Kérdezős bejegyzés

Szerző: Dátum: 2015. aug. 24. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 162 hozzászólás

Üdvözöllek!

Jelenleg szülési szabadságon vagyok, a blogon és a Dolgozó mami Facebook oldalon is szünetel a kérdezés lehetősége, sajnos nem tudok személyes tanácsadást vállalni, sem egyéni kérdésekre válaszolni!

 

Kérlek, olvass tovább, hogy megtudd, milyen módon tudsz mégis segítséget kapni munkajogi vagy álláskeresési témában!

nyílpiros (150 x 106)

 

A blogon található írásokban nagy sok információ megtalálható, kérlek, kezdd ezekkel, olvasgass egy kicsit. Munkajog és álláskeresés témában 6 éve írok rendszeresen, így nagy a valószínűsége, hogy megtalálod a választ a kérdésedre, csak egy kis időt kell szánnod rá. 🙂

Megnézem a blogot!

 

Vannak ingyenes hírlevél-sorozataim, kifejezetten várandósoknak, kisgyerekes anyukáknak, s álláskeresőknek.  Ezekre is érdemes feliratkozni!

Megnézem az ingyenes hírleveleket!

 

Ezen kívül két munkajogi e-book-om van még, amiben sok-sok év munkáját, munkajogi tapasztalatát gyűjtöttem össze, ezekből az összes fontos munkajogi kérdésre részletes, közérthető választ kaphatsz!

Az alábbi gombokra kattintva bele is olvashatsz a könyvekbe!

Várandós vagyok, érdekel az e-book!

Kisgyerekes anya vagyok, érdekel az e-book!

 

Ha pedig álláskeresésben vagy, ez a két tanulmány nagyon sokat segíthet, hogy ne próbálkozz eredménytelenül hónapokon keresztül, hanem gyorsan az álomállásodban landolj!

Állást keresek, érdekelnek a tanulmányok!

Ajánlott bejegyzések:

162 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Keresgéltem a honlapon, de nem találtam ilyen témát, elnézést, ha mégis van. Akkor egy linkkel szeretnék segítséget kérni.
  a Helyzetem: távmunkában dolgoztam a gyerekem születése előtt, munkaszerződésemben is ez szerepel a munkakör megnevezés alatt. Munkáltatóm kiküldött egy módosítást, melyben változik a munkavégzés helye és a munkakör. A munkakör megnevezésében immáron nem szerepelne a távmunkás szó. Nekem ez hátrányosnak tűnik, mivel továbbra is otthonról szeretnék dolgozni. Érdeklődnék arról, hogy ezt a módosítást el kell-e fogadnom. Megtehetem-e, hogy nem fogadom el? Ekkor mi várható? A munkakör tartalma egyébként ugyanaz lenne, a (számomra kiemelten fontos) távmunka kivételével. Előre is köszönöm a választ

 2. Kedves Agi!

  Erdeklodni szeretnek potlekkal kapcsolatban, amit ugy tudom a MT szabalyozhat. Tudnal kerlek segiteni?

  Ha a munkahelyem kozpontja nem egyezik meg a munkavegzes helyevel, s havonta kell a kozpontba mennem dolgozni egy kozel 2 oras ut utan, ugy tudom potlek jar az utazas idotartamara – mert ugye a munka utan meg k 2-3 ora, mire hazaerek? Bar neha eljohetek 1 oraval korabban…

  Ha igy van, mi a potlek osszege es hol talalok erre hivatkozast?

  Nagyon koszonom! Szep napot,
  Nori

 3. Kedves Ági!

  Az alábbi kérdéssel fordulok hozzád. A gyermekem betöltötte a két évet, így megkértem a munkáltatómtól a gyermekem 3 éves koráig a fizetés nélküli szabadságot, amit meg is kaptam a “gyes” idejére, ám arra nem vagyok jogosult, mert jelenleg külföldön élünk. Felmondani készülök, de fogalmam sincs, hogy emiatt lehet-e bármilyen problémám, pl. hogy akkor most talán senki nem is fizeti utánam a TB-t, és kifizettetik (Németországban a párom által családi biztosításunk van, így biztosításom van, de otthon a TB-ben így nem tudom lejelenteni, mert amig nem volt biztos hogy hogyan boldogulunk kint, nem akartam felmondani), vagy a felmondáskor vmi probléma. Kötelezhet -e a munkáltatóm a felmondásnál bármire. (felmondási idő letöltése, stb.) Mire kell figyeljek a felmondásnál ilyen esetben. Közalkalmazott vagyok, és amikor eljöttem szülni még pedagógus szabit kaptunk, ám a gyermekem egy éves kora körül ezt az én munkakörömben megszüntették, akkor most a felmondáskor a szabadsággal mi lesz? A szülés előtti vagy az azutáni szabi számít, mert az én esetemben fél hónapról van szó? Előre is köszönöm, ha válaszol.

 4. Szia én csak azt szeretném kérdezni hogy ha táppénzen vagyok akkor idő arányosan elveszik a szabadságom 2015-ben is ?

 5. Kedves Ági!

  Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, mely talán nem olyan szokványos. Jelenleg másfél éves kislányommal vagyok GYED-en és a munkáltatómnál olyan változás állt be, hogy eladják a céget ( az eladás formáját nem ismerem illetve nem is tájékoztattak az eladás tényéről (csak miután meg fog történni). Minden információt bizalmasan egy volt munkatárstól tudok. Magyar tulajdonosnak adják el – az elkövetkező hónapokban, majd a végelszámolást az új tulajdonos fogja elvégezni. Egyedül én vagyok már csak alkalmazott a cseh tulajdonú cégben. 2009. júniusa óta áll fenn a munkaviszonyom.
  Kérdéseim a következőek lennének:
  – az eladásból adódóan fog-e kár érni engem:
  – ha végelszámolja az új tulajdonos a céget végkielégítés jár-e nekem? (gondolom ha a cseh cég kerülne végelszámolás alá, akkor kapnák végkielégítést?) Ez milyen összeg lenne?
  – a szülés előtti szabadságom és a mai napig járó szabadságok el fognak veszni? Egyáltalán ezek kifizetésre kerültek volna, amennyiben 2 év után visszamegyek dolgozni (ha nem szűnne meg a cég)?
  – van-e olyan teendő, amivel ebben az esetben időben tudnék lépni (a javamra)?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:

  Szücs P. Orsolya

 6. Kedves Ági! Szeretném megtudni, ha gyed mellett megyek vissza dolgozni, akkor mindkét jövedelmemből vonnak le adókat és járulékokat? A gyedet a kormányhivatal utalja nekem, mert a munkahelyem nem tb kifizetőhely. Illetve azt szeretném megtudni, hogy melyekből mennyit vonnak.
  Válaszodat előre is köszönöm! Remélem olyan témát dobtam fel, ami sokmindenkit érdekel!

 7. Kedves Ági!

  A következő kérdésben szeretném kérni a segítségedet: ha a határozott idejű munkaszerződésem lejártakor a munkáltató kifizeti a bent maradt szabadságomat, ez munkabérnek számít-e, vagyis abban a hónapban le kell-e mondanom a GYED-et, ha a gyermekem még nem lesz akkor 1 éves?

  Válaszodat előre is köszönöm!

 8. Ha nem vesznek vissza a munkahelyre mert nincs a képzettségemnek megfelelő hely és felmondanak, de 6 hónapon belül kineveznek, felvesznek vkit teljesen azanos munkakörbe akkorlétezik bármilyen joggyakorlat a felmondás megtámadására?

 9. HozzászólásKedves Ági!

  Kölcsön munkaerőként dolgoztam egyazon
  cégnél több, mint 5 évet, majd 2 gyermekem
  született, 2 és fél év különbséggel. A
  második gyermekem születését követő napokban
  kaptam a tájékoztató levelet, hogy a
  kölcsönbevevő cég minden kölcsönzött
  dolgozóját átveszi saját állományba,
  kivétel a kismamákat. Ők állományban maradnak
  a kölcsönzőnél, és majd pályázhatnak a
  hirdetett állásokra az addigi
  kölcsönvevőhöz. Nagyjából 10 éve vagyok
  állományban a kölcsönzőnél (kb. 5 év aktív
  munka, majd táppénz, GYÁS, GYED-2 gyerekkel) A
  kölcsönvevőnél közben megszűnt a munkahely
  és a munkakör, amiben dolgoztam. Nemrég
  jeleztem, hogy visszamennék dolgozni,
  részmunkaidőben a GYES mellett, de tartok tőle,
  hogy a kölcsönzőcég megválik tőlem.
  Kérdésem lenne, hogy jár-e végkielégítés,
  és ha igen, mennyi időre?
  Előre is köszönöm, ha válaszolsz!

 10. Kedves Ági!

  2010-ben született kisfiam, 2012-ben kislányom, azóta itthon vagyok gyeden, gyesen… – tervezem a munkahelyemre való visszatérésem. Most számolom ki az évek alatt összegyűlt szabadságomat az “5 tipp az otthonlét alatti szabadságok kiszámításához!” dokumentumod segítségével. Kérdésem: kisfiam tartósan beteg, 2013.10.01. óta kapok rá emelet összegű családi pótlékot a tartós betegsége miatt. Így 2013-ra is jár a 2 nap pótszabadság tartós betegsége miatt? Vagy nem jár 2013-ra ez a pótszabadság, mert csak két hónapra járt az emelt összegű családi pótlék a 12 hónapból?
  Válaszod előre is köszönöm! Fantasztikus a munkajogi hírleveled és a szabadságszámításos segítség is!

 11. Kedves Ági!

  Jelenleg 2 éves lányommal GYES-en vagyok. Jövőre lejár a vele járó GYES és van egy 6 éves kisfiam , aki diabéteszes. Közigazgatásban dolgozom.Kérdésem lenne, hogy a 3. év lejártát követően, megigényelném a fiam után járó GYES-t, ami 10 éves koráig adható. A 10 éves korig járó GYES alatt az új Mtv. alapján felmondhat a munkáltató, vagy csak amikor lejár.

  Köszönettel: Máthé Réka

 12. Sziasztok,
  Jar itt valaki egyaltalan? Itt eleg regi uzenetek vannak feltoltve, nem is merek kerdezni, pedig igeretesnek tunt a kerdezos blog.

  • Kedves Andi!

   Görgess fel az oldal tetejére, s olvasd el, hogyan és mikor lehet kérdezni. Ott minden információt megtalálsz 🙂

 13. Kedves Ági!

  Láttam a blogodon, hogy nem is olyan régen feszegettétek a kölcsönzéses felmondás feltételeit. Úgy látom, hogy ez a kölcsönzős felállás kissé bonyolítja a helyzetet és nem teljesen tiszta számomra pár dolog. Egyelőre nem tudom, hogy milyen elválással végződik a dolog (munkáltatói, munkavállalói felmondás vagy közös megegyezés), ezért a kérdéseim is az eltérő felállásokra vonatkoznak.

  Engem az érdekelne, hogy ha a kölcsönbevevő cégnél (ahol ténylegesen dolgoztam) azt nyilatkozták, hogy a pozíciómat betöltötték és a cégnél nincs egyéb szabad állás, akkor a megosztott munkáltatói jogok miatt a kölcsönbeadónak is kötelessége állást kínálni nekem?

  Ha a munkáltatói felmondás után a kölcsönbevevő céghez visszavesznek egy olyan kismamát, aki azonos pozícióban, de ottani státuszban van (értsd úgy, nem kölcsönzős), akkor fordulhatok Munkaügyi Bírósághoz?

  Valamint még az érdekelne, hogyha én mondok fel – esetleg közössel válunk el – , akkor is igényt tarthatok az elmúlt évek béremeléseire? (A könyvedben csak a munkáltatói felmondásra vonatkozóan olvastam ezt a lehetőséget.) Ha igen, akkor a felhalmozódott szabikat és a felmondási időt is ezzel számoltathatom el?

  Előre is köszi, ha erre válaszolsz. 🙂

  Üdv: Zsuzsa

 14. Üdvözöllek! Én egy multi cég alkalmazottja vagyok 2003 óta. (Első munkahelyem) 3 gyermekem van, a legkisebb decemberben volt 2 éves. Mivel a Munkatörvénykönyve kimondja, hogy részmunkaidőben köteles visszavenni a cég, ezért 2014. november 11-én irtam nekik egy levelet, melyben jeleztem, hogy a szabadságok kivétele után munkába kivánok állni 4 órában. Jeleztem továbbá, hogy tekintettel 3 kiskorú gyermekemre és férjem folyamatos munkarendjére a munka időm 8-12 v. 10-14-ig szóljon. 2015 Januárjában felhivtam telefonon őket, hogy érdeklődjek a válaszuk felől, majd pár nap múlva visszajeleztek telefonon, hogy a 4 órás munkaidőt engedélyezik, viszont a 6-10 ill. 14-18 kellene járnom dolgozni.Ismét jeleztem irásban , hogy nekem amit ők ajánlanak munkarend nem felel meg, és irásban indokolják meg a válaszukat ha esetleg elutasitják a kérésemet. Erre már válaszoltak levélben, az indok a következő: ” 8-12 ill. 10-14 munkaidőben a munkáltatónál az érintett munkaállomáson megváltozott munkaképességű munkavállalók dolgoznak”.
  Felkerestem őket személyesen, hogy az esélyegyenlőségi megbizott elérhetősége felől érdeklődjek, mondta a HR-es hölgy, hogy ő lenne az. ( vele beszéltem telefonon, vele leveleztem ). Kérdésem a következő: hogy tudnám elérni azt, hogy a nekem megfelelő időben alkalmazzon?
  Ha megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak ezen időben, akkor egy 3 családos édesanya miért nem?
  Az esélyegyenlőségi vonalon elindulhatunk?
  válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözöllek: Orsi

 15. Kedves Ági!

  Nagyából vázolom a helyzetemet és remélem tudsz nekem tanácsot adni.
  Egyedülálló anya vagyok. A gyes és családin kívül nincs más bevételem. A gyermekem 2 éves korában visszamentem a régi céghez dolgozni 8 órában. Ez még nyáron volt így a kisfiamat magán bölcsődébe adtam, majd szeptemberbe kivettem 2 hét szabit hogy átvigyem államiba. Majd kaptam egy telefonhívást a cégtől hogy állásidőre küldenek. Elkezdtem állást keresni de még itt nem tudtam mi lesz így nagyon nem törtem magam. Körülbelül 2 hónapot voltam itthon közben érdeklődtem a cégnél hogy mikor várható az ügyemben valami. Októberben hívtak, hogy menjek be. Mondták hogy be kell vállalni a 12 órás műszakot, de elmondtam hogy nincs ki vigye meg hozza a gyermekemet rajtam kívül és pénzem sincs hogy bárkit felvegyek hogy adott napon hozza meg vigye. Így felmondtak. Kaptam végkielégítést,de azóta hiába keresek és megyek állásinterjúra nem sikerül. Sajáton vállalkozáson gondolkoztam,de nincs kezdő tőkém. Annak örülök hogy a bölcsőde ingyenes és ott a gyerekem elvan látva.
  Szóval nem tudom hogy merre tovább jelen pillanatban. Folyamatosan keresek és szűröm az állásokat amit betudok vállalni de nehéz.
  Minden tanácsot, segítséget szívesen fogadok.
  Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Adrienn

 16. Kedves Ági!
  Segítségedet szeretném kérni szabadság ügyben!
  Csupán arra lennék kíváncsi, hogy a jelenlegi törvénymódosítás szerint jogosult vagyok-e a táppénz alatt felgyülemlett szabadságokra! Folyamatos keresőképtelen voltam veszélyeztetett terhesség miatt 2012 novembere és 2013. június 21-e között!A lányom 2015.június 21-én tölti be a 2.életévét! Ezután vissza megyek dolgozni. A szabadságaimat már kiszámoltam a Tgyás és Gyed idejére! Nagyon köszönöm a válaszod előre is!
  Üdvözlettel: Renáta

 17. Kedves Ági!
  Sürgős segítségre lenne szükségem. 5 éve dolgozom egy multicégnél. 2012.05.15-én igazolást hoztam, a multicégnél, ahol dolgozom, hogy lombik programban veszek részt. A következő hónapban sikerült a beültetés, 2013-ban megszültem a kislányomat. Tavaly kiderült, hogy epilepsziás, így tartós beteggé nyílvánították. Idén februárban jeleztem a visszatérési szándékomat írásban a régi területem felé, ami tőlünk 110km-re van (közben elköltöztünk, ezt is bejelentettem). Nem nagyon lelkesedtek és szóban felajánlották a 180km-re lévő munkalehetőséget. Kértem, hogy ha van rá lehetőség helyezzenek át a közelebbi területre ez a mai napig nem történt meg. Nem akarják a HR-esek egymásra mutogatnak. Pedig ott a közelebbinél lenne munka, de azt szinte letagadta a munkaügyes, de a neten meghírdették. Próbáltam megpályázni, de nem vették figyelembe. A régi területemnél van hasonló munkakör, amibe visszatudnak venni, de kb napi szinten 140km-et kell ingáznom oda-vissza. Vagy egy alacsonyabb fizetéssel járó munkakört ajánlottak fel. Esetleg írjak alá egy közöst, vagy ők felmondanak, mert megtehetik a 2012. júliusi változás miatt.
  Közben átalakulóban van a cég és most írásban is felajánlották a távoli munkakört vagy az alacsonyabb fizetéssel járót. Kérdésem a következő. A lombik miatt melyik törvényhatály alá tartozom, illetve a gyerekem betegsége miatt milyen védelemben részesülök. Nem azért jelentkeztem munkára és kértem az áthelyezésemet, mert jól állok anyagilag. A felajánlott munkakört, ha nem fogadom el, akkor jogosan küldhetnek el? Milyen összeg illet meg ilyenkor? Nem tudom, hogy mit csináljak?!

  Tisztelettel: Gicuska

 18. Kedves Ági!
  2008-óta dolgozom jelenlegi munkáltatómnál, 2013. szeptemberében szültem második gyermekemet. Sajnos a cég soha nem veszi vissza a gyesről visszatérni szándékozó Anyukákat, nekem sincsenek illúzióim.. Most azonban úgy tűnik lenne egy másik munkalehetőség! Azt szeretném megtudni, megtehetem-e, hogy elmegyek az új helyre, de még nem mondok fel a réginél, hanem megvárnám a szeptembert, amikor lejár a gyed, akkor jelezném a visszatérési szándékomat, hogy hátha legalább kapnék onnan egy kis végkielégítést, illetve azért bebiztosítanám így magam, hátha ez az állás mégsem jönne össze!
  Lehet ezt így?
  Köszönöm,
  Barbara

  • Ez engem is nagyon érdekelne!

 19. Kedves Ági!
  Jelenleg GYES-en vagyok a fiammal, a GYES ideje alatt újra babát vártam, de a 21.héten elhalt, és a 23.héten megszültem. (Jogilag úgy tudom ez a 24.hétig vetélésnek számít) A szülés utáni 6 hét szabi ilyenkor jár nekem?
  Nagyon sokat segítene a válaszod.
  Előre is köszönöm szépen!
  Üdv,
  Edus

 20. Kedves Ági!

  Nagyon kérem segítsen nekem, mert már valóban ön tud nekem egyedül válaszolni. 2008 október óta dolgozom egy cégnél,2013 március végén született meg a kisfiam, jovoheten jár le a Gyed. A cég felé már október óta folyamatosan jelzem, hogy visszamennek mielőbb. Folyamatosan türelemre intették, nem akarnak elbocsajtani de legyek türelmes. Múlt héten felhívtak és jelezték mégsem. Úgy eggyeztunk meg, hogy visszavesznek egy hónapra és utána elbocsajtanak. Kaptam is erről hivatalos levelet, amiben nem számomra érthetetlen módon egy február 24.i dátum szerepel. Arról sem kaptam fefelvilágosítást, hogy le kell e dolgozni fizikailag is az egy hónapot vagy sem, jár e a két év alatt osszegyult szabadság vagy szabadsagpenz, attól félek át akarnak verni. KÉREM segítsen, hogy mégis mi az ami mindenképp megillet engem. Nagyon köszönöm a segítséget.
  Tunde

 21. Kedves Ági!
  Nincs véletlenül információd arról mikor kerülhet a Parlament elé az új MT. módosítás?

  Köszönettel:

  Melinda

 22. Kedves Ági!
  A helyzetem a következő: GYES-en vagyok, de alkalmazotti munkaviszonyom van egy céggel. Évek óta gondolkodom azon, hogy váltok munka téren. Egy cég megkeresett, így elvállaltam egy munkát, ami azzal a területtel kapcsolatos, ami engem érdekel. Már az elején közölték velem, hogy az első két hónapban nem fognak fizetni nekem, de megegyeztünk, hogy írunk szerződést, ha a két hónap után a dolog működni fog. Tanulási lehetőségnek fogtam fel ezt a dolgot, mondván a legrosszabb esetben is tanulhattam, csak nem kaptam érte pénzt. Nem működött a dolog, és nagyon rossz viszonyban váltunk el még a két hónap letelte előtt. A munkámat az ő véleményük szerint is jól végeztem, de emberileg nagyon nehéz helyzetbe hoztak, és az ő részükről harag lett, hogy én így nem vállaltam a további munkát. A kérdésem az lenne, hogy mit javasolnál, a jelenlegi munkahelyemen erről szóljak-e, vagy ne? A terveim között az szerepelt, hogy a két hónap után a szerződéssel, a GYED extra adta lehetőségekkel élve részmunkaidőben ezen a helyen fogok dolgozni addig, amíg a gyerekem bölcsödés nem lesz, aztán hogy véglegesen itt maradok-e teljes munkaidőben, az addig kiderül. Most abban sem vagyok biztos, hogy nem fognak rólam valótlanságokat terjeszteni. Mikor védem le inkább magam, ha szólok az “igazi” munkahelyemen vagy sem? Azt már szinte fel sem teszem, mint kérdést hogy – most, hogy munkát keresek ezen az új területen – feltüntethetem-e a CV-mben ezt, mint “társadalmi munkát,” hiszen gyakorlatilag az volt, mert gyanítom, egyértelmű, hogy nem.
  Alapvetően lehet, hogy naiv voltam, bár a környezetemben mindenki azt mondja, hogy nem, mert ez egy nagyon jó lehetőségnek tűnt arra, hogy meglássam, ez a terület nekem való-e. A rágalmazástól viszont tartok, és attól is, hogy visszajut a munkahelyemre ez, hogy itt “dolgoztam,” de ugyan ki hiszi el azt nekem, hogy ezért egy fillért sem kaptam?
  Válaszodat előre is köszönöm: Alexandra

 23. Kedves Ági!
  Kérdésem a következő lenne.
  2001-ben született a lányom,majd a gyed,gyes lejárta után újra táppénzre mentem a Fiammal való terhesség okán. 2005-ben meg született a fiam,majd mire betöltötte 3. évet kiderült,hogy mind a 2 gyermekem tej-,tojás fehérje allergiás. Tehát a fiam után igényeltem a gyest,ami most 2015 április 9.-én lejár a Fiam 10 életévének betöltésekor. 🙂
  A kérdésem az lenne, hogy a plusz 7 évre jár-e bármilyen szabadság?? Ha a kötelező éves szabadság nem -ezt mondja a munkáltatóm-,de a plusz évi 2 nap a tartósan beteg gyerekekre jár-e? Mostanában kiderült, hogy 2008 áprilisa óta nem is írattak velem alá fizetés nélküli szabadságot,a lányommal töltött gyes idejére írtam alá, de a fiamnál nem,csak most 2015.02.15-2015.04.09-ig ( nem tudom ennek van-e bármilyen jelentősége? )
  Mielőbbi válaszodat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Berke Diána

 24. Kedves Ági!
  Két gyermek után most megyek vissza gyedről dolgozni. Mindkettő után jár a gyermekek után járó pótszabadság, illetve mindkettő tartós beteg, így arra még pluszban jár(na) szabi. A munkahelyem azonban csak gyerekenként az első évre (tgyás+ 6 hó) számolja a gynsz-t is, ugyanúgy időarányosítja, mint az alapszabit. Tudtommal a gynszt nem kell időarányosítani, a gyed teljes időtartamára jár. A válasz az volt, azért így csinálják, mert “így szoktuk”. Nem találtam semmit, de le van írva valahová, hogy a gynszt-t kell-e időarányosítani a gyed idején?
  Köszi:
  Judit

 25. Kedves Ági! Jelenleg másfél éves kislányommal vagyok GYED-en. Pedagógusi munkámat 2015.09.01-től szerettem volna folytatni, melyről tavaly nyilatkoztam. Közben a férjem tartós külszolgálati munkát kapott. Én a két tizenéves gyermekemmel és a kicsivel itthon vagyok. Most kéri a főnököm, hogy nyilatkozzak arról, hogy idén nem megyek vissza és hogy várhatóan mikor tudok visszamenni. Megfogalmazódott bennem, hogy mi történik akkor, ha férjem munkája esetleg év közben megszűnik, és itt leszünk három gyerekkel munka nélkül.Ezt elmondtam a főnökömnek, aki azt tanácsolta, hogy ezt is fogalmazzam a nyilatkozatba….hát most itt ülök és próbálom leírni, de nem is tudom, hogy valójában mit akar, egyáltalán kérhet-e ilyen nyilatkozatot? Ez lenne a kérdésem. Köszönöm! Ildikó

 26. Kedves Ági,
  most várom az első babámat, de szeretnék már előre gondolkodni a GYES/GYED alatti munkavégzéssel kapcsolatban.
  Főállásban irodai munkát végzek, mellékállásban műfordítóként tevékenykedem, jelenleg EKHO-s kereteken belül. Utóbbit szeretném a baba mellett is folytatni, tudnál segíteni, milyen lehetőségeim vannak? Ha jól tudom, akkor szerzői jogdíjjal járó tevékenységet a gyermek 1 éves kora előtt is lehet végezni, és a műfordítás ebbe a kategóriába tartozik. Viszont arra nem igazán találtam információt, milyen formában. Gondolom EKHO-val már nem fogom tudni végezni (mivel az főállás mellett végezhető). Az egyéni vállalkozás (mondjuk KATA) lenne szerinted a megoldás? Ez a főállásommal összeegyeztethető lenne? Természetesen a biztos állásomat, és a GYES-t/GYED-et nem szeretném kockáztatni.
  Előre is köszönöm szépen a segítséget!
  Tímea

 27. Kedves Ági!
  Az én kérdésem az lenne, hogy a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Új Mt.) 127. § (5) bekezdése szerint a szülési szabadság tartamát, a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve, munkában töltött időnek kell tekinteni, tehát jár a cafeteria a szóban forgó 24 hétre. Eltérhet ettől a munkáltató bármilyen indokkal (pl saját szabályzatban foglaltakkal)?
  Előre is köszönöm a kedves válaszodat,
  Írisz

 28. Kedves Ági!

  Egyszerűen nem találok választ a kérdésemre hiába böngészem az internetet napok óta.
  2015. szeptemberében lejár a GYES a kisfiam után. Időközben terhes lettem a kistesóval, és amikor a lehetőségeimről kérdeztem a munkáltatót, azt a választ kaptam hogy a felhalmozódott szabadságaim nem kiadhatóak mert megszűnt a munkaköröm. Tudomásom szerint, ha csak egy napot is fizetett szabadságon töltenék a táppénz előtt, már a szerződéses bérem szerint alakulna a CSED és a GYED, illetve a jelenlegi GYES-től sem esnék el, szemben azzal a lehetőséggel ha egyből táppénzre írnak ki ami minimálbér szerinti juttatásokkal járna. A kérdésem az lenne hogy ezek az információim helyesek-e, továbbá hogy a munkáltató megteheti e a munkakör megszűnése esetén hogya szabadságokat nem adja ki?

  Köszönettel: Brigi

  • Kedves Brigi!

   Mint az fentebb, ennek a bejegyzésnek a tetején írtam, nem foglalkozom TB szakértőt igénylő kérdésekkel, mert az nem a szakterületem. Így azt a kérdést, hogy mi lesz a CSED és a GYED számítás alapja, egy TB szakértőtől kéne megkérdezni.
   A szabadságokat a munkáltató ki kell hogy adja a fizetés nélküli szabadság megszakítása utáni 60 napon belül, ez nem függ attól, hogy létezik-e még a munkakör, vagy nem.
   Üdv:

   Ági

 29. Kedves Ági! Kérdésem a következő lenne: jogszerűen megteheti e a munkáltató, hogy a helyemre határozott idejű szerződéssel (amíg gyesen vagyok a gyermekemmel) felvett munkavállalóval határozatlan idejű szerződést köt, így amikor visszatérnék, nem tud felkínálni a végzettségemnek, tudásomnak, stb megfelelő állást. Válaszodat köszönöm előre is: Irén

 30. Kedves Ági!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, hasznosnak bizonyul. Köszönöm. Két kérdésem bárkihez szól, aki tud nekem választ adni rá. Az ELSŐ kérdésem, hogy mivel a várandóságom nagyon az elején van ( 5.hét most lesz az első UH) mikor a legcélszerűbb bejelenteni a munkáltatónak, hogy állapotos vagyok? Mert már nem tudok különbséget tenni a “minél előbb” és a “várjuk ki a 12. hetet” között. Babonából megvárnám a biztos 12. hetet, de sajnos az egész munkahelyem egy nagy “pletykatanya” és félek, hogy úgy is, hogy a munkatársaimnak semmit nem szóltam így is kiderül és észreveszik rajtam, mivel többségük nálam idősebb és mindenki anya. A MÁSODIK kérdésem ,hogy amikor bejelentem az állapotosságomat (tudom, hogy írásban kell) elég egy kétpéldányos nyomtatványt készítenem és bevinni az irodába aláíratni vele? Illetve KIVEL írassam alá kifejezettem az igazgatóval vagy a munkaügyessel és az továbbítja a nagyfőnöknek vagy a felettesemmel? Kérdéseim bárkinek szólnak, aki tudna nekem célszerű választ adni. Köszönöm

 31. Kedves Ági!

  Jelenleg GYED-en vagyok. Ha 1 éves lesz a kisfiám, szeretném vissza menni dolgozni. Viszont, semmiképp nem szeretném vissza menni erre a helyre ahol dolgoztam eddig, mert olyan, hogy inkább ne is beszéljük róla.
  Ha találom egy új munkahelyet, akkor hogy kell fel mondani a jelenlegi munkáltatómnak?
  Kell-e egyáltalán?
  Köszönöm,
  Üdv :
  Delphine

 32. Kedves Ági!
  A GYES után szeretnék visszatérni dolgozni. A szabadságszámításban máris nem értünk egyet a munkáltatómmal.
  Az én számításomban figyelembe vettem, hogy az évek során öregedtem, és ezért nőtt a korom után járó plusz napok száma, illetve figyelembe vettem azokat a plusz napokat is, melyek a 2 gyermekem után megilletnek. A munkáltatóm szerint az életkor változása nem számít, azzal az életkorral kell számolni az elmúlt lassan 7 évet, ahány évesen elmentem szülni.
  Arról tájékoztattak még, hogy a táppénzes időszak első 30 napjára jár csak szabadság, hiába voltam 4 hónapot táppénzen a szülést megelőzően.
  Egy kalkulátorra hivatkoznak, hogy az számolta ki a szabadságaimat, én viszont kiszámoltam “az ő fejükkel” és úgy vettem észre, hogy a pótnapokat egyáltalán nem vették figyelembe, csak az alap 20 nap szabadságot minden évre (adott esetben természetesen időarányosan).
  A fentiek tisztán látásában kérném a segítségedet, ha időd engedi, illetve ellentmondásos információk miatt lenne még egy kérdésem: a pótnapok (gyerek után járó, életkor után járó) törtévekre időarányosan járnak-e vagy teljes egészében?
  Előre is köszönöm a segítségedet!
  Hella

 33. Kedves Ági!
  Kérdésem a helyettesítéssel kapcsolatos.
  Az munkahelyem beiskolázta az egyik kollégámat, tanulmányi szerződést kötött az intézmény a vele (fizetik a költségeket, tanulmányi szabadság jár neki, ill. úgy látjuk a szabadság napjait is emelték).
  Ebben az esetben jár e nekünk helyettesítési pótlék?
  Valamint az elvégzett munka után kapunk külön pótlékot, ő erre is jogosult úgy hogy nincs is jelen?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  További jó munkát kívánok.
  Hasznos útravalót kapok tőled.

 34. Kedves Ági!

  Most várom első babámat, és a következő kérdéssel fordulnék Önhöz:

  Jelenleg van egy főállásom, és mellette egyéni vállalkozó vagyok, másodállásban.

  12 hetes vagyok, és táppénzen leszek, nem fogok főállásban dolgozni, de szeretnék a mellékállásommal foglalkozni.
  A főállásom teljes munkaidős / heti 40 óra /,bejelentett,természetesen az egyéni vállalkozásom is érvényes.

  Jogilag megtehetem-e, hogy a főállásomon táppénzen vagyok, de a mellékállásból jövedelmem származik, ott végzek munkát.
  Mellékállásom szabad időbeosztású, és akár a 30-32-ig hétig is tudnám csinálni.
  Amennyiben ez végezhető, akkor a baba születése után mikortól lehetek ismét aktív a másodállásom tekintetében? Megtehetem, hogy 3 éves koráig itthon maradok, és mellette csak a másodállásommal foglalkozom, miközben van egy főállásom is?
  Ütközik-e ez bármiféle jogi,adózási,esetleg TB vonatkozásban problémába?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!!!

  Tisztelettel:
  M. Dia

 35. Kedves Ági!
  Nagyon jól ment a GYED utáni szabadság kiszámítása, csak ott akadtam el, hogy 3 gyermek után az évek alatt hogy is jár a pótszabadság. Kérlek nézd már át a számításomat és segíts, hogy 3 gyermek után, mikor évente született új hogy kell hozzászámítani a pótszabit. A GYEdhez az első 6 hónapot írom csak.
  1. Gyermek TGYS: 2011.09.19.-2012.03.01 GYED: 2012.03.02-2012.09.01
  2. GYermek:TGYS: 2013.08.09.-2014.01.23. GYED:2014.01.24-2014.07.23.
  3. Gyermek:TGYS: 2014.12.29.-2015.03.31. GYED: 2015.04.01-2015.09.30.
  Köztisztviselőről van szó, egész idő alatt 25 alap + 5 besorolás szerinti pótszabi jár. Tehát a számításom a következő: 2011. évben kivette az összeset. Maradt a 2 nap gyermek után járó pótszabi. 2012-ben 366 napos volt az év, ezért a 25+5+2/366×245=21,42
  2013-ban 25+5+2/35×145=12,71+2 az új gyermekre= 14,71
  2014-ben 25+5+4/365×268=24,68+2 a 3. gyermekre= 26,68
  2015-ben 20+5+7/365×273=27.67
  Ez így nekem összesen kerekítésekkel 93 nap. Az oldaladon mindig azt olvastam, hogy a gyermek utáni szabadságot a születés évében nem szabad arányosítani, csak a GYEd évében. Ezért én úgy számoltam, hogy mivel 2013-ban és 2014-ben is van gyermek hozzáadtam a pótszabit a kiszámolt napokhoz. De jó ez így? VAgy 2013-ban 34et kell osztanom, 2014-ben pedig 37napot kell osztanom 365-tel, nem pedig minden évben hozzáadni az aktuális gyermek után járó pótszabit? Mert akkor viszont csak 90 nap jön ki. Előre is köszönöm segítségedet, megköszönöm, ha megosztod velem véleményedet. Üdvözlettel: Tünde74

 36. Kedves Ági!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeptemberben szeretnék vissza menni dolgozni, DE nem oda ahonnan eljöttem hanem másik céghez A kérdésem az lenne, hogy lehet e csinálnom, hogy előbb kiveszem az ott maradt szabadságaimat és utána mondok fel? Ha igen akkor mikor kell bejelentenem a felmondásom. Nem egy korrekt, család barát cég ahonnan eljönnék.
  Üdvözlettel; Bernadett

 37. Kedves Ági!
  Az új Mt. alapján köteles visszavenni a cég,ha jelzem, hogy csak 4 órában szeretnék dolgozni vagy nincs ilyen jellegű védelem? Tehát, ha nem tudnak visszavenni, mert pl. leépítés van, akkor el küldhetnek akkor is, ha csak 4 órást választanék?
  Nem egyértelmű számomra.
  Üdv
  Csilla

 38. Kedves Ági!

  Korábban jogi témában segítettél nekem – amit ezúton is köszönök 🙂 – most pedig az álláskeresésben van szükségem a tanácsaidra.
  Jövő héten megyek egy céghez, kiválasztó központot szerveztek a pályázóknak. Sosem voltam még ilyenen, s sajnos nagyon izgulós típus vagyok, leblokkolok, elvörösödöm… Tudok erre valahogy készülni, hogy ne legyek olyan zavarban? Mire figyeljek? Hogy lehet gyakorolni?
  Nagyon szeretném ezt az állást megnyerni, két kisgyerekkel vagyok egyedül, minden pénz számít… az is, ha egy-két hónappal kevesebb ideig vagyok állás nélkül.
  Köszönöm a válaszodat:

  Dius

 39. Kedves Ági!

  “Módosul a felmondási védelem a kisgyerekesek esetében?” írásoddal kapcsolatban lenne kérdésem. A szakszervezetek benyújtották a módosítási javaslataikat, de mikor kerül ez napirendre, ill. mikor várható döntés ezügyben? Mi ennek a menete?
  Szeptember végén szerettem volna visszamenni dolgozni, de a munkáltatóm nem akar visszavenni, s jól jönne a felmondási védelem!

  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv,
  Enikő

  • Kedves Enikő!

   Ez csak egy javaslat, egyenlőre szó sincs róla, hogy a parlament tárgyalná….
   Hogy kissé jobban érthető legyen a folyamat, javaslom ezt a cikket elolvasni:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/gyed-extra-mar-megint

   Régi, de nagyjából érthető, hogyan is működik a törvényhozás.

   Üdv:

   Ági

 40. Kedves Ági!
  Édesanyám volt a karrier napon és nagyon sok hasznos tanácsot kapott Öntől, szóval Ő ajánlotta és buzdított, hogy biztos fog tudni segíteni.
  Szóval szeretnék segítséget kérni.
  Nézegettem a honlapot, de egy összetettebb dolog lenne szerintem amit szeretnék kérdezni.
  Jelenleg itthon vagyok GYED-en egy a 10 hónapos kislányommal.Tervezzük a kistesót, de nem tudom hogy járnánk a legjobban?
  Kb 7 éves folyamatos munkaviszonyom van egy multinál és 2015 augusztusban kéne visszamennem dolgozni ha nem akarnám megvárni a GYES-t ami valljuk be nem sok mindenre elég.

  – Ha 2015 augusztus előtt ismét terhes lennék és nem mennék vissza dolgozni akkor a jelenlegi GYED összegem alapján kapnám az újabb GYED összeget?
  Gondolom a nagyobbik gyerkőc után meg a GYEST amennyiben nem vinném bölcsibe?

  -Ha nem a jelenlegi GYED után szeretnék kapni ellátást, hanem a fizetésem után akkor mennyi időre kellene visszamennem állományba, viszont akkor a nagyobbik gyereket bölcsibe kellene adnom vagyis buknám a GYEST?

  -Ha teszem fel jövő tavasszal összejön a pici és augusztusba amikor vissza kéne mennem hogy ne csak a kis összegű GYES-t kapjam akkor még csak pl 5 hónapos terhes vagyok akkor vissza kell mennem arra a pár hónapra állományba?( tételezzük fel hogy nem lesz gond a terhességgel és nem leszek veszélyeztetett, mint az első babónál) és kötelesek ebben az esetben arra a kb 3 hónapra visszavenni, nem mondhatnak fel?
  Vagy ha ne adj Isten újból veszélyeztetett lennék akkor tavasztól táppénz kapnék, gondolom az előző évi GYED alapján?

  Bocsánat, hogy ennyire csűrtem-csavartam, de tényleg szeretnénk a lehető legjobb lehetőséget választani.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Liliom!

   az ellátások összege nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási téma (ahogyan fentebb is írtam, ezzel nem foglalkozom, nem a szakterületem.)
   Egy TB szakértőt kellene felkeresni, s ennyi kérdés esetén egy fizetős tanácsadást lenne érdemes igénybe venni, a konkrét adatok megadása után.
   Üdv:

   Ági

 41. Kedves Ági!

  Bocsánat az előző levelemben helytelenül írtam, nem 2015 augusztusában kezdem el kapni a GYES-t hanem 2016 augusztusában vagyis 1 év és 2 hónap múlva. Elnézést! 🙂

  Remélem így is érthető.

  Várom mielőbbi válaszát!

  Üdvözlettel:

  Liliom

 42. Kedves Ági!
  Bízom benne, hogy a lehetőség, amit találtam, más kismamának is a segítségére lehet. A bolgbejegyzések között nem találtam ezzel a témával foglalkozót. Bízom benne, hogy Ön meg tudja erősíteni, hogy a jogi értelmezésem helytálló.
  2007.09. óta van munkaviszonyom egy céggel. 2013.09. óta vagyok itthon kislányommal, jelenleg még GYED-en, szeptembertől GYES-en. Második gyermekünket 2016.01. elejére várjuk.
  A 2015.01.09-én hatályos OEP szabályozás alábbi pontját vettem alapul: (http://www.oep.hu/friss_kozlemenyek/valtozatlan_jogosultsag_tappenz_csed_gyed_baleseti.html)
  V. B. 3.
  „3. Amennyiben az 1. és 2. pontban meghatározottak szerint nem lehet a csecsemőgondozási díj alapját megállapítani, akkor azt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részében kell meghatározni. Kivételt képez ez alól, ha a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában elért – legalább 30 naptári napi – tényleges jövedelme, ennek hiányában szerződés szerinti jövedelme a minimálbér kétszeresénél kevesebb. Ez esetben a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell a csecsemőgondozási díj alapját megállapítani.
  A tényleges jövedelem alapján akkor lehet számolni, ha az ellátásra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától az előző év első napjáig terjedő időszakban legalább 30 naptári napi jövedelemmel rendelkezik a kérelmező.”

  A munkáltatómat szeretném megkérni, hogy 18 nap felhalmozott szabadságomat (ennyit számoltam) + táppénzt vehessek ki 2015.09.30-ig, összesen 30 napot.
  Értelmezésemben, ha ez a 30 aktív napom meglesz, akkor a régi fizetésem szerint számítják a CSED-et, majd a GYED-et. Megfelelően értem?
  Személyes megbeszélést szeretnék jövő héten vagy azt követően kezdeményezni a Munkáltatómmal. Ekkor szeretném tájékoztatni, hogy babát várok, és hogy szeretném a fent 30 napot kérni. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy helyes az információm, hogy amint a Munkáltató tudomására jut, hogy állapotos vagyok, védetté is válok? És jól gondolom, hogy ez esetben a kérésemet is teljesíteni kellene?
  Előre is köszönöm válaszát! Illetve minden tanácsát, javaslatát, észrevételét!
  És bár tudom, hogy jelen levelemnek nem ez a tárgya, de szeretném megköszönni az oldalának működését. Bízom benne, hogy akkor is lesz lehetőség tanfolyam elvégzésére, amikor aktívan szeretnék újra visszatérni régi munkahelyemre. 🙂
  Köszönettel és üdvözlettel,
  Tündi

 43. Kedves Ági,

  Ajánlott levélben jelezném a GYESről történő visszatérésemet a munkáltatómnak. Letöltöttem a mintanyilatkozatot, és ott szembesültem a fizetés nélküli szabadsággal mint fogalommal, nem is tudtam róla, hogy ilyesmit is igényelhettem volna.
  -Hátrányosan érinthet engem valamilyen szempontból, ha nem vettem ezt igénybe?
  -Így a levél tartalma egyszerűen arra módosul, hogy tájékoztatást kérek munkába állásommal kapcsolatban?
  Előre is köszönöm
  A.

 44. Kedves Ág! A munkahelyem megkeresett azzal, hogy itthonról napi néhány órában dolgozzak be. Kisfiam augusztusban tölti csak be első életévét. Jelenleg GYED-et kapok. A kérdésem, hogy milyen szabálok vonatkoznak rám: az 1 év betöltése előtt nem mehetek vissza (ha szeretném a GYED-et továbbra is kapni)? Ha 1 év után itthonról dolgozom, a GYED-et továbbra is kapom van bejelentési kötelezettségem az OEP felé (vagy máshova)? Munkajogi szempontból a “védettségem” változik-e, ha néhány órában GYED mellett újra dolgozom? Kirúghatnak-e? Ha nem fér bele a gyerek mellett mégsem és visszamondom a munkát, annak van-e bármi munkajogi következménye? Következő gyereknél ez a jövedelem CSED-be számítana? MÁS: Amennyiben teherbe esek GYED alatt és nem megyek vissza egyátalán dolgozni, akkor elesek a CSED-től (TGYÁS) vagy mi alapján számolják? Amennyiben teherbe esek GYED alatt és részmunkaidőben visszamegyek (vagy otthonról) dolgozom GYED mellett, hogyan változik mindez? Válaszait előre is Köszönöm D.

 45. Kedves Ági,
  Jelenleg 1,5 éves kislányommal vagyok itthon Gyed-en, azonban a munkáltatóm felkeresett a héten, hogy szeptember 1-el mehetnék vissza dolgozni, amit egyelőre nem szeretnék. Munkaviszonyom folyamatos volt szülésig (2014.01.06), több mint 9 ledolgozott évem van. A kérdés az lenne, ha most nemet mondok, akkor ez ok lehet e a munkaadó részéről a felmondásra? Egy multi cégről van szó kereskedelmi szektorban, jelentős átszervezések voltak/vannak az elmúlt hónapokban, és több száz kollegának küldtek ki felmondó levelet, arra hivatkozva hogy megszűnt a pozíciójuk. Többek közt akit a helyemre vettek fel határozott időre, Ő is megkapta -egyelőre én még nem-. Kérlek, segíts válaszoddal, hétfőig kaptam haladékot, szívesen elmegyek hozzád személyes tanácsadásra is, mert ha már felmondanak, akkor szeretném kihozni a maximumot a helyzetből.
  Nagyon köszönöm!

 46. Csed-del, Gyed – del kapcsolatban szeretnék érdeklődni!

  2012. év szeptemberétől 2014. február közepéig egyéni vállalkozó voltam, de megszűnt a tevékenységem, így megszűntettem a vállalkozásomat!
  2014.04.01 – től 2 órás munkaviszonyom volt 2015.03.02 – ig.
  2014.05.03. – tól 8 órás 122.000 Ft – os minimálbéres munkaviszonyom van, amitől meg szeretnék válni (nem szeretem ezt a munkámat, és egyébként is ha van lehetőség magasabb Csed – re, Gyed – re akkor főleg váltok). Terhes lettem, 2015. október 12. –ére vagyok kiírva, a Csed- et 2015. szeptember 14. – étől szeretném igényelni.
  Lett egy olyan lehetőségem, hogy a munkahelyet váltsak, július 25. –étől, 190.000 Ft-os bruttó fizetéssel. Az lenne benne a jó, hogy magasabb Csed- et, és magasabb Gyed – et kapnék, illetve Gyed alatt már tudnék is dolgozni újra.

  Több ügyintézővel is beszéltem az OEP –nél, és mindenki megnyugtatott, hogy nyugodtan váltsak munkahelyet, mert a Csed alapja minidig az utolsó munkaviszonyban elért jövedelem. Csak a lényeg, hogy ne haladja meg a jövedelmem a minimálbér kétszeresét, és hogy legyen minimum 30 napos tényleges jövedelmem. A jogszabályokat elolvastam, és ott is így értelmeztem.

  A kérdésem az lenne, hogy Ön mit gondol erről, ezzel az új munkaviszonyommal jogosult leszek a magasabb Csed – re, és Gyed – re, és valóban csak ez a jövedelmem számít ellátási alapnak?
  Nem nézik visszamenőleg az alacsony jövedelmeimet, mert mindig csak az új munkaviszonyból származó jövedelmem az ellátás alapja?

  Köszönettel: Anita

  • Kedves Anita!

   Az ellátások összege nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási téma (ahogyan fentebb is írtam a bejegyzésben, ezzel nem foglalkozom, nem a szakterületem.)
   Egy TB szakértőt kellene felkeresni, s fizetős tanácsadást lenne érdemes igénybe venni.
   Üdv:

   Ági

 47. Kedves Ági!

  Jelenleg GYES mellett dolgozom, az önkormányzat a munkáltatóm!A szerződésem február 28-ig szól.Az lenne a kérdésem,hogy abban az esetben, ha egy jobban fizető állást találnék,leszámolhatok-e?Mert olyan “információt”hallottam,hogy a polgármester senkit nem enged el,amíg a munkavállaló szerződése le nem jár… (elvileg csak akkor engedi el, ha vállalathoz menne dolgozni vagy határozatlan idejű szerződést ad a leendő munkáltató)
  Ilyet lehet?
  Köszönöm a választ!

 48. Kedves Ági!

  A problémám talán egyszerűnek tűnik, de mivel nem vagyok jogi szakértő ezért kérem az Ön segítségét. 6 éve megszakítás nélküli munkaviszonyom van, július 16-án strukturális átalakulás miatt leépítés volt a cégemnél. Multi cég, elég magas fizetéssel és korrekt végkielégítéssel is. Következő héten derült ki, hogy babát várunk. Most kb. 5 hetes vagyok.
  Július 31-én van az utolsó munkanapom (már a felmondási időm töltöm), akkor megyek leszámolni. Az érdekelne, ha én akkor viszek magammal orvos általi igazolást abban az esetben mi tesz a munkáltató? A munkaköröm is megszűnt, tehát abban nem tud tovább foglalkoztatni. Viszont a munkaviszonyom szempontjából , illetve csed, gyed….miatt nem hiszem, ha a legjobb, ha most kezdek állást keresni.
  B opcióként szüleim falujában egy boltban minimálbérért tudnának eladóként alkalmazni, hogy ne szakadjon meg a munkaviszonyom. De talán ezt szeretném kevésbé.
  Azt szeretném tudni, hogy érdemes-e a munkáltatómmal ilyen “babát várok nem rúghatsz ki” hercehurcába belemenni? Ha munkaköröm már nem kaphatom vissza, abban az esetben, mit tudok tenni náluk még a szülésig? Nem vagyok veszélyeztetett, tehát nem tudom jár-e a táppénz.
  Gyors segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm!!
  Üdvözlettel:
  Emese

 49. Kedves Ági!

  Szept 1-től visszamegyek dolgozni, jún 24-től elkezdték kiadni a szerintük felgyülemlett szabadságot, amivel nem értek egyet, mert 2013.07.05-én született fiam, a születés előtt megelőzően még maradt bent 15 napom amit most nem számoltak bele csak a TGYÁS idejére és a fiz nélküli szabadság első fél évére érvényes szabadságokat és most azt mondják, hogy sajnálják azt a 15 napot elvesztettem. Él-e még a munkatörvénykönyvében a szabadságmegváltás lehetősége vagy mit tudok tenni? Most utólag akarnak aláíratni egy nyilatkozatot, hogy jún 24-től szabadságra kérem magam amit még épp emiatt nem tettem meg, mert nem értek egyet a számolásukkal.

  1Köszönettel, Anett

 50. Kedves Ági!

  Egy reklámügynökségnél több, mint 4 évet dolgoztam Art Directori (művészeti vezető) pozícióban, mielőtt elmentem szülni. (Van egy kis tulajdonrészem is a cégben.)

  A régi (art directori) fizu után számolják a 4 évben -míg gyerekeztem- felgyűlt szabadságomat.

  Most szeptembertől visszavárnak. A pozicióm nincs többé (a reklámszakma leépült), “sima” grafikusi munkám lesz.
  2 hetente egyszer egy újságot kell megterveznem. Nem tudom, hogy ezt havi bérben, vagy projektalapon (munkánként) fizetik majd.
  Vállalkozó nem vagyok, számlaképes nem vagyok, alkalmazott vagyok náluk, most még “alvó” pozícióban.

  Kérdésem: Ha “lefokoznak” és sokkal kevesebb fizuért, alacsonyabb munkakörben visszavesznek, majd -pl. fél év múlva- kirúgnak, akkor a végkielégítésembe beleszámolják, hogy x évig vezető beosztásban voltam, majd az utolsó fél évben kapott csökkentett fizu után kapom a végkielégítést?

  Gyanítom, hogy nem számolják majd bele, hanem a legutolsó állapotot nézik.
  Ezért kérdem, van jogszabály arra, hogy egy cég csak ugyanolyan (és nem alacsonyabb) pozicióba vehet vissza valakit szülés után, mint amelyből elment?

  Köszönöm a választ,
  Kati

 51. Kedves Illetékes! 2007. Május 1. óta vagyok munkaviszonyban a munkáltatómnál és ezalatt kétszer szültem. Az elsőt 2010. 01.13.-án a másodikat 2012.05.26.-án. 2010-2014 között 59 nap szabadság jár, ami 08.17-én jár le. Hosszas gondolkodás és variálás után úgy döntöttem, hogy szeretnék felmondani közös megegyezéssel a munkáltatónál családi okok miatt. Telefonon,elvileg,ebben ebben meg is egyeztünk. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mire kell nagyon odafigyelnem és végkilégítés járna-e nekem. Segítségét előre is köszönöm!

 52. Kedves Ági!

  Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben járhat-e a szabadság, amennyiben a GYED-et a MÁK folyósította, nem pedig a munkáltatóm.

  Valamint azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben 2011 óta megszakítás nélkül GYED-en voltam és 2012-ben megszületett második gyermekem, akkor a második gyermekem esetében szabadság megállapítása szempontjából a GYED folyósítása alatti 12 (régi MT szerinti) vagy pedig a 6 (új MT szerinti) hónap az irányadó?

  Segítségét előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Eszter

 53. Kedves DolgozóMami!
  2015. November 11-én tölti be a kislányom a 3. évét, ekkor lejár a munkáltatóval történt megállapodás alapján a fizetés nélküli szabadságom.
  Mivel kislányom már a 3. gyermekem, gondolkodunk rajta, hogy még nem megyek vissza dolgozni, hanem igénybe vesszük még egy ideig az anyasági támogatást.
  Ehhez kapcsolódóan szeretném kérdezni, hogy az anyasági támogatás igénybe vételéhez elegendö-e egy új megállapodás a munkáltatómmal, mely szerint meghosszabbítja a fizetès nélküli szabadságomat, vagy ez a támogatás a GYEStöl eltéröen müködik, és csak akkor vehetem igénybe, ha nincsen munkáltatóm (tehát elöbb meg kell szüntetnem a munkaviszonyomat, és csak utána tudom megigényelni a támogatást).
  Elöre is köszönöm

 54. Kedves Ági!olyan helyzetbe kerültem,hogy mindenfélével ijesztgetnek.Tartottam eddigi munkahelyemmel a kapcsolatot,sőt még alkalmanként be is mentem kisegíteni.1 éves lett kislányom 08.08-án.szept 28-án kezdhetem a beszoktatást a bölcsiben.Viszont most beszéltem a főnökömmel,aki azt mondta,csak a forgalmas idényben tudja nekem biztosítani a munkát./januárig/Teljesen nyeregben éreztem magam eddig,mert kolléganőm,most a napokban fog szülni,így a helye szabad.De már van is a helyén valaki.Viszont egy szóval eddig soha nem mondta,hogy nem tart igényt rám.Most is csak hímelt-hámolt!Azt mondja megírja nekem a munkáltatóit 4 óráról,de semmit nem garantál.Meg kell szüntetni a munkaviszonyom,és új szerződést kell írni,mert már más a cég.Ahol voltam felszámolta,más néven működik.Most azzal riogatnak,ha felmond,se fizetést,sem gyedet nem fogok kapni.Igaz ez?Meg hogy feleslegesen ne bolygassam a gyereket beszoktatással,ha nem tuti az állás.Egyébként nála sosem lehet tudni.Köszönöm előre is a választ!

 55. Kedves Ági!

  Van egy alkalmazottunk aki tavaly azaz 2014.aug.11-től volt tgyáson 2015.01.25-ig, majd utána gyeden de 2015.09.17-től vissza szeretne állni munkába. A tényleges szabadsága ami tgyás és gyed első félévére jár neki a pótszabadsággal együtt 27 nap. Ebből vesz ki így ténylegesen október közepén áll majd munkába. A kérdés az lenne, hogy jár-e neki a 27 napon felül is szabadság 2015.12.31-ig?

  Köszönettel

  Kiss Mária

 56. Kedves Ági!

  Most jelenleg itthon vagyok a 23 hónapos kislányommal. Ismét babánk lesz, a 11. héten járunk. Első kérdésem az lenne, hogy a munkáltatómnak személyesen vagy levélben lenne jobb közölni? A munkahelyem Székesfehérváron van, de Budapesten lakunk. Még a megszületés előtt felköltöztünk. Második kérdés: eltudok e így menni táppénzre? Az elsővel táppénzen voltam, mert 3 műszakban dolgoztam egy műanyaggyárban.

  Köszönöm

  Várom válaszát

 57. Kedves Ági!

  Az lenne a kérdésem, hogy ha a felmondási idő alatt esem teherbe, akkor legkésőbb csak a felmondástól számított 15 napon belül jelenthetem be a terhességet úgy, hogy nem mondhatnak fel vagy a felmondási idő teljes időtartama alatt bejelenthetem?

  Várom válaszát!

 58. Kedves Ági!

  Idén augusztusban szültem a második gyermekem, az elsőt pedig két éve szintén augusztusban.
  Ma kaptam egy levelet a munkáltatómtól, hogy az első kisfiam gondozása címén igényelt fizetés nélküli szabadságot a második kisfiam születésének napjától megszüntetni szíveskedjek , mert csecsemőgondozási díjat igényelek.(a CSED igényléséhez már beküldtem a szükséges iratokat a HR-re.) Ehhez kitöltve küldtek egy nyomtatványt, amit csak alá kellene írnom…

  Mivel nem fogadták túl lelkesen három éve sem, hogy teherbe estem és próbálkoztak cifra dolgokkal, ezért nem írok semmit alá addig, amíg nem lehetek abban biztos, hogy nem lesz ránk nézve negatív hatása.

  Nagyon-nagyon köszönöm a segítséges előre is!!!

 59. Kedves Ági,
  Jelenleg 4 hónapos kislányommal vagyok itthon. Olvasom a hírleveleidet és köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem rengeteg mindenre a munkaviszonnyal és a munkáltatók trükkjeivel kapcsolatban!

  A férjem 7 éve dolgozik egy cégnél. A teljes csapatukat át fogják tenni a cég egy leányvállalata alá. A főnöke sem biztos abban, hogy ez hogyan fog megvalósulni, de azt is felvetette, hogy ez fizetéscsökkenéssel is járhat. Valószínűleg a csapatuk tagjai fognak kapni egy papírt egyik pénteken, hogy mondjanak fel, majd másik hétfőtől írják alá az új szerződést az új céggel.
  Ebben az esetben a hétvége ugye kimaradna. Gondolom az is semmibe veszne, hogy 7 éve dolgozik ugyanannál a cégnél, így az átszervezés után a 7 évre vonatkozó végkielégítés sem járna neki.

  Mit lehet tenni ebben a helyzetben azon kívül, hogy nem írja alá a felmondást és az új szerződést?

  Köszönöm szépen, ha válaszolsz!

 60. Kedves Ági !

  9es kóddal vagyok táppénzen a munkáltató azt mondta,hogy első 15 napra nem kapok semmit. 9es kódnál neki kell fizetni valamit amit nem akar kifizetni és ezért mondta ezt a 15 napot vagy össze keverhette a 15 nap betegszabadsággal? ÉS mi történik akkor ha a táppénz ideje alatt megszűnik a munkahely? Akkor nem leszek jogosult semmire?

 61. Kedves Ági!

  2010. június 05 óta vagyok gyed-en gyes-en felváltva 5 és 2 éves gyermekeinkel. jelenleg gyes-en vagyok és ismét munkába szeretnék állni. Nem szeretnék visszamenni a jelenlegi munkáltatómhoz és ebben ő is partner, találtam egy másik munkahelyet ott viszont már ebben a hónapban kezdhetnék. Kérdésem, hogy mindenképpen ki kell vennem vagy mindenképpen ki kell, hogy fizesse az időarányos szabadságaimat a régi cég vagy erről lemondhatok? Van erre valami kiskapu?

 62. Kedves Ági!

  2012. februárjában közölték velem szóban, hogy beleesek a csoportos leépítésbe az önkormányzatnál. Én ekkor Gyeden voltam és novemberben megszületett a 2. gyermekem, így a felmondás a köztisztviselői védettség miatt kitolódott. A kisfiam mellett -engedéllyel- elmentem máshova dolgozni, ahol szeretnék munkaviszonyban maradni. A munkahelyemen most fognak felmondani, de először ki akarják vetetni velem a szabadságot, utána kezdődne a 60 nap felmentési idő.Státusz nincs az önkormányzatnál visszavenni nem is tudnának.Megtehetik, hogy kivetetik velem a szabadságot? Nem lehet a felmentési idő alatt kivenni? Megtarthatom emellett a mostani munkahelyemet?

 63. Kedves Ági!
  Régóta olvasom a hírleveleidet.A mostani a Munka törvénykönyv változásról, amiben az éjszakai munkavégzésről volt szó 3 év alatti gyermeket nevelő szülő esetén,elgondolkodtatott. Egy multinál dolgozom,szeptemberben mentem vissza dolgozni.(5 évig voltam gyed gyesen.A legkisebb 1,5 éves )Először az eredeti munkakörömbe délelőttösként.De november 1 től át rak másik munkakörbe mert ott hirtelen többen felmondtak,és így tudja megoldani.Ami három műszakos beosztás.Én jeleztem hogy nem tudom vállalni de sok választásom nem volt.És elgondolkozva mondtam hogy inkább az éjszakai műszak,délutános inkább ne.Mert éjjel alszanak,délutánt pedig együtt tudjuk tölteni.Tehát most igazán nem is rakhatott volna három műszakos munkakörbe?És az eredeti munkaköröm szakmás,amibe áthelyezett ahhoz nem kell szakma.

 64. Kedves Ági!

  Most olvastam el a hogyan adjuk meg bérigényeinket az önéletrajz elküldésekor ingyenes letölthető anyagot. Nagyon hasznos, amiket írtál és nálam ez most épp aktuális, GYED-ről térnék vissza dolgozni, de új munkahelyet keresek, mivel határozott munkaidejű szerződésem épp a szüléskor lejárt és már szándékosan nem hosszabbították meg, hogy ne kelljen visszavenniük GYED után.

  Így most új munka után kell néznem. A lényeg, hogy nekem teljesen más tapasztalataim vannak a bérigényekkel kapcsolatban.
  Ügyintézőtitkár szakmával rendelkezem, 15 év szakmai tapasztalat áll a hátam mögött és elég nívós helyeken dolgoztam korábban, mint titkárnő, irodai asszisztens vagy akár adminisztrátor. Teljesen átlátom az átlag magyar irodai élet minden csínját-bínját, viszont tudom, hogy ahány cég, annyi féle, így mindenhol kell valamit tanulni az aktuális munkával kapcsolatban.

  Szerencsére sikerült egy jó önéletrajzot összehoznom, mert sok helyre behívnak állásinterjúra, viszont a bérigényekkel kapcsolatban, nekem ellenkező tapasztalataim vannak, mert nem kérik ők, hogy én milyen összegű fizetésekre gondoltam, hanem kerekperec megmondják, hogy x ezer forintot tudnak az általuk meghirdetett munkáért adni, ha tetszik nekem megegyezhetünk, hanem akkor viszlát.
  Vagy ha ritka kivételeket tekintve meg is adnák az általam kért fizetést, akkor viszont útiköltségtérítést nem hajlandóak adni, ami azt jelenti, hogy ha az én esetemben a havi 20.000 Ft-os havi bérletet nézem és ezt levonnám a kért fizetésből, akkor csak annyi pénzem maradna, hogy a számlákat és a gyerekeim havi ovis-bölcsis-sulis dolgait kifizessem és szinte ennivalóra sem nagyon (csak kevés) maradna.

  Szerintem erről is kellene beszélni az oldaladon, mert jelenleg 2015-ben Budapesten rengeteg ilyen cég van, ahová még 20 km-es körzetből sem akarnak felvenni munkaerőt, hogy ne kelljen útiköltséget fizetni, pedig ők is tisztában vannak azzal, hogy a tömegközlekedési eszközökre vásárolt bérletek milyen fajsúlyosan drágák az átlag magyar fizetésekhez képest, és nagyon sok embernek muszáj beutaznia a fővárosba dolgozni, mert a kistelepüléseken csak bebetonozott állások vannak, ahová csak kihalásos alapon lehet protekcióval bejutni. Ehhez is jól jönne egy kis segítség sok anyuka számára, mert az útiköltség magán úton történő finanszírozása sokak életkedvét nagyon eltudja venni és sokan érzik úgy, hogy a bérletek árát a fizetésből levonva ingyen járnak dolgozni.

  Köszönöm, hogy meghallgattál.

  További Szép Napot!

 65. Kedves Ági!
  Sokat böngésztem a honlapot, a blogot és én minden kérdésemre megtaláltam a választ, kellőképpen fel tudtam készülni az egyébként nagyon korrekt munkáltatómmal folytatott tárgyalásra, sokkal magabiztosabban mentem el, mert tudtam, minden lehetséges opcióra felkészültem, a jobb félni, mint megijedni gondolat jegyében.
  Azt hiszem az alábbi esetre is tudom a választ, kérlek erősíts meg benne.
  Egy nagyvállalatnál dolgoztam, melyhez több cég is tartozik. A munkáltatóm azon cége, melyben dolgoztam csak névleg létezik már, de senki sem dolgozik már ott, (csak papíron én és az ügyvezető) a munkaköröm bizonyíthatóan megszűnt. Az egyeztetésen végül abban állapodtunk meg, hogy elkezdem letölteni a szabijaimat (ami kb 4 hónap), és ezalatt az idő alatt megpróbálnak más cégüknél számomra munkát találni. De javasolták, hogy eközben én is keressek munkát.
  Az eddigiek alapján én úgy gondolom, hogy, abból kell kiindulnunk, hogy megszűnt a cég, ezért a felmondás adott. Ha találnak nekem egy másik cégben munkát, akkor velük szerződést kötök (persze próbaidő nélkül és legalább három havi felmondási idővel), a régi cég pedig kifizeti a még fennmaradó szabikat, ha marad. Bennem az merült fel, hogy mi van, ha közben találok munkát, akkor hogyan “kérjem”, hogy mondjanak fel? Mert a közös-megegyezés szóba sem jöhet, hiszen gyakorlatilag megszűnt a cég, mégis olyan furcsán veszi ki magát, ha azért kérem a rendes felmondásomat, mert találtam más munkát. Szerinted ezt hogyan kommunikáljam feléjük? És kérlek erősíts meg, hogy “jogilag” ugye helyesen következtetek.
  Köszönöm szépen,

 66. Kedves Ági!
  Két gyerekem van (5és3 éves).Januártól mentem vissza dolgozni, jelenleg szabadságon vagyok.Folyamatosan otthon voltam akét gyerekkel.62 nap szabadságot számoltak.Ez elég sok.Kérdezném, hogy ezt egyben ki kell venni?v. Van – e lehetőség más megoldásra is.Nézegettem az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, de friss információkat nem találtam, a Munka tv. könyve nem egyèrtelmű számomra.Segítsègét előre is köszönöm.

 67. Kedves Repka Agnes!

  Nehany kerdesem lenne ha tudnal segiteni:

  1. Gyed-en vagyok 2014.09.28-tol de tavaly Oktobereben a munkahelyem megszunt azaz felszamoltak jogutod nelkul. Nem kaptam ertesitest rola.
  Kihez forduljak?
  Kell-e adobevallast csinaljak?
  Ha igen ki kell megcsinalja, kihez forduljak?

  2. Tudomasom szerint a Gyed a gyermekem 2 eves koraig jar, ha tovabbra is a gyermekem mellett szeretnek lenni 3 eves koraig akkor milyen segelyt kapok vagy kihez kell fordulnom barmiert?

  Ha ezekben segitenel megkoszonnem.

  Udvozlettel

  Lakatos Marianad

 68. Kedves Ágnes!

  Azt hiszem, elég egyedi esetem van, kíváncsi vagyok, van-e valamilyen ötleted.
  Egy EU-s pályázatokat kezelő irodában dolgozom, amikor épp nem gyeden vagyok, a fizetésünket az EU finanszírozza, de a munkaadóm egy magyar állami cég. A program finanszírozása az eu-s költségvetési időszakokra szól, tehát 2007-13-ra volt egy keretösszeg és 2014-20-ig van ill. lesz egy új. Azért csak lesz, mert jelenleg ennek az új időszaknak a tervezése folyik és ezt még a régi időszak “terhére” csinálják a kollégák, így azt meghosszabbították 2017-ig és tényleges új időszak várhatóan 2018-tól nyílik meg, mikor kiírjuk az új pályázatokat. Na mármost, én tavaly szültem először, idén fogok másodszor, tehát valószínűleg nem fogok visszamenni, csak 2018-ban legkorábban, de nem év elején. Határozatlan idejű szerződésem van, viszont az új programra mindenkinek meg kell pályáznia újból a saját pozícióját (amit szerintem nem garancia, hogy meg is kap, de ez most másodlagos, feltételezzük, hogy igen), mert a finanszírozás/fizetés majd az új programból fog érkezni. Szóval a főnökömnek lövése sincs, hogy mi lesz velem, mert én gyed vagy gyes alatt nyilván nem pályázhatok egy pozícióra, ha nem akarok dolgozni, de közben meg elvileg vissza kéne venniük, mert a szerződésem határozatlan idejű. Van-e ötleted, hogy mit lehet ilyenkor csinálni, a főnököm azt mondta, örülne minden véleménynek.

  Köszönöm, Eszter

 69. Üdvözletem!

  A következőkben szeretném a segítségét kérni. 2016.07 -ig leszek GYES-en a fiammal amikor is 3 évet be fogja tölteni. Szeretnénk második gyereket, viszont a volt munkahelyem(ahol 10 évig dolgoztam) csőd eljárás alatt van és oda nem tudok visszamenni dolgozni. A kérdésem az volna, hogy ha elmegyek munkanélkülire júliustól ami 3 hónap és a munkanélküli lejárta után néhány héttel szülnék akkor jár-e a TGYÁS? Milyen szabályok érvényesek ilyenkor? Mi tudna ajánlani?

  Segítségét előre is köszönöm!
  Ildi

  • Kedves Ildi!

   A CSED jogosultság nem munkajogi téma, egy TB szakértőt kéne felkeresni ezzel a kérdéssel.
   Üdv:

   Ági

 70. Kedves Ági!

  2013 elején már írtam neked a közigazgatáson belüli helyzetemről, akkor még csak terveztük a babát. Azóta megszületett és már másfél éves a lányom, viszont a helyzetem nem lett jobb. Határozott idejű státuszba vettek fel és bár a terhességem alatt másik pozícióba kerültem, az ugyancsak határozott idejű volt (egy másik kismama helyére), innen jöttem el szülni. A kismama most februártól visszamegy, így az én munkaviszonyom megszűnik 🙁 sajnos itt nincs mit tenni, a kérdésem inkább az lenne, hogy ilyen esetben a felhalmozódott szabadságaim elvesznek vagy kifizeti nekem a munkáltató?
  Segítségedet előre is nagyon szépen köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Léna

  • Kedves Léna!

   A szabadságok nem vesznek, el, azt a munkáltató ki kell, hogy fizesse.
   Üdv:

   Ági

 71. Üdvözletem! 6 éve dolgozom egy munkahelyen, májusban fogok szülni. Bejelentették, hogy hamarosan (valószínűleg csak nyáron) jogutóddal megszűnik a szervezet. Van okom aggodalomra? Köszönöm szépen, ha válaszol! Üdv:Kinga

 72. Kedves Ági!

  2013. januárjában jött világra az első, 2014. augusztusában pedig a második kisfiunk. Jelezetem a munkáltatómnak, hogy ez év szeptemberében szeretnék visszamenni dolgozni, ekkor a kisebbik fiam 2 éves lesz. Ma behívtak és közölték velem, hogy teljesen más munkakört kellene végeznem (az eredeti feladatot, amelyet korábban végeztem, nem vették el a szervezettől), ez igazából nem érdekel, agilis vagyok, megtanulok bármit. A probléma az, hogy a hét minden napján a lakhelyemtől 35-40 km-re kellene dolgoznom. Megtehetik ezt velem?
  Várom válaszát!

  Üdvözlettel:Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Másik munkakörre nem kötelezhetnek, de a munkavégzés helyét meglehet, hogy megszabhatják máshol is, mint korábban (attól függően, mi van az eredeti szerződésedben). Ha gondolod, vedd fel velem a kapcsolatot ezen a linken, szívesen segítek személyes tanácsadás keretein belül, a pontos válaszhoz el kéne olvasnom a munkaszerződésedet.
   https://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas

   Üdv:

   Ági

 73. Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mikor jár végkielégítés egy anyukának?
  2 gyermeket szültem, s most a cégem nem akar visszavenni, de azt hallottam a bérszámfejtőtől, hogy nem fizetnek végkielégítést.
  Igaz ez? Megtehetik?

  Köszönöm a választ:

  Lina

  • Kedves Ági!
   Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan szeretném megkérdezni, ha egy külföldi anyavállalattal rendelkező cég mo.-i leányvállalata tevékenységet már nem végez, de még nem számolták fel – csak tervezik… és az anyacég, mint utolsó munkavállalónak nem hajlandó semmit fizetni- megtehetik, hogy a leányvállalat vagyonának hiányában nem fizetnek sem végkielégítést, sem a 3 évig járó szabadságot?
   Arra hivatkoznak, hogy várjam meg a felszámolást és az állam majd valamit fizet…!?
   Köszönöm válaszát.
   Üdvözlettel:
   Orsolya

 74. Kedves Ági!
  Érdeklődni szeretnék,hogy jogosult vagyok-e továbbra is GYED-re,ha nappali főiskolai képzést kezdek el szeptemberben,amikor a fiam másfél éves lesz,és őt bölcsibe vinném(állami vagy magán bölcsibe)?Illetve ha betölti a 2 évet,igényelhetek GYES-t?
  Köszönettel,Nagy Nikoletta

  • Kedves Nikoletta!

   A GYED jogosultság nem munkajogi téma, egy TB szakértőt kéne felkeresni ezzel a kérdéssel.
   Üdv:

   Ági

 75. Szia Ági! Átnéztem nagyjából az oldalt, de egyelőre nem találtam hasonló kérdést, ezért gondoltam írok. Most Márciusban jár le a GYED és jeleztem a munkáltatóm felé, hogy utána mielőbb szeretnék visszatérni. A korábbi pozíciómba nem mehetek vissza, mert ugyan lenne üres hely, de a fennálló létszámstop miatt nincs lehetőségük oda visszavenni, viszont lenne egy másik osztályon egy hamarosan megüresedő pozíció ( a kolléganő éppen kismama és a helyére keresnek valakit). Egyelőre abban maradtunk a HR-rel, hogy érdekelne és szeretnék róla többet megtudni, ezért hamarosan beszélek az osztály főnökével. Az lenne a kérdésem, hogy ha oda átvesznek, akkor mivel új munkaszerződést kapok, ez azzal is jár, hogy itt is lesz egy 3 hónapos próbaidő? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv: Judit

 76. Kedves Ági!

  A tanácsodat szeretném kérni a következő munkahelyi problémámmal kapcsolatban, amiben mi kollégák és úgy látom a főnökeim is tanácstalanok. Az egyik kolléganőm nagyon gyakran agresszívan viselkedik az irodában, persze ez csak verbális. Kiabál, fenyegetőzik, szidja a kollégákat pl.: ha nem kap meg egy adatot időben..stb. Az amúgy is stresszes munkahelyi környezetet még jobban stresszeli. A főnökeink nagyon sokszor elbeszélgettek már vele, és közölték hogy ez a viselkedés nem elfogadható. Ennél több retorziót nem alkalmaztak vele szemben. Mi kollégák folyamatosan jelezzük, hogy nem tudunk ilyen környezetben dolgozni, de semmi pozitív változás nem történik sőt a helyzet egyre elviselhetetlen.
  Kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni, ha a szép szó nem használ nála? Milyen szankciókat lehet alkalmazni? Mit enged meg a munka törvénykönyve?
  Köszönöm előre is a válaszod.
  üdv
  Barbara

 77. Kedves Ági!
  Két kérdésem lenne, szabadságszámítással kapcsolatban!
  – Táppénzes időszakra jár-e szabadság? (2013-ban voltam 59 napot táppénzen, Gyed lejártát követően, a következő Tgyás kezdetéig)

  – Gyermekek után járó pótszabadságot is arányosítani kell-e (a születés évében?…és az azt követő években?)?

  +1: Mit tehet az, akinek rosszul számolták ki a szabadságát, és a tájékoztatót aláírta, majd a szabadság ideje (a rosszul számolt) már lejárt, és munkába állt az illető?

  Várom visszajelzésedet!

  Köszönettel:
  Csilla

 78. Kedves Ági.
  Két gyermek után kértem volna visszavételemet a munkahelyemre,de közölték,hogy létszámstop és létszámleépítés miatt ez nem megoldható. Akkor kérdeztem,hogy 4 órába nem-e venne vissza. Arra azt mondta a vezető,hogy visszavesz,de ha lejár a szabadságom, elküld. Evvel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
  1. Ezt megteheti, nincs már felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig?
  2. Ha felmond, járna nekem végkielégítés és felmondási idő letöltése? 9 éve vagyok ezen a munkahelyen, 4 éve vagyok itthon a gyerekekkel. Ha jár felmondási idő, az alatt még kapnám a fizetésem? Mennyi lenne ez az idő?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdv,
  Andi

 79. Kedves Ági!

  Szeretném a segítségét kérni.Egy munkaerő kölcsönző cégnél vagyok alkalmazásban, ahonnan első kisfiam terhessége idején 2011 márciusában jöttem el.
  2016.07.01-én tölti a kisebbik fiam a 2. évét.Szeretnék vissza menni a munkahelyemre, viszont a cég ahol dolgoztam(3 műszakban)50 km-re van a lakhelyemtől, nehezen tudnám vállalni.A munkáltatómnak ma jeleztem szóban, hogy szeretném a felgyülemlett szabadságomat kivenni és vissza menni dolgozni,amire azt mondták hogy éjszakai műszakot nem vállalhatok, mást nem tudnak biztosítani ezért valószínű akkor bontják a szerződést. Véleményem szerint ezt nem tehetik meg a kisfiam 3 éves koráig, ebben az esetben mit tegyek?

  Válaszát előre is köszönöm

  Petra

 80. Kedves Ági!
  Ikrekkel vagyok itthon, 3 éves korukig jár a gyed, iskolakezdésig még dupla gyes. 3 éves korukban szeretnék visszamenni dolgozni, de nem a jelenlegi munkáltatómhoz, hanem váltanék “nyugisabb” munkára. Legalább pár évre, a gyes idejére. A jelenlegi és a leendő munkáltató is közszféra. A jogszabály szerint nem kellene felmondanom a jelenlegi munkahelyen, hanem a gyes ideje alatt máshol is vállalhatnék állást, ha azt írásban itt engedélyezik. Csakhogy a HR szerint meg se próbáljam engedélyeztetni, úgysem fogják aláírni. Vajon miért? Én azért megpróbálnám, csak nem tudom, hogy fogjak hozzá. Ez csak a vezetők jóindulatán múlik? Köszönettel,

  • Kedves Györgyi!

   Nem írtad, hogy pontosan miként dolgozol, hogy a “közszféra” kifejezés alatt pontosan mit értesz. Ez azért lenne igencsak fontos, mert attól függően, hogy melyik törvény hatály alá tartozol (Kjt. vagy Kttv.), más és más lehet a szabályozás a további jogviszonnyal kapcsolatban, s az sem mindegy, hogy milyen beosztásban vagy (ez is lehet az oka annak, hogy nem végezhetsz semmit), s mi az a tevékenység, amit végezni szeretnél (erre is vannak megkötések). Ezen túl van olyan jogviszony, ahol ha nem kapja meg az engedélyt az ember, akkor jogvitát lehet kezdeményezni, s van, ahol nem ad erre lehetőséget a törvény.
   Ez tipikusan olyan kérdés, amire pontos választ csak az ügy összes körülménye, s a vonatkozó iratok átolvassa után lehet adni. Ha gondolod, keress meg személyes tanácsadás keretein belül, szívesen megvizsgálom, mit lehet tenni (a honlap felső menüjében találod a személyes tanácsadás leírását). Ehhez azonban nekem is minden előzetes adatot, információt látnom, tudnom kell.
   Üdv:

   Ági

 81. Kedves Ági!

  Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy Gyedről most kezdtem el újra dolgozni. A szülés előtti pozíciom fix fizus pozi volt, viszont az új pozimban van bónusz a fix rész mellett. A visszatérésemkor a felgyült szabik alatt már ebbe az új poziba tettek és ezért a szabi alatti jövedelmem változott. Bónuszos pozikban a bónusz helyett távolléti díjat számolnak és ezért nem ugyan annyi a fizu, mintha fix fizuval lennék szabin. Kérdésem, hogy nekem a felgyült szabik kivétele idejére nem a fix fizus pozi paraméterei az érvényesek?

  Remélem értehtő a kérdésem 🙂

  Köszönöm a segítségedet!

  Kitti

  • Kedves Kitti!

   Ha az új munkaköröd alapfizetése kevesebb, mint a régi, nem szabadott volna aláírnod a munkaszerződés módosítást, csak a szabadságok kiadása után. A szabadságra jutó távolléti díjat mindig az érvényes szerződésed szerinti bérrel kalkulálják, ezért kapsz kevesebbet most. Ha nem írtad volna alá, csak az első tényleges munkanapodon, akkor magasabb bért kapnál még a szabadságok idejére.
   Sajnálom, rossz lépés volt ez.

   Üdv:

   Ági

 82. Kedves Ági!
  Szeretném segítségét kérni CSED-del GYED-del kapcsolatosan.2016 október 10-re vagyok kiírva első babámmal.Iskolatitkárként dolgozom rendelkezem 365 nap jogviszonnyal, de szerződésem szeptember 30.-án lejár! A szülés várható időpontjában nem lesz állásom.Hogy oldjam meg jól, hogy kapjak valamilyen juttatást?Rögtön jelentkezzem be munkanélkülinek az is munkaviszonynak számít?Esetleg szeptember 30 előtt vegyem ki a szülési szabadságot, de azt úgy is kilehet venni ha már októberben nem lesz állásom és a szülési szabadság közben lehet munkanélkülinek jelentkezni?Teljesen tanácstalan vagyok mit csináljak ?Azt mondják jól sakkozzam ki de hogy?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Dalma

  • Kedves Dalma!

   Ez nem munkajogi, hanem TB kérdés, nem az én szakterületem. Egy TB szakértőt kéne felkeresni ezzel a problémával.
   Sok sikert:

   Ági

 83. Kedves Ági! Gyet-ről szerettem volna információkat találni a honlapodon, de így hirtelen nem találtam. Kérdésem az lenne, hogy a 3. gyermek betöltötte a 3. életévét akkor ugyebár jogosult vagyok a GYET-re, de a régi munkahelyem megvan még, ő köteles a GYET alatt is “várni ” rám, vagy a felmondási védelem csak a GYES végéig tart? Köszönöm!

  • Kedves Ildikó!

   Fizetés nélküli szabadságot a gyermeked 3 éves koráig kérhetsz, addig tart a védettség is. Ha ez lejár, fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély, gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt. Ha tehát ilyen jellegű ellátást folyósítanak, kérheted a fizetés nélküli szabit továbbra is, s újra védett leszel.
   Üdv:

   Ági

 84. Kedves Ági!

  Segítséged szeretném kérni. Gyesen vagyok 2015. november óta, 2015. áprilisban jelentkeztem e-mailben, hogy szeretnék visszamenni dolgozni az eddigi munkahelyemre. De nem vesznek vissza az eddigi munkakörömbe, belső álláshirdetéseken keresztül pályáztatnak a cégemnél.

  Úgy tudtam kötelesek visszavenni a munkakörömbe, vagy felajánlani egyenrangú állást pályáztatás nélkül 3 éven belül. Mikor rákérdeztem, azt válaszolták, hogy ilyen nincs, mindenkinek végig kell menni a pályáztatási folyamaton. Kérdésem, hogy jogos-e, hogy pályáztatnak kismamaként?

  Olyan munkakör megpályázására is rábeszéltek a HR-es kollégák, amihez a végzettségem nem volt elegendő (nincs angol középfokúm). Mikor ezt szóvá tettem, azt válaszolták, hogy úgyis azokból választanak, akik jelentkeznek, legfeljebb beiskoláznak, és én már nem tehetem meg, hogy nem adom be minden álláshirdetésre az önéletrajzom. Jóhiszeműen beadtam. Természetesen jött is a válasz, hogy mivel a kiírásban szereplő feltételeknek nem felelek meg, így nem tudnak meghívni a pályázat következő fordulójára. Még a saját helyemet is megpályáztatták velem, és… elutasítottak.

  Már azt fontolgatom, hogy munkaügyi bírósághoz fordulok. Érdekelne, hogy milyen jogaim, lehetőségeim vannak? Mennyi végkielégítést kaphatok 29 év munkaviszony után? Ehhez mik a feltételek? Milyen esélyeim vannak ilyen helyzetben?

  Válaszod előre is köszönöm!

  Anga

  • Kedves Anga!

   A végkielégítés összegét ebben a posztban találod meg: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mikor-jar-vegkielegites
   Azt, hogy milyen esélyeid vannak, ne haragudj, látatlanban én nem tudom megmondani. A leírásod alapján biztosan vannak olyan pontok, ahol a munkáltatód nem jár el teljesen jogszerűen, de pont azért van a bíróság, hogy erről döntsön (ha lehetne tudni, hogy mi lesz a kimenete minden egyes pernek, senki sem perelne feleslegesen). Ha részletesebben szeretnéd tudni, mi vár rád, milyen lehetőségek vannak, ahhoz személyesen kellene jogi tanácsadást kérned (https://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas), s az összes vonatkozó irat, szerződés, munkaköri leírás átolvasása után, sok-sok kérdés feltevése után lehet akármilyen jogi véleményt is mondani. Fordulhatsz ügyvédhez is, ha perelni szeretnél, de ő is ugyanezt fogja mondani neked első körben. Ahhoz, hogy bárki is jogi állásfoglalást adjon az esetedről, felelősséggel, komolyan, apró részleteket is kell tudnia, ezt pedig nem lehet online formában megtárgyalni.

   Ha úgy véled, nem járnak jogszerűen el, akkor nyugodtan vegyél igénybe jogi segítséget, egy jó szakember 1-2 óra alatt átlátja annyira az ügyedet, hogy megfelelő válaszokat tud adni arra, mi a jogszerű, mi nem. De a munkaügyi per kimenetelére – mivel ez a bírótól függ – nem nagyon lehet még ekkor sem konkrét esélyeket mondani (vagy ha igen, akkor az bármikor változhat).

 85. Kedves Ági! Nagyon jó a blogod, sok segítséget kaptam a szabadnapok kiszámításában. Viszont nem egyezünk a munkáltatóval.:(
  Ma sikerült elérnem azt a személyt aki ezekkel az ügyekkel foglalkozik. 24 napot talált és még emellé kell majd igényelnem a gyerek után járó pótszabadságot erre az évre ha visszamegyek augusztusban.
  1987-ben születtem. A kisfiam 2014. 08. 11-én született. 2014-ben 11 napot vettem ki 21 napból (88 órát) májusig. Június közepétől aug. 10-ig felvettek veszélyeztetett terhesként. Augusztus 11-2015. 01.25-ig szülési szabadságon voltam. 2015. július 26-án járt le a GYED első 6 hónapja.
  Kérdésem lenne hogy reális ez a 24 nap amit kaptam?
  Válaszodat előre is nagyon-nagyon köszönöm! és tudom hogy kisebb gondod nsgyobb mint az én problémámmal foglalkozz:(
  2014-ben 143 nap szülési szabadság, 2015-ben 25 nap
  2015-ben 182 nap fizetés nélküli szabadság
  2015-ben töltöttem a 28. életévemet
  és mivel nem lehet ugyanarra az évre kétféle szabadságot kapni( szülési szabadság vagy rendes szabadság) így a hölgy nem vette figyelembe a 2014-ben a szülési szabadságot csak a rendeset ( 10 napot) . Eddig úgy tudtam hogy szabadság jár a szülési szabadságra és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára. Ezen felül jön hozzá az életkor alapján járó és gyerekek után járó pótszabadságok.
  És a bent maradt szabadnapok.
  Munkatörvény könyv hatálya alá tartozok kollektív munkaszerződéssel-azt még elfelejtettem írni. Köszönöm előre is a válaszodat!

 86. Kedves Ági!
  Én még GYED-en vagyok, vissza szeretném állítani a munkaviszonyomat, de úgy, hogy felmondjanak és végkielégítéssel elküldjenek. Tudom, hogy ez furcsa, és fel is mondhatnék, de sok éve dolgozom ott ahhoz, hogy “otthagyjam” a pénzt. Erre van lehetőség, ilyet lehet “kérni” a cégtől? Vagy esetleg te tudsz ebben segíteni, hogy úgy irányítsam a dolgokat? Köszönöm a válaszod!

  • Kedves Anya 🙂

   Ez az, amit biztosan nem lehet privát levelezésben, ilyen módon elmagyarázni, megtanítani.
   Ahhoz hogy átláthassam a helyzetedet, a munkaviszonyod jellemzőit, a munkáltatód tulajdonságait, gyenge pontjait, személyes tanácsadást szoktam javasolni, ahol elég sok kérdés-válasz után áll össze a kép, mit is kell és lehet tenni: https://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas
   Ha gondolod, érdemes ezt igénybe venned, vagy néhány nap múlva indul a munkajogi online tanfolyamom, ahol szintén foglalkozunk ezzel a témával: https://dolgozomami.hu/online-tanfolyam

   Üdv:

   Ági

 87. Kedves Ági! 3,5 éve vagyok itthon 2 gyermekem született ez idő alatt (3 ill.1 évesek) és ősszel szeretnék visszatérni a munkahelyemre. Helyettes-üzletvezetői pozícióbol jöttem el dolgozni (amíg elvoltam ‘ideiglenes’ viszonyba feljebb léptették az egyik kollégámat). Mivel a kereskedelemben dolgozom, a szakmában hétvégi munkavégzés is van. Most a főnököm mindenféle hamis körítéssel elmondta, hogy a régi munkakörömbe nem vehetnek vissza, mert az már fixen be van töltve, és különben sincs fél évük arra, hogy én visszatanuljak és visszarázódjak, nameg a hétvégéket úgysem bírnám gyerekek mellett, stb. Felajánlotta, hogy csinálnak nekem egy 4 órás adminisztrációs/back-office munkakört, amit hétfőtöl-péntekig elég lenne csinálnom, ami elég jól is hangzik, és szimpatikus is lenne, fizetést erre a munkára nem mondtak, mondván még hr-el egyeztetni/számolni kell! Ha pedig ragaszkodom a 8 órás munkához, akkor eladói munkakörbe, eladói fizetéssel, hétvégi munkavégzéssel tudnak csak visszavenni. Ezt azonnal kizártam. A lefokozás még nem is zavarna, a 4 órás munkaidő meg még tényleg előnyös is lenne, hogy visszarázódjak, de nagyon nagy sunnyogás megy a fizetés kiszámolásával, húzzák az időt, közben pedig állandóan puhatolózni próbálnak, hogy mit gondolok erről, de annyit mondtam, hogy megvárom a fizetés kiszámolását. Kérdésem az lenne, hogy csökkenthetik-e az eredeti szerződéses fizetésemet? Vagyis ha most visszamegyek 4 órában dolgozni, akkor az eredeti fizetésem felénél kevesebbet ajánlhatnak-e, vagy időarányosan a régi fizetésemhez kell-e igazítsák ezt a fizetési ajánlatot is? UI: Bocsánat, hogy hosszú lett 🙂

 88. Szia Ági!

  Lehet egy gyors kérdésem? Akkut a dolog, mert hirtelen keresett meg a cég.
  Folyamatosan otthon vagyok 2 gyermekemmel 7. éve. A kicsi augusztusban tölti a 3-at, számolásom szerint október környékén kellene visszamennem. (egy multihoz)
  Közben megkerestek, hogy nem tudnék e kicsit előbb visszamenni, napok is számítanak, mert nem csak az a kolléga mondott fel, aki a helyemen volt, de még egy pluszban. Szóval, most nagyon mínuszban vannak, mielőbb kellenék.
  Viszont én nagyszülői és egyéb segítség hiányában, csak 6 órában tudnék visszamenni. Ezt el is mondtam a kisfőnökömnek, nem volt nagy az öröm, de megnézi mit tud tenni.
  Azt már kérdezte, mi van, ha nem megoldható osztályunkon a 6 óra.
  erre én csak azt tudtam mondani, hogy semmiképpen sem tudok 8 órát vállalni.
  Milyen lehetőségeim vannak? Vissza kell venniük?
  Gyors válaszod előre is köszönöm.

 89. Kedves Ági!
  Kisfiam május 17-én töltötte 3. évét, végig itthon voltam vele, kihasználtam a 3 évet. Közben várjuk a kistesót szeptember elejére. Április 4-én értesítettem a munkáltatómat, hogy újra várandós vagyok, veszélyeztetett és máj. 17-én lejár a gyes-em, ezért szeretném igényelni a szabadságaimat és utána táppénzre menni. Ha minden igaz ki tudtam számolni, hogy hány nap szabi jár, elküldtem egy nyilatkozatot, hogy megszüntetem a fizetés nélküli szabit és kérném a rendes szabikat, stb…+orvosi igazolás…. Csak, hogy ők nem válaszolnak. Nem írják meg hány nap jár, nem írják alá a kérvényemet….Közben kezdek kifutni az időből és nem tudom, hogy melyik nap kéne kiíratnom magam. Félek, hogy üres napjaim lesznek, se szabi, se táppénz. Ebben az esetben mit tudok csinálni? Már csak egy ötletem maradt, hogy írok nekik, hogy munkaügyi perre viszem a dolgot….vagy van más megoldás? Ha nem folyósítanak valamilyen ellátást, akkor nem csak pénztől esek el, de a folyamatos munkaviszonyom is veszélybe kerül.
  Előre is köszönöm válaszod!
  Kriszti

 90. Kedves Ági!

  A gyes-ről visszatérve tervezem kivenni a felhalmozódott szabadságomat, amit gond nélkül kiszámoltam a Te bejegyzéseid alapján 🙂 Köszönet érte!!!
  Amiben még bizonytalan vagyok: a tárgyévi időarányos szabadságom mikortól jár? Attól az időponttól, amikor papíron visszatérek a munkába – de valójában még a korábban felhalmozott szabadságot töltöm – vagy csak akkortól, amikor ténylegesen megkezdem a munkát?

  Előre is köszönöm válaszod!
  üdv. Móni

 91. Kedves Ági,

  szeptemberig gyes-en vagyok, de megkerestek h a pozícióm ill szervezeti egységem megszűnése miatt vagy egyoldalúan kezdeményezik a mv megszűnését v aláírom a közös megegyezést..olvastam a blogot, nagyon klassz köszi, számolgatok erre vonatkozóan melyik jobb!
  azt szeretném kérdezni viszont h milyen kötelezőségem van arra vonatkozóan h választ adjak a megkeresésre? szeményesen kaptam egy másolatot a közös megszüntetséses szerződésről, ill azóta emailben írtak h válaszoljak rá, mert azt ott nem írtam alá. Mennyi időm van gondolkodni?

  köszi Gabi

 92. Kedves Ági!

  Gyed-ről mennék vissza dolgozni. Kismamaságom idején és előtte 8 órában dolgoztam. Viszont most részmunkaidőben foglalkoztatna, én is ezt szeretném. Ez a munkaszerződés módosításban is benne van: “… heti 20 órában foglalkoztatja. A Munkáltató rendelkezése alapján a Munkavállaló rendkívüli munkavégzésre kötelezhető” (múltbeli dátummal)
  -Első kérdésem, ha ezt így aláírom, akkor jól értem, hogy hiába még nincs 3 éves a gyermekem, akkor is beoszthat gyakorlatilag bármikorra (hétfőtől vasárnapig) és bármeddig 8, 12 órára is, így beleegyezek az esetleges túlmunkába is? Ha ezt így aláírnám, szinte teljesen lemondanák arról, amiben megállapodtunk, hogy hétfőtől péntekig és 4 órában dolgozzak?
  – A másik: kaptam hozzá egy tájékoztatót (szeptember végi dátummal) amiben a következők vannak: “Munkarend- általános részmunkaidő. Munkaidőbeosztás: hétfőtől péntekig 8:30-12:30ig. Jelen tájékoztatóban nem rögzítettekben irányadóak az Mt és a Munkáltatónál hatályos szabályzatok és előírások”.
  Jól értelmezem, hogy a tájékoztató az egy dolog (irányadó), de a munkaszerz. módosításban rögzítettek miatt ettől eltérhet? Vagy félreértelmeztem és ez így jó, nyugodtan aláírhatom, mert valóban az MT. szerint nem kötelezhet hétvégére, éjszakára, túlmunkára, stb ha csak én bele nem egyezem majd akkor?
  Nagyon tanácstalan vagyok, ezért is a segítséged, mert sehogy sem tudnék a 4 óránál többet vállalni és a hétvégéket sem! Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Linda

  • Kedves Linda!

   Itt fogalmi keveredés van. Egy dolog a munkaidő: mennyi órát kell dolgoznom egy nap / egy héten, ez van benne a szerződésben. A másik dolog a munkaidő-beosztás: mikor kell azt az x órát mettől meddig teljesítenem, erről szól a tájékoztató. A kettőt sosem szabad keverni! A 20 óra nem azt jelenti, hogy túlóráztatni lehet, hanem azt, hogy ennyi a munkaidő, amit le kell dolgozni. Hogy mikor, mettől meddig, arról szól a munkaidő-beosztás. Ami a jelek szerint jó, hiszen délelőtti munkavégzés van rögzítve benne (megjegyzem, a munkáltató ezt egyoldalúan jogosult módosítani).
   A 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállaló azonban nem kötelezhető rendkívüli munkavégzésre, sem éjszakai munkára, azaz ez a része a szerződésnek törvényt szeg! Én azt tudnám javasolni, hogy erről érdemes lenne egyeztetni a munkáltatóval, nehogy később félreértés legyen belőle (nem fogok túlórázni, mert nem lehet, tiltja a törvény).
   Sok sikert:

   Ági

 93. Kedves Ági!

  Munkába való visszatérés és sajnos munkahelyváltás előtt állva veszettül keresem a választ egy fontos kérdésre: az új Munka törvénykönyve rendelkezései a 2012-es év első 6 hónapjára visszamenőlegesen is hatályosak?

  Veszélyeztetett terhesként a hatodik hónap kezdetétől már nem dolgoztam. 2012. márciustól előbb 15 munkanapig betegszabadságon, majd 60 naptári napig táppénzen voltam. Ezt követte 2012. júniustól a szülési szabadság, aztán 2012. novembertől a fizetés nélküli. Második gyermekem születése előtt nem tudtam visszamenni dolgozni. A gyed lejárta után a nagyobbal 1,5 hónapig gyesen voltam, majd újra szülési szabadságon 24 hétig, és azóta pedig ismét fizetés nélkülin.

  Az egyik dilemmám, hogy a 2012 évre eső betegszabadság és a táppénz idejére jár-e szabadság? Mivel 30 napot meghaladja a keresőképtelenség, úgy tudom, az új szabályozás szerint időarányosan csökkenne az az évi szabadságom. De ez akkor is így van, ha a keresőképtelenség a törvény hatályba lépése előtt volt? Ha viszont visszamenőleg hatályos a törvény, a keresőképtelenség 31. napjától kezdődő résszel arányosan veszítek a szabadságból, vagy a teljes időtartam csökkenti?

  A másik kérdés pedig az, hogy a második gyermek születésekor töltött szülési szabadság, illetve az utána következő fizetés nélküli 6 hónapja után jár-e szabadság? Illetve ezt az időtartamot be kell-e számítani a felmondási idő kalkulálásakor? Van-e jelentősége annak, hogy a két gyermek születése között nem dolgoztam?

  Próbálok alaposan felkészülni, és az írásaid sokat segítenek ebben, nagyon köszönöm 🙂 A fenti kérdésekkel elakadtam. Talán más is jár még abban a cipőben, hogy több gyerek érkezése miatt az új Mt előtti és utáni időszakban is el kellene igazodnia, ezért remélem, hogy akár heti téma is lehet belőlünk 🙂

  Lena

  • Kedves Lena!

   A keresőképtelen időszakra vonatkozó szabályozás 2013-ban és 2014-ben volt hatályban, azaz ez előtt és ez után jár a teljes időszakra a fizetett szabadság. A gyermekkel otthon töltött szülési szabadságra és a fizetés nélküli első 6 hónapjára is jár a szabadság (érdemes címke szerint keresgélni a blogon lévő írások között: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/gyes-utani-szabadsag), s a teljes otthon gyermekgondozás miatt 3 éves korig töltött idő beleszámít a felmondási időbe (ez nagyon régóta így van, ebben nincs változás).
   Üdv:

   Ági

 94. Üdvözletem
  Olyannal fordulnák Önhöz hogy…
  2017.03.22-ére vagyok kiírva szülni.
  Kereskedelemben dolgozok napi 16órát de sajnos csak 4 órába vagyok bejelentve.
  Így ugye nagy összegű csedre gyesre nem számoltam
  De legutóbb kaptam egy ötletet.
  Azt mondták hogy legyen legalább 30nap a munkaviszonyban szünet magyarul mondjak fel és januárban februárban márciusban jelentsen vissza a főnököm más munkakörbe és természetesen nagyobb jövedelemmel és akkor abból számolják ki majd a csedet gyest gyedet
  Ennek mennyi valóság alapja van?? Tudok még emelni valahogy a kapott pénzeken??
  Előre is Köszönöm szépen

  • Kedves Gabriella!

   A blogon munkajogi kérdésekkel foglalkozom, ez pedig nem az, hanem társadalombiztosítási törvényt érintő. Javaslom egy megbízható TB szakértő felkeresését!
   Sok sikert:

   Ági

 95. Kedves Ági!

  Az volna a kérdésem , hogy itthon vagyok első gyermekemmel, aki decemberbe tölti a 3.évét, és jeleztem a munkahelynek kb.3 hónappal ezelőtt hogy szeretnék visszamenni dolgozni , kaptam is választ hogy sajnos a pozícióm betöltve, és leépítés is lesz. Azóta kiderült hogy terhes vagyok 10.hétben járok most. Nem tudom mit csináljak, még nem jeleztem hogy úton a kis tesó. Mire számíthatok? Ha eljönnék tp.re akkor is kirúghatnak? Védi még valami a kismamákat?

  Köszönöm előre is válaszod!
  Edi

  • Kedves Edi!

   A várandósság védelmet nyújt, nem mondhatnak fel neked munkáltatói felmondással, ha közölted az állapotodat. Javasolt ezt írásban megtenni, hogy nyoma legyen.
   Üdv:

   Ági

 96. Kedves Ági!
  Jelenleg GYED-en ill. az ehhez szükséges fizetés nélküli szabadságon vagyok, ami novemberben jár le. Júliusban kiderült, hogy ismét babát várok, így is volt tervben. Amint megállapították a terhességet, egyből szóltam a munkáltatómnak: telefonon értesítettem a munkaügyi osztályt, és kérdeztem, hogy mi a teendőm ebben az esetben. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs igazából teendőm, majd csak annyi, hogy szeptember-október körül írjak egy kérvényt az ápolási igazgatónak (kórházban dolgoztam közalkalmazottként), amiben kérvényezem a szabadságaim kifizetését, aztán 1-2 hónap táppénz, és kb. február végén március elején érkezik a baba. Ettől függetlenül augusztus közepén megkaptam a levelet, hogy augusztus 31-én megszűnik a munkaviszonyom, mivel egy kolleganő helyére voltam fölvéve, aki visszatért dolgozni, tehát határozott idejű szerződésem volt. Amint ezt megkaptam, egyből telefonáltam nekik, hogy júliusban nem ezt a tájékoztatást kaptam, és hogy időben bejelentettem az újabb terhességet. Akkor azt mondták, hogy ez nem befolyásolja a munkaviszony megszüntetést, a GYED-et novemberig utalják, és aztán még a szabadságokat is kifizetik. De majd további tájékoztatást az azt követő héten tud egy másik kolleganő adni. Persze az azutáni héten nem kerestek, erre én emailben kértem, hogy még mindig várom a tájékoztatást. Kaptam is választ, hogy júliusban mikor azt mondták, hogy nincs teendőm, akkor még nem volt tudomásuk arról, hogy augusztus 31-én megszűnik a munkaviszonyom, hanem eztán kapták az igazgatói utasítást, hogy meg kell szüntetniük. Ez egy kicsit zavaros, hogy pont ők nem tudnak róla, tehát én jóhiszeműen várhatom, hogy küldik majd a hosszabítást, mivel több helyen is azt olvasom, hogy a gyermek nevelése céljából igénybevett fizetés nélküli szabadság ideje alatt nem lehet felmondani, azonban a GYED alatt mégsem védett a kismama…sajnos számomra ez is kissé zavaros. Vagy a határozott idejű szerződés mindent felborít? Tehát, akinek határozott idejű szerződése van, arra semmi ilyen védelemnek nevezett dolog nem vonatkozik?
  Köszönöm válaszod!

  • Kedves Ági!

   Ha határozott időre szólt a szerződésed, ama bizonyos kolléganő visszatértéig, s ő visszatért munkába valóban, akkor megszűnik a szerződésed. Nem felmondanak neked, hanem automatikusan megszűnik, s így a felmondási védelem sem értelmezhető. Sajnos nagyon meg kell gondolni egy nőnek, amikor határozott idejű szerződést ír alá, hogy ennek milyen következményei lehetnek…
   Üdv:

   Ági

 97. Gyes gyed alatt kirughatnak e valakit.

  • A GYED folyósítás nem jelent védettséget, tehát igen, ha GYED-et kapsz, kirúghatnak. Védelmet csak a fizetés nélküli szabadság igénybevétele ad.

   Ági

 98. Kedves Ági!

  Egy ritka eset kapcsán lenne kérdésem hozzád, amire nem találtam egyértelmű választ sehol.

  Gyermekem 1 éves kora előtt nem sokkal visszamegyek dolgozni a korábbitól eltérő munkahelyre, a babával férjem marad itthon. Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy ha én GYED extrát veszek igénybe (jóval magasabb a fizetésem), akkor ez nem akadályozza meg azt, hogy a férjem munkáltatójánál az Mt. szerinti védelmet adó gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon legyen a gyerek 2 éves koráig? GYED-et nem kapna, mivel azt én kapnám, de így ő legalább nem munkanélküli minőségben lenne itthon.

  Ebben az esetben gondolom fizetnünk kell utána az egészségügyi szolgáltatási járulékot és nem gyűlik a nyugdíjhoz szükséges ideje, ugye?

  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel:
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Természetesen apa is mehet fizetés nélküli szabadságra, anyuka helyett. Mivel azonban részére nem lesz folyósítva a GYED, így azért, hogy biztosított legyen, ezt magán úton kell rendeznetek (NAV). Nyugdíj ügyekkel nem foglalkozom, ez egy másik szakterület, kérlek, a kérdésed eme részével egy TB szakértőhöz fordulj.
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a választ!

 99. Kedves Ágnes!

  Gyed, gyes alatt megszűnik a cégemmel a munkaviszonyom, annak vannak-e rám nézve káros következményei? Értem itt ez alatt pl. hogy ilyenkor biztosított vagyok-e, vagy, ha a gyerek 3 éves korában elmennék és nem találok állást akkor pl. munkanélküli ellátást rögtön kaphatok-e? Esetleg kell-e járulékot fizetnem ez idő alatt magam után? Nyugdíjba beleszámít-e a csak gyed. Gyedet folyósítanak már 03.29-óta. Gondolom, a már megállapított járandóságot továbbra is folyósítják azt nem érinti a munkaviszony időközbeni megszűnése. Gyes meg ha jól tudom alanyi jogon jár.
  Átalakulás folyik ugyanis a munkáltatómnál. Jelen pillanatban lehet választani, hogy közös megegyezéssel elválunk egymástól (végkielégítést, szabadságokat, felmondási időt mindent kifizetnének) vagy vállalom, hogy átkerülök az átvevő cégbe, aminél nem látni a folyamat végét. Félek attól, hogy találnának olyan okot, amivel nem kell végkielégítést fizetni, csak valami jogi kiskapu mögé bújva pl. a régi céget jogutód nélkül megszüntetnék és akkor sem állás nem vár, sem végkielégítés.
  A végkielégítés összegét tudomásom szerint már nem befolyásolja az hogy 1-2 év múlva szeretnék visszamenni, vagy már most. 15 évet töltöttem ott, a 20 éves végkielégítésig (+1 hónap) már nem leszek itthon a gyerekekkel illetve a szülési szabikra járó szabadságok már nem fognak növekedni, mert a gyerek elmúlt fél éves.
  Köszönöm:
  Gabi

  • Kedves Gabi!

   Az, hogy pontosan mi lehet hátrányos rád nézve, elég nehéz egy hozzászólás alapján megmondani 🙂 van még néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni (ki az átvevő cég, melyik törvény hatálya alá tartozik, átvétel után mi lenne a sorsod, tovább tudnak / akarnak-e foglalkoztatni, akartok-e még babát, stb…)
   Ha GYED-et, GYES-t kapsz, biztosított maradsz, orvosi ellátásra jogosult leszel tehát, nem kell magad után semmit fizetni. Jogutód nélküli megszűnésnél is jár végkielégítés, s ha fizetés nélküli szabadságon vagy, az átvevő cég sem tud csak úgy elküldeni végkielégítés nélkül.
   Nyugdíj kérdésekkel nem foglalkozom, az egy teljesen más szakterület és törvény, nem munkajog.

   Ha félsz a bekövetkező munkahelyi változásoktól, s annak következményeitől, ajánlom a személyes tanácsadást, ahol minden részletet és iratot átnézve, átbeszélve tudok neked segíteni, hogy hogyan dönts (megtalálod a menüsorban felül a tanácsadás linkjét).
   Üdv:

   Ági

 100. Kedves Ágnes,

  12 éves határozatlan idejű munkaviszony után pozícióváltás miatt (a cég ugyanaz) határozott idejű munkaviszonyt akar létesíteni a munkáltató. (1 évre)
  A munkavállaló vizsont szeretne babát hamarosan. Jól értem a törvényt, hogy amennyiben a szüléskor még tart a határozott idejű szerződés, akkor jár neki a CSED, GYED és utána a GYES, de ha még a terhesség idején lejár a határozott idejű szerződés, akkor elesett a támogatásoktól, kivéve a GYES-t?

  Nagyob köszönöm előre is.
  Noémi

  • Kedves Noémi!

   Igen, nem lenne szerencsés belemenni egy 1 évre szóló határozott időre kötött szerződésbe, pláne, hogy 12 év után nagyon sok végkielégítés jár, határozott időre kötött szerződésnél meg semmi. Kérdés azonban, hogy pontosan hogyan szólna a szerződésmódosítás, a munkakör változna egy évre határozott időre (s utána visszaállna a régi munkakör), vagy az egész munkaviszony válna határozott idejűvé, hogyan változna a bér, stb… ennek függvényében nem biztos, hogy a munkáltató ajánlata rossz, de ezt csak a konkrét iratok ismeretében lehetne megmondani.
   Ha gondolod, személyes tanácsadáson tudok segíteni, a részletek és az iratok birtokában, hogy a legjobb döntést hozd meg!
   Üdv:

   Ági

 101. Kedves Ági,
  ebben a percben hallottam az infót, hogy GYED-n lévő anyuka /8,5 hós a Fiam/ is lehet egyéni vállalkozó. Ez igaz? Milyen feltételekkel? Hol tudok erről bővebben olvasni? Köszönöm. Szép napot.

 102. Kedves Ágnes,

  egyéni vállalkozóként próbáltam több helyen utánanézni a jogosultságaim, de ellentmondásokba ütköztem, ezért fordulnék egy szakértőhöz.Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok és 33 hetes terhes, már nehezen tudok dolgozni (inzulinos, magas vérnyomással)kétszer kórházban is feküdtem, vesekő rohammal, 7. héttől veszélyeztetett terhességi papírom megvan de nem mentem el táppénzre,csak a kórházban töltött napokon voltam betegszabin most viszont szeretnék elmenni viszont azt olvastam hogy csak szülés várható ideje előtt 28-al lehet elmenni, jelenleg december 1-ra vagyok kiírva.Megszeretném kérdezni, hogy egyéni vállalkozóként el mehetek-e veszélyeztetett terhességgel táppénzre szülésig ami elvileg december 1-je.Illetően szülés után igényelhetem-e a csed-et majd később a gyed-et.Az elmúlt 2 évben a biztosításom a következőképpen volt.2014.08.21-2015.02.06 közalkalmazotti jogviszonyba voltam majd ahhoz, hogy megtudjak igényelni egy vállalkozást segítő támogatást, munkanélküli segélyben részesültem 2015.02.06-2015.05.06-ig, aztán nem indíthattam rögtön a vállalkozást mert a pályázat nyáron jött ki, így legelőbb csak 2015.júl.25-én indíthattam el, ezért mivel több volt a köztes idő mint 45 nap magam után fizettem a tb járulékot.Ez miatt vagyok egy kicsit bizonytalan mert 365 nap meg van, de egy kis megszakadás történt.A kérdésem az lenne ezek után ha veszélyeztetett terhességi táppénzre el tudok e menni mostantól a szülésig, illetve utána jár- e a csed illetve gyed?Szülést követően szeretném szüneteltetni a vállalkozást,hiszen csak egyedül dolgozom benne, és már egyre nehezebb, annyi se jön be hogy járulékaimat tudjam fizetni.Olvastam olyat is hogy ha szüneteltetem, akkor nem leszek jogosult gyed-re, teljesen összezavarodtam ezért szeretnék segítséget kérni Öntől.Szeretném a vállalkozást szüneteltetni közvetlen szülés után, illetve tudni milyen járulékokra számíthatok.Válaszát várva és köszönve, maradok tisztelettel: melinda

 103. Kedves Ágnes,

  elnézést lemaradt még egy kérdés,miszerint ha szüneteltetném a vállalkozást, akkor fizetnem kell magam utána tb járulékot?vagy bármit?
  Illetve a gyed extra vonatkozik-e az egyéni vállalkozásokra ,hogy a gyermek 6 hónapos korától dolgozhatok-e a vállalkozásban vagy elesek a juttatásoktól vagy csak a gyed lejárta után.
  Elnézést a sok kérdésért de nem igazán tudtam kiigazodni a sok változás miatt.
  Nagyon köszönöm ha időd szakít a kérdéseimre, tisztelettel: melinda

 104. Kedves Ági!
  Kicsit komplex az ügyem…GYED alatt megváltozott a munkáltatóm, eladták a csoportunkat egyik multi a másiknak jogfolytonosan vettek át minket. Jeleztem augusztusban hogy októbertől (ahogy a GYED lejár) visszatérnék. Beküldtem a fizetés nélküli szabi megszüntetéséről a nyilatkozatot emailen augusztus 16án, de azóta nem kaptam lehetőséget személyes találkozásra, mondván hogy átszervezések vannak és hogy sok van még addig míg visszatérnék.Október 26án jár le a GYEDem és holnaputánra okt19re kaptam időpontot… hát nem siették el. Egyik ingyenes okosítódon ott voltam, ahol azt jegyzeteltem le hogy az említett nyilatkozat határideje 30 nap. Na hát ez lejárt, akkor ez most már nem érvényes? Újra be kell nyújtanom egyet? A régi pozíciómat valszeg nem akarják visszaadni mert ha ez nem így lenne, akkor nem lenne ez az időhúzás, én meg más osztályon nagyon nem szeretnék dolgozni ennél a cégnél. Januárban meg lenne a 15 éves munkaviszonyom ami végkielégítésben plusz egy hónap lenne. Milyen tanácsod lenne a legoptimálisabb időhúzásra a számomra hogy meglegyen a 15 évem? A szabikat le kell töltsem ha elválnak útjaink? a felmondási idő is legalább 55 nap jelen esetben, ez beleszámít a munkaviszonyba? Ha igen akkor bőven megvan a szabi+a felmondási idő a 15 éves munkaviszonyom szülinapjáig. Mi lenne a legjobb út nekem ebben a helyzetben? Tehát az én szándékom az hogy csak a régi munkámat szeretném elfogadni, mást nem, ha mást akarnak ajánlani akkor mondjanak fel.
  Válaszodat nagyon köszönöm! Üdv, melinda

 105. kedves dolgozómami!
  1979.02.14 születtem.1989.0918 munkába álltam a Spár-nál. 2000.01.11 született egy sérült gyermekem,2005.03.12 született a lányom. 2008 visszamentem dolgozni teljes 8 órába. 2011.08.03 született a következő lányom,egy nap szabim maradt bent.2013.07.25 született még egy gyermekem.Most szeretném kivenni a szabimat,és elmenni anyaságira.A munkáltatóm nem engedi,nem hivatkozik semmire.nem hajlandó kiszámolni a szabim,és szerintük Erzsébet utalvány sem jár.
  Ezt tudtam lekérni a társadalombiztosítástól.
  2010.12.17-2011.06.09-ig táppénz (8-as kód)
  2011.06.10-2011.08.02-ig táppénz (9-es kód – veszélyeztetett terhesség miatt)
  2011.08.03-2012.01.17-ig Terhességi-gyermekágyi segély
  2012.01.18-2013.07.24-ig Gyermekgondozási díj
  2013.07.25-2014.01.08-ig Terhességi-gyermekágyi segély
  2014.01.09-2015.07.25-ig Gyermekgondozási díj
  2015.07.26-2016.07.25-ig Fizetés nélküli szabadság gyermekgondozási segély idejére
  Kérném szépen segítsen nekem kiszámolni a szabadságom.
  Köszönöm szépen!
  Rita

  • 1998.09.18 a munkába állásom:-) végig 8 órás munkába dolgoztam.

 106. Kedves Dolgozómami,
  Abban a helyzetben kérném a segítségét, hogy én
  Apukaként szeretném igénybe venni a gyed-et a gyermek 169 napos korától, ahogy azt lehet.(a csed-et természetesen a feleségem kapja). Az anyukakák esetében ez egyszerű dolog, mert folytatólagosan igénylik.
  A kérdésem az, hogy a jogosultság megléte (169.nap) előtt mennyivel kell bejelenteni a munkaadònak a gyed kérelmet? Úgy tudom a gyed alatt fizetés nélküli szabadságot kapok, amely alatt felmondási védelmem van. Előtte (tehát a bejelentésemkor) van valamilyen védelmem? (Mert a gyed-hez fontos a jogosultság napján fennálló munkaviszony.) Szeretnék korrekt lenni a munkáltatóval és valamennyivel előbb szólni, de mennyivel előbb kell v. lehet ahoz, hogy biztonságban legyünk?
  Bár nem dolgozómami hanem dolgozóapi vagyok, talán segíthet másnak is a válasz, aki ebben a szokatlan verzióban gondolkodik. 🙂
  Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel, Tamás

 107. Kedves Dolgozómami!
  Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, de nem annál a munkáltatónál amelyiktől eljöttem szülni. 2008. júniusa óta dolgozom a cégnél, (ez egy vendéglátóhely) 2013. márciusában született az első gyermekem és rá egy évre visszamentem dolgozni. De sajnos már nem az volt mint régen.Nem részletezném. 2014 december 22.-én beteg lett a kisfiam. Fel is hívtam őket, hogy nem megyek dolgozni, mert beteg a gyerek, erre a fejemhez vágtak mindent, hogy hogyan merészelek otthon maradni a gyerekkel (karácsonykor), amikor nyitva vannak és jönnek a vendégek. Januárba mentem vissza, amikor alá akarták velem íratni a felmondásomat közös megegyezéssel. Természetesen nem írtam alá, visszamentem gyes-re. Közbe megszületett a mások gyermekem.
  Azt szeretném tudni, hogy mit tehetek ebben az eseten, hogy a 2 évnyi szabadságom és végkielégítésem ne vesszen el. Mert ha akkor el akartak küldeni gondolom most se szívesen vennének vissza és én se mennék. Vagy ha igen, akkor belekényszerítenének hogy én mondjak fel.
  Szabadság kifizetésénél törvényileg meghatározott módja van az összeg kiszámításának?
  Válaszodat előre is köszönöm!! Sok boldogságot kívánok a másodikhoz!!!
  Üdvözlettel: Judit

 108. Kedves Dolgozómami!
  Egy éve szültem, fél éve kapom a GYED-et. Vissza szeretnék menni dolgozni, de a korábbi munkáltatóm nem vesz vissza. Lehet-e más helyen munkát vállalnom úgy, hogy a munkaviszonyomat nem szüntetem meg a korábbi helyemen? Ha igen, milyet lehet (pl. egyéni vállalkozó, vagy lehet teljes munkaidős munkaviszonyom máshol)?
  A korábbi helyemet nem szeretném feladni, mert úgy sejtem, hogy egy gyerekkel otthon nem fogok annyi bért kapni, és így a következő gyerek érkezésekor nem kapnék annyi CSED-et és GYED-et mint az első után.
  Köszönettel, Szilvi

 109. Kedves Dolgozómami!
  A problémám a következő lenne:2010-ben megszületett nagyobbik lányom,majd 2012-ben elkezdtem dolgozni a kórháznál először csak részmunkaidő,majd ahogy a lányom betöltötte a 3.életévét az új munkaszerződésem már így szólt:teljes munkaidő határozatlan időre,heti 40 óra+elkezdtem egy iskolát és lett hozzá még egy tanulmányi szerződés.
  2014-ben megszületett második gyermekem aki idén áprilisban lesz 3 éves.Május közepén kellene ismét munkába állnom ami nem lenne baj,csak,hogy a párom ahol dolgozik más munkakörbe került,iskolát végzett ezért megváltozott a munkaideje,emiatt a gyerekek ellátásában-reggel iskola,óvoda,délután tanulás-kevesebbet tud részt venni és ehhez még hozzátársul,hogy nagyszülői segítségem sincs.Ezt még tavaly augusztusban jeleztem a munkáltatómnak,hogy én csak 8 órába tudok visszajönni-a kórháznál 12 órás műszakok vannak-és közölte amint lesz szólni fog.
  A napokban megint voltam a munkáltatómnál és ismét jeleztem,hogy csak 8 órás műszak jöhet szóba,mert a 12 órás műszak a gyermekeim ellátását veszélyeztetné.
  A KÉRDÉSEM:Kötelezhet-e a munkáltatóm a 12 órás munkaidőre,vagy milyen lehetőségem van?Netalán fel kell mondanom?
  A munkámat szeretem,dolgozni is akarok most mit tegyek?!
  Válaszodat előre is köszönöm!

 110. Kedves Dolgozómami!

  A problémám a következő:egy iskolában dolgozom rendszergazdaként több mint 5 éve (határozatlan státuszban) (ebből 2 évet töltöttem otthon a gyermekem születése miatt)1,5 éve mentem vissza dolgozni és most közölte a munkahelyem hogy vagy elmegyek rendszergazda tanfolyamra a saját költségemen vagy kereshetek másik állást (érettségim és szoftverüzemeltető okj-m van és egy informatika tanári államvizsgán , de nyelvvizsga nélkül). Kérdésem megtehetik e hogy csak úgy elküldenek valamint hogy kötelezhetnek hogy egy nagyon drága tanfolyamot elvégezzek (ami már a családom megélhetését is veszélyezteti , mert minimálbérből nem tudom kifizetni).
  Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm.

 111. Kedves Ági!
  Kormánytisztviselő vagyok és több kérdésem is lenne a TGYÁS és a GYED alatt járó szabadságok kapcsán, illetve annak kapcsán, hogy ikres anyukák a gyermekek hány éves koráig kérhetnek részmunkaidős foglalkoztatást kérni a munkáltatótól. Konkrét kérdéseim a következők:
  1. A törvény egyértelműen nevesíti, hogy a heti 20 órás részmunkaidőt kérheti a köztisztviselő, amíg a gyermeke be nem tölti a 3 éves kort. Kérdésem, hogy ez ikrek esetén is így van? Vagy ott esetleg 6 éves korig, mint ahogy az ikrek esetében 6 éves korig jár a GYES is?
  2. Több helyen olvastam, hogy ha ikres anyuka vissza meg dolgozni GYES alatt, akkor a két GYES helyett csak egyet fog kapni. Ez ugye butaság? (Nonszensznek tűnik.)
  3. Tartósan beteg gyermekre a GYED alatt is jár pótszabadság a gyerekek után járó pótszabadságon felül? Ha igen, akkor ikrek esetén duplán, ha mindkét gyermek tartósan betegnek számított? (Extrém mértékű koraszülöttség miatt 3 éves korig tartósan betegnek számítanak a nagyon kis súllyal született babák, de optimális esetben 3 éves kor után – ha nincs egyéb betegségük – akkor újra egészséges gyermeknek számítanak. Szóval ilyen esetben a TGYÁS ill. a GYED első 6 hónapjára járó szabadsághoz hozzá jön még a tartósan beteg gyermek után járó plusz 2 nap? És ha két ilyen gyermek van akkor plusz 4 nap? És még ehhez jön a plusz 4 nap mindkét szülőnél, ami eleve a 2 gyermek után jár? Vagy ezt hogyan kell számolni?
  Nagy segítség lenne, ha tudnál válaszolni, vagy megírni, hogy hol keressem a választ, mert kicsit elvesztem a számolásban…
  Előre is köszönöm a segítségedet!

  • Kedves Piri!

   A törvény nem tesz különbséget a részmunkaidőnél a tekintetben, hogy egy gyermekről, vagy kettőről, ikrekről van-e szó. Egy, vagy két gyermek esetén 3 év, három, vagy több esetén 5 év van a törvényben.
   A GYES kérdésre itt a válasz:
   https://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekgondoz%C3%A1si-seg%C3%A9ly/gyakori-k%C3%A9rd%C3%A9sek/20-gyes-mellett-van-e-lehet%C5%91s%C3%A9g-munkav%C3%A9gz%C3%A9sre.html
   Igen, a tartósan beteg gyermekre jár a +2 nap / év, a “normál” gyermek utáni pótszabadság mellett, azaz ha mind a kettő tartósan beteg státuszt kapott, s emelt családi pótlékot folyósítanak rájuk, akkor az naptári évenként 2 nap / gyermek pluszban.

   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a válaszokat!
    A GYES melletti munkavégzés kapcsán elég furcsának találom, hogy az ikres anyukákat ilyen módon hátrány éri, hiszen a GYES a gyermekek után jár, nem úgy mint a GYED. Ez valami joghézagnak tűnik, nem hinném, hogy a jogalkotó szándékosan akarta hátrányos helyzetbe hozni az ikres anyukákat. Szerinted nem lenne érdemes valamilyen módon felhívni erre a jogalkotó figyelmét? Én szívesen megtenném, de nem tudom merre induljak el.
    Köszönöm az eddigi segítségedet és jó egészséget kívánok!!!!

 112. Kedves Ági!

  Szeretném a sürgős segítségedet kérni.

  4 órás bejelentett állásom van(?) felszolgálóként december eleje óta.
  Jelenleg 12 hetes kismama vagyok.

  Ez az állás úgy néz ki, hogy 4 órára jelentenek be, de van egy alkalmazás és azon keresztül lehet jelentkezni a munkára (reggeliztetés/felszolgálás) ami nekem szimpatikus. Annyit mondtak a felvételkor, hogy nincs megkötés, mindenki annyit vállal, amennyit szeretne.
  Ez idáig teljesen rendben van, dolgoztam is nekik decemberben nem keveset. (fizut persze borítékba, az alapján kapjuk, ki mennyit dolgozott, nem a 4 órás bejelentés alapján.

  Januárban és azóta sem tudtak munkát biztosítani, tehát semmilyen munkája, megbízása nem volt a cégnek. Folyamatosan jeleztem, hogy szeretnék dolgozni, de azt a választ kaptam az applikáción keresztül, hogy nincs munka, ez holt szezon.

  Közben betöltöttem a 12. hetet és most szeretném bejelenteni, hogy kisbabát várok.

  A gond az, hogy családtagom, aki szintén ennél a cégnél dolgozik szólt, hogy ő észrevette, hogy JANUÁR 21-ével!!! kijelentették a cégtől!

  Tartok tőle, hogy én is így jártam a tudtom nélkül….

  1. Megteheti azt a cég, hogy mindenféle értesítés nélkül kirúg?

  2. Abban a hiszemben ülök itthon a babérjaimon, hogy önhibámon kívül bár (mivel a cég nem tud munkát biztosítani) van betegbiztosításom!

  3. Mit tegyek most?
  Írásban kérdezzek rá a cégtől, vagy egyszerűen csak írásban jelezzem feléjük az állapotom és várjam a reakciójukat?

  Ami talán fontos lehet, hogy határozatlan idejű szerződésem van a céggel, 4 órás bejelentéssel.

  Kérem segítsen sürgősen, mert ha netán én is azon hatály alá estem, mint a családtagom, akkor már nem sokáig van biztosításom és kismamaként tennem kell valamit.

  Köszönettel!
  Edina

  • Kedves Edina!

   A jogviszony meglétét le lehet ellenőrizni ügyfélkapus hozzáféréssel, javaslom ezt gyorsan megtenni. Írásbeli felmondás nélkül nem lehet csak úgy kirúgni senkit. Ha valóban kijelentett a cég, akkor azonnal ügyvédhez kéne menni, s az ő segítségét kérni, mert ez innentől kezdve kemény menet lesz, s ehhez megfelelő tudás és jogi segítség kell!

   Sok sikert:

   Ági

 113. Kedves Dolgozómami!

  A következő problémám lenne. Jelenleg a második gyermekemmel vagyok otthon kismama, április 18-ára vagyok kiírva. Jelenleg van munkaviszonyom, de fizetés nélkülli szabadságon vagyok. A második gyerek nem akart gyorsan összejönni, viszont mikor kiderült, nem mentem vissza dolgozni. Az első terhesség veszélyeztetett volt, és nem akartam kockáztatni. Az első gyerek után már nem kapok semmilyen ellátást. A munkahelyem beleegyezett a fizetés nélküli szabadságba, viszont ha jól tudom, akkor így a CSED így nem fog járni.
  Azt szeretném elérni, hogy arra a 168 napra mégis kapjak valamit.
  A munkahelyem már korábban felajánlotta a felmondást közös megegyezéssel. Ezt eddig nem írtam alá, de ha mégis aláírom és regisztráltatom magam álláskeresőként, akkor már járna a CSED. A terv az, hogy GYED-et az apuka venné igénybe 168 nap után.
  A jogviszonyaim így alakultak:
  2013.06.01-2015.06.01. GYED
  2015.06.02-2016.06.01. GYES
  2016.06.02-2016.07.06. Munkaviszony szabadság
  2016.07.07- től fizetés nélküli szabadság, egészségbiztosítási járulék fizetve egyénileg. 2013 06.01. előtt is munkaviszonyom volt ugyanezen a munkahelyen.
  A következő kérdéseim lennének:
  – Jól tudom-e, hogy az álláskeresési járadék után jár a CSED?
  – Mennyi lenne ez az összeg?
  – Ezek alapján megéri-e felmondanom a munkahelyemen?
  Válaszodat előri is nagyon szépen kösszönöm. Móni

  • Kedves Móni!

   A CSED összege nem munkajogi kérdés, hanem a társadalombiztosítási törvény szól róla, én pedig munkajoggal foglalkozom, nem TB-vel. Javaslom felkeresni egy TB szakértőt, s vele tisztázni a kérdéseket.
   Üdv:

   Ági

 114. Kedves Dolgozómami!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha a gyed ideje alatt el szeretnék helyezkedni egy új munkahelyen (7órában foglalkoztatnának), akkor az “alap” munkahelyemen, ahonnan eljöttem szülni engedélyt kell kérnem és nekik is rá kell bólintani, vagy csak be kell jelentenem az új keresőtevékenységemet? Természetesen meg szeretném tartani a 8 órás főállásomat a gyed után.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Ági

 115. Azt szeretném tudni, hogy új munkahelyen mennyi idő után mehetek táppénzre vagy szülési szabadságra? Ha rögtön, akkor mi alapján számítják a táppénz illetve CSED összegét (ez 3 havi átlag eredetileg, ugye, de a jelen munkaviszony bére alapján)?
  Pont lesz júl. 1-ig 2 év folyamatos munkaviszonyom, de a határozott idejű szerződésem akkor lejár és júl. 2-től új munkahellyel szeretném folytatni a biztosítási viszonyt. A szülés várható időpontja szept. közepe. Szeretnék aug. közepén szülési szabadságra menni.
  Nagyon fontos kérdés ez számomra, hálás lennék, ha tudna biztos információval szolgálni.
  Köszönettel:
  Ili

  • Kedves Ili!

   Ezek nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási törvényt érintő kérdések, ezekkel én nem foglalkozom, nem ez a szakterületem. Egy TB szakértőt javaslok felkeresni, s vele tisztázni a pontos dátumok tükrében a kérdéseket!
   Üdv:

   Ági

 116. Kedves Dolgozómami!

  Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal. Március végén kaptam egy kinevezés módosítást a munkahelyemtől (önkormányzat), melyben értesítenek, hogy január 1-jétől 40 eFttal csökkentik az illetményem. Indoklás nem volt. Szóban annyit mondtak, hogy mivel nincs teljesítményértékelésem, nem dolgoztam tavaly, (a kisfiam előtt 130%-ra el voltam térítve), így visszatérítenek 100%-ra.
  Hozzáteszem, korábbi években nem tettek ilyen illetménycsökkentést a GYED-en lévő, majd visszatérő kismamákkal.
  Kérdésem, hogy jogszerű ez a visszamenőleges megvonás?

  Válaszát előre is köszönöm!
  T.Zs.

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás