatt?
  VÁLASZODAT KÖSZÖNÖM ELŐRE IS!

  • Kedves Ungvári Zoltánné!

   Ha még nem szeretnél visszamenni dolgozni, akkor egyenlőre nem foglalkozz a szabadságokkal, hanem igényeld a GYES-t. Ha majd vissza szeretnél mennyi jövőre, akkor – a jövőre várható törvényi szabályozás szerint, ami már meg lett szavazva, de még nem lett kihirdetve – már lehet GYES mellett korlátlanul is dolgozni, azaz a GYES és a 8 órás szabi már nem zárja ki egymást.
   Figyeld majd a híreket, mielőtt visszamennél 1-2 hónappal, s érdeklődj akkor újra, akár itt is!
   üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  Nagyon elkeseredtem 🙁
  Február 25-én lejárt a Gyesem, a kisfiam betöltötte a 3. évét. A cégnél május 7-ig papíron szabadságon vagyok. A napokban egyeztettem a főnökömmel a visszamenetelemről, és sajnos nagyon nem látom pozitívan a jövőt. A munkámra igény van (mint ahogyan távdolgozom itthonról kisfiam 3 hónapos kora óta, erről minden hónapban számlát ‘szereztem’), de nem vesznek vissza, jobban mondva nem akarnak bejelenteni, és a korábbi feladataimat sem akarják visszaadni, arra hivatkozva, hogy a cégnél egy fillérrel sem emelkedhetnek a költségek. Illetve arra is, hogy hamarosan pályázni akar a vállalat egy támogatásra, ami létszámfeltöltéssel és jelentős adó- és járulékkedvezménnyel jár a cégnek. A bérem nevetséges lenne, viszont a munkát szeretem, és már a gyereket is beirattuk a munkahelyemtől kettő percre lévő oviba. Milyen lehetőségeim vannak? Mert most egyáltalán nem látom a május 7-i utáni helyzetemet. Különösebben az sem hatotta meg a vezetőséget, hogy a Gyesről visszatérő anyukák után két évig járulékmentesség van… 🙁

  Megtisztelő válaszodat köszönöm.

  Lina

  • Kedves Lina!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Van itt a blogon két cikk, ami az új Mt. miatt kialakult helyzettel foglalkozik, ezeket olvasd el kérlek:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Ebből láthatod, hogy milyen esetekben mondhatnak fel neked. Ha te úgy véled, hogy a felmondás nem jogszerű, akkor érdemes egy ügyvédet, vagy jogi tanácsadást felkeresni, s tájékozódni, hogy érdemes-e pert indítani. Erre sajnos én nem tudok most választ adni, mivel erről majd akkor lehet először gondolkozni, ha a felmondást közölték, s látod, mi benne az indok (ugyanis az indok valóssága és okszerűsége a kérdés ebben az esetben).
   Addig is érdemes lenne egyeztetni velük, hogy ha úgy látod, valóban lenne munka, s van üres munkakör, talán meg tudod győzni őket. De sajnos ha fel akar mondani, fel fog… az persze már kérdés, hogy ennek mi lesz a következménye.
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 6. Kedves Ágnes!

  Elnézést, ha kapott már hasonló kérdést, még nem volt időm végigolvasni a hozzászólásokat!

  2014.07.20-án megkezdem a Gyest két kislányom után (munkaviszonyom 2005.09.19-től folyamatos). Röviden: jövő év közepére vagy végére tervezzük az újabb babát. A terhesség megállapítása után táppénzre mennék, a férjem pedig Gyesre.

  A táppénz miatt a fizetés nélküli szabit mindenféleképpen meg kell szakítanom (szabadságot nem szeretnék igénybe venni)? Az OEP-es ügyintéző szerint csak a Gyest kell majd visszamondanom…

  Ha mégis megszakítás lesz, akkor annak mi a menete, mire kell figyelni? Egyszerre bejelentem a terhességet írásban, és megszakítom a fizetés nélküli szabit is, majd 30 naptári nap múlva táppénz és utána Gyes lemondás? Mindez mennyire támadható a cég részéről – a táppénz harmad miatt (hiszen valójában nem a munkába állás a cél, hanem csak anyagi okokból megyek táppénzre)?
  Ha a baba csak jövő év végén érkezik, akkor a táppénzes időszak alatt letelik a lányok 3 éves koráig kért fizetés nélküli szabi. Ekkor sem mondhat fel a cég?

  A Gyed/Gyes melletti korlátlan munkavégzés (és így 8 órás táppénz) lehetősége a 2014. január 01-je előtt született gyermekekre is kiterjed, ugye?
  Amúgy ikrek esetén fizetés nélküli szabadságra meddig vagyok jogosult (3 éves korukig, vagy a Gyes folyósításáig)?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Móni!

   A kérdéseid egy része nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási jellegű, ezekben nem én vagyok a megfelelő szakértő, de azért próbálok segíteni.
   A fizetés nélküli szabadság és a keresőképtelenség alatt folyósított táppénz biztosan kizárják egymást, mert a fizetés nélküli szabadság azt jelenti, hogy nincs munkavégzési kötelezettsége az anyukának, a táppénz meg akkor jár, ha valaki dolgozik, de éppen keresőképtelen, s eme időre ezt az ellátást kapja bér helyett. Az első kérdésre tehát az a válasz, hogy a fizetés nélküli szabit mindenképpen meg kell majd szakítani, ha dolgozni akarsz, s táppénzre jogosult lenni. Ha már ezt várandósan teszed, akkor az állapotodat mindenképpen jelezd a munkáltatód felé, ugyanabban a levélben, ami a megszakításról szól, így védett leszel. Azt, hogy ők ehhez mit fognak szólni, előre nem tudhatom, de bizonyára nem díjazzák, hogy valós munkavégzési szándék nélkül táppénzt szeretnél igénybe venni, aminek az 1/3-a az ő költségük… sajnos ez bárhogy is nézzük, nekik többletköltség ahhoz képest, hogy ha fizetés nélkülin maradsz, s semmilyen költséget nem okozol. Más lenne a megítélése, ha dolgozni mennél vissza, s egy-egy alkalommal valós keresőképtelenség idejére vennéd ezt igénybe. Azt, hogy ezt pontosan hogyan időzítsd, érdemes lenne egy hiteles forrásból megtudni, az én ismereteim szerint (de ugye írtam, hogy én nem TB szakértő vagyok), csak annak jár táppénz, aki dolgozik, azaz ha nem dolgoztál a fizetés nélküli szabi után, nem lehetsz keresőképtelen sem. Tudtommal év elején még sok vita volt abból, hogy mi is minősül munkavégzésnek, s több esetben nem adták meg a táppénzt annak, aki fizetés nélküli után szabin volt, majd onnan akart táppénzre menni (mert ugye nem végzett munkát, hanem szabin volt).
   Amíg odahaza vagy, védett vagy, nem mondhatnak fel. Ha megszakítod a fizetés nélkülit, s várandósan teszed ezt, védett vagy. Ha nem várandósan, akkor felmondhatnak neked megfelelő indokkal, akár táppénz alatt is (ekkor a felmondási idő akkor indul, ha újra keresőképes vagy, legkésőbb a betegszabadság lejártát követő egy év után.
   A GYED és GYES melletti munkavégzés minden egy évnél idősebb baba anyukájára vonatkozik, s ikrekkel pedig addig maradhatsz otthon, amíg GYES-t kapsz, ez pedig a tankötelessé válás évének vége.
   Szerintem mindenképpen járd körbe jól ezt a kérdést, s gondold át, biztosan ezt akarod-e? Több kockázat is van benne, adott esetben akár fel is mondhatnak neked!
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ágnes!

  2014. július elejéig még GYED-en vagyok kislányommal és éppen azon töröm a fejem, hogy mi legyen a továbbiakban, mert valószínűleg a munkahelyemre nem tudok visszamenni (átalakítás volt az osztályon és most 1 ember végzi azokat a feladatokat, amelyeket annak idején legalább ketten csináltunk).

  Ennek kapcsán felmerült bennem egy olyan kérdés a napokban (egyik kismama társam felvetése alapján), hogy mi a helyzet, akkor, ha én nem kérelmeztem a munkáltatómtól a fizetési nélküli szabadság engedélyezését? Őszintén szólva fogalmam se volt róla, hogy nekem kell egy ilyen kérelmet benyújtanom és a munkahelyemen sem figyelmeztettek rá. Már a második gyermekemmel vagyok itthon GYED-en, de nekem ez a kérelem dolog kimaradt az életemből.

  Adódhat nekem ebből bármilyen hátrányom? Tudom esetleg pótolni ezt az elmulasztott kérelmet? Egyáltalán van ennek jelentősége vagy a GYED igényléséről szóló nyomtatvány benyújtása már feltételezi, hogy én fizetés nélküli szabadságot szeretnék igénybe venni?

  Az említett kismama társam szerint, azért van jelentősége, mert abban fel kellett tüntetni, hogy mettől meddig veszem igénybe a fizetés nélküli szabadságot és, ha én a GYES idejére mondjuk már nem kértem volna és visszamennék dolgozni, akkor nem élvezek védettséget a gyermekem 3 éves koráig.
  Ellenkező esetben pedig igen.

  Ahogy én olvasgattam a blogját (ezzel a témával kapcsolatban), azt szűrtem le, hogy arra hivatkozva, hogy nincs a képességeimnek megfelelő betöltetlen állás felmondhat bármikor a munkáltató.

  A segítségét szeretném kérni a fenti probléma megoldásában!

  Előre is nagy köszönettel,
  Rita

  • Kedves Rita!

   Sok anyuka nem írt alá ilyen kérelmet, mert sok cég nem is küldte ki nekik, s korábban nem volt kötelező sem, csak 2012. július elseje óta. Ha tehát ez elmaradt, semmi baj, te biztosan fizetés nélküli szabin vagy, s ezt ők is tudják, de azért ha ez megnyugtat (mert a dátumokat nézve pont ott vagy a törvény hatályba lépése körül), írj egy levelet nekik, hogy a gyermek 3 éves koráig kéred! A védettség jelenleg úgy néz ki, hogy aki odahaza van fizetés nélkülin, az védett, aki meg nem, mert egy jognyilatkozattal megszüntette, vagy lejárt a 3 év, annak felmondhatnak. Ha tehát visszamennél dolgozni a GYED után, nem lennél korlátlanul védett, ha volt nyilatkozatod, ha nem… Olyan pedig, hogy két éve otthon vagy, s nem kérted a fizetés nélkülit írásban, s egyszer csak hirtelen felmond a cég neked, mert erre rájönnek, nem igazán reális :-). Jóhiszeműség, mint Mt. alapelv: ha eddig odahaza voltál, vajon mit gondol a cég, min voltál eddig az elmúlt másfél évben? Nem mondhatják, hogy nem fizetés nélkülin, hanem igazolatlanul hiányoztál, s ők most ezért pont most felmondanak…

   A visszatéréskori felmondási indokot jól látod, sajnos ez a helyzet… ha nincs üres, betöltetlen állás a 3 éves kor előtti visszatérésnél, vagy van, felajánlják, de te elutasítod, akkor felmondhatnak. Erről többet itt:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm szépen a megnyugtató választ, Ági! Időközben pótoltam a fizetés nélküli szabadságról szóló nyilatkozatot a munkáltatóm felé. 🙂

    Üdv,
    Rita

    • 🙂

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás